Erişilebilirlik

Sebze-Meyve Yetiştiren Amerikalılar'ın Sayısı Artıyor


Sebze-Meyve Yetiştiren Amerikalılar'ın Sayısı Artıyor
Sebze-Meyve Yetiştiren Amerikalılar'ın Sayısı Artıyor

Kendi evlerinin bahçesinde sebze-meyve yetiştiren Amerikalıların sayısı her geçen gün artıyor. Bu kişiler hem taze sebze-meyve yemenin keyfine varıyor hem de daha sağlıklı besleniyor. Los Angeles’taki bir şirketse acemi bahçıvanların başlangıç adımı atmalarına yardımcı oluyor.

Los Angeles’ta yaşayan Robert Smith kendi bahçesinde biber ve domates yetiştiriyor: “Sağladığımız en büyük fayda olağanüstü gıdalar elde etmek. Süpermarketten de alışveriş ediyorum, herşeyi kendinizin yetiştirmesine imkan yok, ancak özellikle yaz aylarında yetiştirdiğim domateslerin tadına doyulmuyor.”

Los Angeles’taki lüks bir Japon restoranının şefi Niki Nakayama, mükemmel yemekler için mevsimlik taze ürünlerin şart olduğunu söylüyor. Restoranı için çok farklı sebzeler yetiştiren Nakayama, çok emek gerektirmesine rağmen bunun elde edilen lezzete değdiğini söylüyor: “Restoranımız için kendi sebzemizi yetiştirmeyi öğrenmek istediğimi biliyordum. Bu iş için aktif olarak çalışmam gerekiyordu.”

Nakayama ve Smith bahçıvan Dan Allen’dan tohum ekmeyi, bahçe bakımını öğreniyor. Dan Allen aynı zamanda Farmscape şirketinin de finans direktörü. Allen, sebzelerin doğal yöntemlerle organik olarak yetiştirildiğini, hassas bakımdan geçirildiğini söylüyor: “Sebzelerimizi ticari amaçlı yetiştirmediğimiz için çabuk bozulan ve bu nedenle nakliyesi zor olan ürünleri de üretebiliyoruz.”

Allen, şirketinin hizmetlerinden yararlananların daha lezzetli gıda peşinde olduğunu söylüyor. Los Angeles’ta okulların bahçelerinde ya da mahalle aralarındaki bostanlarda yetiştirilen taze ürünlerden kentin yoksul kesimleri de yararlanıyor: “Yoksul semtlerde yaşayan ve gıda alışverişi yapabileceği süpermarketlere erişimi olmayanlara nasıl yardım edersiniz? Bu konuda önem verdiğimiz noktalardan biri bu semtlerde yaşayanların sadece nasıl gıda alışverişi yapacağı değil, aynı zamanda nasıl gıda yetiştirecekleri.”

Bahçıvanlığın beceri, bilgi ve dikkat gerektirdiğini söyleyen Allen, çabaların buna değeceğini, bunu bilen ve kendi meyve ve sebzesini yetiştirenlerin sayısının giderek arttığını belirtiyor.


XS
SM
MD
LG