Erişilebilirlik

Seçim Gecesinde Elektrik Kesintileri Tartışılıyor


Enerji Bakanı Taner Yıldız
Enerji Bakanı Taner Yıldız

Türkiye’nin dört bir yanında seçim gecesi, özellikle de oy sayım saatlerinde meydana gelen elektrik kesintilerine yönelik, Enerji Bakanı Taner Yıldız’ın ‘Trafoya kedi girmiş’ açıklaması, kamuoyunu rahatlatmaya yetmedi

30 Mart yerel seçim gününde ülke genelinde yaşanan elektrik kesintilerinin sandık sonuçlarını etkilediği endişesi hakim. Enerji Bakanı Taner Yıldız’ın bugünkü açıklaması ise, kamuoyunu rahatlatmadı aksine şüpheleri arttırdı. Bakan Yıldız, “Espri yapmıyorum trafoya kedi girdi. Bu ilk kez yaşanmadı. Bunu seçime bağlamak yanlış” dedi.

Türkiye’de sandıklar doğuda 16.00’da batı illerinde 17.00’de kapandıktan sonra oy sayım işlemi sırasında farklı yerleşim yerlerinden elektrik kesintisi yaşandığı haberleri geldi. Bu durum soru işareti yarattı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, 30 Mart gecesi Kayseri’deki ilk açıklamasında endişeye gerek olmadığını açıkladı. Ancak tartışmalar devam edince Bakan Yıldız, bugün yine kameralar karşısına geçti.
Seçim Gecesinde Elektrik Kesintileri
Seçim Gecesinde Elektrik Kesintileri

Bakan Taner Yıldız, İstanbul ve Ankara’daki elektrik kesintisine gerekçe olarak bir kediyi göstermesiyle şaşırttı. Yıldız, “Bir trafo merkezine kedi girdi ve kısa devre yaptı” açıklamasıyla yasaklı olmasına rağmen Türkiye’de halen kullanılmakta olan Twitter başta olmak üzere “kedifenomeni” başlığıyla günün konusu oldu. O kedi, artık seçim sonuçlarıyla ilgili tartışmanın en önemli aktörü haline geldi. Sosyal medyada kedi fotoğrafları paylaşılırken, ‘tekir’ mi gibi hangi cins kediydi gibi esprili diyaloglar yapıldı. Hatta son aylardaki Fethullah Gülen cemaatine yönelik AKP Hükümeti’nin suçlamaları çerçevesinde, “O kedi de mi paralel yapı elemanı?” gibi ilginç espriler de vardı.

Yıldız, “Yaklaşık 3,4 metreden atlayan bir kedi bunu yapabiliyor. Espri yapmıyorum trafoya kedi girdi. Bu ilk kez yaşanmadı. Bunu seçime bağlamak yanlış. Oy pusulalarının sayılmasını olumsuz etkileyen herhangi bir süreç yaşanmamıştır. Seçimde başarı göremeyenler ödevini yapmayan çocuklar gibiler” diye konuştu.

Yıldız, Eskişehir ili ve Akdeniz bölgesindeki kesintilere ise kablo kopması ve fırtına gerekçesi getirdi. Yıldız, “Eskişehir’de bir yeraltı kablosunun patladığını ve çalışan iş makinaları ile buradaki faaliyetleri bir ajansla kayıt altına aldık. Çatılar uçmuş direkler devrilmiş bunlar daha çok Toroslar bölgesinde oldu. Bunun bir seçim manipülasyonu ile ilgili söylemek mazerete sığınmak demek” dedi.

Ak Parti Sözcüsü Hüseyin Çelik ise, 30 Mart gecesi elektrik kesintisini CHP’nin seçimdeki başarısızlığına bahane yapmaması gerektiğini savunmuştu. Çelik, “Evlenen gelin ‘Yerim dar’ demiş. Yerini genişletmişler ‘Yenim dar’ demiş. Elektrik kesildiği zaman Ak Partililer’in gözleri fosforlu değil karanlıkta görmez” demişti.
  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG