Erişilebilirlik

'Seçilmiş Yetkililer Şiddeti Teşvik Etmemeli'


Hürriyet gazetesi bir hafta içinde ­ikinci kez saldırıya uğrarken, saldırıya Amerikan hükümetinden tepki geldi. İkinci saldırı gerçekleşmeden hemen önce hafta sonu düzenlenen birinci saldırıyı değerlendiren Amerika Dışişleri Bakanlığı sözcüsü John Kirby, saldırının AKP üyeleri tarafından teşvik edildiği haberlerinin kendilerini kaygılandırdığını söyledi.

Günlük olağan basın brifinginde Türkiye’nin en büyük gazetesine “hükümet yandaşları tarafından saldırı düzenlendiği ve saldırının AKP milletvekili tarafından organize edildiği” anlatılan Kirby, Türkiye’ye basın özgürlüğüne saygı göstermesi çağrısını yinelerken şu açıklamayı yaptı:

“Evet haberleri gördüm. Türkiye’ye anayasa tarafından korunan medya özgürlüğüne ve yargı sürecine saygı göstermesi çağrısı yapıyoruz. Bunlar her demokrasinin kilit unsurlarıdır. Hürriyet gazetesine düzenlenen protesto eylemlerinin Adalet ve Kalkınma Partisi üyeleri tarafından teşvik edildiği yönündeki haberlerden kaygılıyız. Seçilmiş yetkililer, medya kuruluşlarına şiddeti teşvik eder izlenim vermeme konusunda dikkatli olmalı.”

Pazar günü Hürriyet’in İstanbul Bağcılar’daki genel merkezine AKP’li eylemciler tarafında düzenlenen ilk saldırıda konuşan AKP Milletvekili ve Gençlik Kolları Başkanı Abdurrahim Boynukalın, video görüntülere yansıyan konuşmasında göstericiler tarafından camları kırılan Hürriyet gazetesine “terör örgütü” tanımlaması yapmıştı:

“Bu noktadan sonra HDP’nin PKK’yla, PKK’nın Zaman Gazetesi ile, Zaman Gazetesi’nin de Aydın Doğan’la hiçbir farkı kalmamıştır. Hepsi birer terör örgütüdür. Ve bu adamlara karşı bizim söyleyeceğimiz tek bir şey vardır. ‘Her şeyi Cumhurbaşkanı, başkan olamadığından dolayı yapıyor’ diyorlar. Biz de şunu söylüyoruz. 1 Kasım’daki seçimden sonra ne çıkarsa çıksın, seni başkan yaptıracağız, seni başkan yaptıracağız, seni başkan yaptıracağız.”

Boynukalın, ayrıca “Allah’ın izniyle, sadece Aydın Doğan medyası değil, bütün HDP’siyle, PKK’sıyla, bütün terör örgütleriyle ve ilk başta da Fethullahçı terör örgütüyle, biz başkan yaptırdıktan sonra onlar da defolup gidecek” demişti.

Hürriyet gazetesi Boynukalın hakkında suç duyurusunda bulundu. Adalet ve Kalkınma Partisi yönetimi Boynukalın’ın açıklamaları konusunda bir değerlendirme yapmadı. Başbakan Ahmet Davutoğlu’ysa medya kuruluşlarının hedef alınmaması konusundaki çağrısını, dün gece Hürriyet’e ikinci saldırı düzenlendikten sonra yaptı. Eylemciler son saldırıda da binadan içeri girerek camlarını kırdı. Hürriyet Genel Yayın Yönetmeni Sedat Ergin, CNN Türk televizyonuna yaptığı açıklamada diğer personelle birlikte “can korkusuna” düştüklerini söyledi.

John Kirby
John Kirby

‘Türkiye’nin demokrasi kalitesi bizim için önemli’

Türkiye’de demokrasinin kalitesinin Amerika için önemli olduğunun altını çizen ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Kirby, “Türk yetkililerden kilit değerleri, demokratik kurumları, evrensel olarak tanınan temel özgürlükleri muhafaza etmesini umuyoruz. Bu düşünceyi dünyanın her yerinde savunuyoruz ve savunmaya devam edeceğiz” dedi.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG