Erişilebilirlik

Ara Seçimlerde Sonuçlar Netleşiyor


Amerika'da ilk doğu eyaletlerinde başlayan oy verme işlemleri Batı kıyısındaki eyaletler hariç sona erdi. Ülkede doğu kıyısı yerel saatiyle 23:00 itibariyle toplam Alaska hariç tüm eyaletlerde sandıklar kapandı.

Sonuçlara göre Senato'da Cumhuriyetçiler'in çoğunluğu koruması kesinleşti. Demokratlar da Temsilciler Meclisi'nde çoğunluğu Cumhuriyetçiler'in elinden aldı.

Demokratlar’ın Temsilciler Meclisi’nde çoğunluğu elde etmeleri için şu anki sandalye sayılarını en az 23 koltuk daha arttırmaları gerekiyordu.

Kritik eyaletlerden Florida'da hem valilik hem de Senato yarışını Cumhuriyetçiler kazandı.

Bir diğer kritik eyalet Texas'ta da Senato için Demokrat aday O'Rourke'la Cumhuriyetçi Ted Cruz arasında kıyasıya bir yarış gerçekleşti. Yarışı yarışı az farkla kazandı.

New York'ta Demokrat Vali Andrew Cuomo, Texas'ta da Cumhuriyetçi Vali Greg Abbott yeniden seçildi.

Massachussetts, Ohio, Connecticut, Maryland, Delaware, Rhode Island, Pennsylvania, Minnesota, New York, New Mexico, Batı Virginia, New Jersey eyaletlerinde Demokrat senatörler koltuklarını korumayı başardı. Kritik yarışlardan Tennessee eyaletindeki Senato yarışındaysa Cumhuriyetçi aday Marsha Blackburn kazandı. Blackburn, emeklilik kararı alan Cumhuriyetçi Bob Corker'dan boşalan sandalyeye geçecek.

Mississippi'de de Cumhuriyetçi senatör Roger Wicker koltuğunu korumayı başardı. Utah'ta da senato yarışında, 2012 başkanlık seçimlerinde Barack Obama'nın rakibi olan Cumhuriyetçi Mitt Romney ipi göğüsledi.

Bu arada seçimlerde yarışan eşi Türk asıllı Lauren Arikan, Maryland eyaleti meclisine girmeyi başardı. Arikan, Amerika'da bir eyalet meclisine milletvekili olarak seçilmeyi başaran Türk soyadlı ilk kişi oldu.

İki Müslüman kadın da Demokrat Parti’den Temsilciler Meclisi’ne girmeyi başardı. Rashida Tlaib Michigan’dan, Ilhan Ömer de Minnesota’dan Temsilciler Meclisi’ne girdi.

Daha önce erken oy kullanma merkezlerinde çok sayıda Amerikalı oy vermişti.

Aslında Amerikalılar'ın çoğu daha önceki günlerde başlayan erken oy kullanma sürecinde oylarını kullandı. 49 eyaletten gelen raporlara göre, en az 36,4 milyon kişinin oylarını kullandığı belirtiliyor. Erken oy kullanmaya ilginin önceki seçimlere göre daha fazla olduğu kaydediliyor.

Oy kullanma oranında yarım asrın rekoru kırılabilir

Amerika'da ara seçimlerde oy kullanma oranı genelde yüzde 40 civarında seyrediyor. Başkanlık seçimlerinde ise bu oran son seçimlerde yüzde 60 civarına kadar çıkmıştı. Uzmanlar, bu yıl ara seçimlere katılımın yüzde 45'e ulaşabileceğini, eğer bu olursa yarım asrın rekorunun kırılacağını ifade ediyor.

Başkan Donald Trump, Cumhuriyetçilerin Kongre’nin her iki kanadında da üstünlüklerini korumasını isterken Demokratlarsa Cumhuriyetçiler’in tekelini kırmayı amaçlıyordu.

Ara seçimlerde 435 koltuklu Temsilciler Meclisi üyelerinin tamamı, 100 üyeli Senato’nun 35 üyesi seçilecek. Ayrıca 50 eyalet valilik koltuğunun da 35’i belirleniyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG