Erişilebilirlik

Seçim Tahminlerinde Anketlerin Rolü


Uzmanlar, birçok ankete göre 2012 seçimlerinden önce Mitt Romney’in Barack Obama’nın önünde gittiğini hatırlatıyor. Ancak Barack Obama yarışı açık arayla önde tamamladı. Birçok anket ayrıca Cumhuriyetçiler’in 2014 seçimlerinde Temsilciler Meclisi seçiminde bu kadar başarılı olacağını tahmin edememişti.

Rutgers Üniversitesi siyaset bilimi profesörü Cliff Zukin, büyük olasılıkla tahminlerde daha fazla hata yaşanacağını belirtiyor.

İnternet’e Geçiş

Telefon anketleri onlarca yıldır kamuoyu anketlerinde başrolü oynuyor. Ancak artık çoğu kişi cep telefonu kullanıyor ve arayanları görebiliyor. Bu nedenle anketlere cevap verme oranları hızla düştü. Washington’daki Pew Araştırma Merkezi, bu oranın 1997’de yüzde 26’dan 2012’de yüzde 9’a düştüğünü bildirdi.

Bu da anketörlerin nüfusun önemli bir bölümünün görüşlerini alamaması anlamına gelebiliyor. Anketler aynı zamanda daha pahalı hale geliyor çünkü araştırmacılar daha doğru sonuçlar elde etmek için daha fazla telefon araması yapmak zorunda kalıyor.

Zukin, bu nedenle anketörlerin gün geçtikçe internet anketlerine yöneldiğini belirtiyor.

NBC Televizyonu ve New York Times gazetesi, internet anketleri düzenliyor.

Elbette bunlar internette sayfa köşelerinde çıkan basit anketler değil. Amerikan Slate dergisi, bu tür anketleri “Tamamen bilimdışı ve gayriciddi” olarak nitelendirdi.

Örnekleme Rastgele Değil

Doğru anket sonuçlarına ulaşmanın yolu ankete katılanların, seçimde oy verecek insanlara benzemesinden geçiyor. Telefonlar anket, hedef bölgedeki insanların rastgele aranmasıyla yapılıyor.

İnternet anketleriyle bunu yapmak mümkün değil. SurveyMonkey anket şirketinin direktörü Mark Blumenthal, internet kullanıcılarının e-posta adreslerini içeren bir liste bulunmadığını söylüyor. Uzman, rastgele e-posta seçmek mümkün olsaydı bile, bu mesajların istenmeyen posta dosyasına gitme olasılığının bu yöntemi kullanışsız kılacağını kaydediyor.

İnternet anketleri farklı bir mantığa dayanıyor. Bu anketler Amerikan Nüfus Dairesi gibi kaynaklardan bir bölgede yaşayan kişilerin ortalama yaş, ırk, eğitim seviyesi ve diğer demografik özelliklerini saptıyor. Bu ortalamalar anketlere cevap veren kişilerin ayrıştırılmasında kullanılıyor.

Bazı anket şirketleri binlerce kişi anketlerini doldurduktan sonra bunlar temsili örnekler olarak kullanıyor. SurveyMonkey, hizmetlerini kullanarak kendi anketlerini yaratan milyonlarca kişiyi kullanıyor.

Blumenthal bu seçimin de tamamen rastgele olmadığını ama buna yaklaştığını belirtiyor.

Yöntemler Gelişiyor

İnternet anketleri geleceğin yöntemi olsa da uzmanlar istenen noktadan çok uzakta olduklarını kabul ediyor.

Kimsenin ideal çözüme sahip olmadığını söyleyen Pew Araştırma Merkezi uzmanı Courtney Kennedy, “Hiçbir anketör bu internet anketi yöntemi iyi, bu kötü diyemez. Araştırmaların sürdüğü bir alan” diye konuşuyor.

Zukin, deney yapmak için garip bir dönem olduğunu, 2016 seçim döneminin, internet anketörlerinin yöntemlerinin başarısını sınamalarına fırsat kalmadan başladığını belirtiyor.

Lake Research Partners’dan Demokrat Parti anketörü David Mermin, şirketinin hala büyük ölçüde telefon anketi yaptığını söylüyor. Yöntemin eskiden daha zor olduğunu ama hala kullanılabildiğini söyleyen uzman, bu anketlerin bir iki kötü örnek dışında Amerikan seçimlerini tahmin etmede oldukça başarılı olduğunu söylüyor.

Herkes sürecin zorlaştığı görüşüne katılmıyor.

Amerika Kamuoyu Araştırmaları Derneği Başkanı Mollyann Brodie, zor bir dönemden geçtiklerini, ancak anketlerin tarihine bakıldığında her zaman zor dönemlerden geçildiğini söylüyor. Brodie, “Anketler her zaman insanların yeni iletişim yöntemlerine uyum sağladı” diyor.

Brodie ve diğer uzmanlar, son dönemde anketlerde yaşanan başarısızlığın nedenini, sandığa kimin gideceği konusunda tahmin yapmanın güçlüğüne bağlıyor.

Brodie, buna rağmen anketlerin sonunun gelmediğini düşünüyor.

Uzman “Açıkçası demokrasilerde halkın ne düşündüğünü ve ne istediğini bilmenin daha iyi bir yöntemi yok” diyor.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG