Erişilebilirlik

Joe Biden'ın New Hampshire Mitingini Eşi Jill Biden 'Korudu'


Demokrat Parti’nin başkan aday adayları New Hampshire’da üçte birinin kararsız olduğu gözlenen seçmenler sandık başına gitmeden önceki son günü, 10 Şubat’ı adeta mitingden mitinge koşarak geçirdi. Donald Trump’ın da kampanya mitingini yapmak için seçtiği adres aynı olunca New Hampshire, başkanlık seçimlerine 9 ay kala siyasetin en sıcak noktası haline geldi.

Iowa önseçimlerini önde bitiren Bernie Sanders ve Pete Buttigieg ile arasında ulusal anketlerde fark ortaya çıkmaya başlayan Joe Biden, eyaletin Manchester şehrinde yaptığı son mitingde konuşmasının odağına “herkesin adayı” temasını koydu.

Joe Biden konuşmasına başlayacağı sırada, yüksek sesle bağırarak mitingi protesto eden bir eylemciye ise, Joe Biden'ın eşi Jill Biden engel oldu. Jill Biden önce protestocunun podyuma girmesini engelledi; daha sonra da dışarı çıkarılana kadar o kişiye eşlik etti.

Önseçim Öncesinde Biden Mitinginde Protesto
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:31 0:00

Joe Biden'ın hedefinde ise seçim meydanlarında sık sık kapıştığı Donald Trump vardı. Biden, kendisiyle aynı saatlerde yaklaşık 3 kilometre ötede miting yapan Donald Trump için “Nereye gitsem beni takip ediyor herhalde o da biliyor Demokratlar'ın karşısına hangi adayı çıkaracağını” sözleriyle, yarışta hala iddialı olduğunu ortaya koydu.

Başkan Donald Trump tıpkı Iowa önseçimlerinde olduğu gibi New Hampshire’a da miting için geldi ve Manchester’da soğuk havaya rağmen uzun kuyruklar oluşturan destekçilerine seslendi. Donald Trump’ın seçim kampanyasını başlattığı Iowa’dan sonra ikinci büyük organizasyonda Demokratlar’ın Iowa’da önseçim sonuçlarının açıklanmasının bir hafta sürmesini diline doladı.

Iowa’dan çıkan sürpriz sonuç, kuşkusuz New Hampshire önseçimlerini daha kritik hale getirdi. Ancak Demokrat Parti aday adayları arasındaki birbirleriyle atışmak yerine Trump’a karşı duruş sergileme siyasetine de son verdi. Zira tüm adaylar ilk kez bu kadar sık isimlerini vererek kendi partisinin rakip adayını sert sözlerle eleştirdi.

Demokrat Parti içindeki bu belirsizlik New Hampshire’da konuştuğumuz seçmenlerin de kafasını karıştırmış görünüyor. VOA Türkçe’nin konuştuğu Demokrat seçmenler, her kim aday olursa olsun Trump karşısında kazanabilecek ismi destekleyeceklerini söyledi.

Trump: ''Demokratlar'ın hepsi zayıf halka''

Trump mitinginde de Demokrat Parti'deki bu son tablo gündemdeydi. “Oylarını bile sayamıyorlar” dediği rakip partiyi destekleyenlere seslendi ve Salı günü en zayıf halkayı destekleme çağrısında bulunarak, “Hepsi zayıf halka. Birbirleriyle kavga ediyorlar” dedi.

ABD’de seçim yarışında adayların önemli bir destek rüzgarını arkalarına almaları açısından sembolik öneme sahip New Hampshire’da oy verme işlemi Iowa’nın aksine eski, klasik ve bilinen yöntemlerle yapılacak. Bu kez beklenen geceyarısı olmadan en çok oy alan ismin belli olması.

  • 16x9 Image

    Mehtap Çolak Yılmaz

    Mehtap Çolak Yılmaz, 1997 yılında Star Haber’de başladığı televizyon haberciliğine, 2000 yılında ATV Haber’le devam etti. Avrupa ve Ortadoğu başta olmak üzere dünyanın birçok bölgesinde haber takip etti, söyleşiler ve canlı yayınlar yaptı. 2003 yılında iki ay boyunca Irak’ın işgalini Bağdat ve Kuzey Irak’tan takip etti. 2005 yılında  ATV Haber Washington Temsilcisi olarak mesleğine Amerika’da devam eden Yılmaz, 2012 yılından bu yana da Amerika’nın Sesi’nde çalışıyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG