Erişilebilirlik

Ankara'da Seçim Sonrası Sıcak Saatler


30 Mart yerel seçimlerinin üzerinden 48 saat geçmesine karşın seçim sonuçlarına yönelik itirazlar bitmek bilmiyor. Başta Ankara Büyükşehir Belediyesi olmak üzere Ağrı, Adana, Antalya ve Yalova'da seçim sonuçları tartışılıyor

30 Mart yerel seçimlerinin üzerinden 48 saat geçmesine karşın seçim sonuçlarına yönelik itirazlar bitmek bilmiyor. Başta Ankara Büyükşehir Belediyesi olmak üzere Ağrı, Adana, Antalya ve Yalova'da seçim sonuçları tartışılıyor.

Çankaya, Yenimahalle ve Etimesgut sonuçları tartışılıyor

En büyük tartışma başkentte yaşanıyor. Pazartesi sabaha karşı zaferini ilan eden CHP adayı Mansur Yavaş, sabah saatlerinde gelen oylarla Adalet ve Kalkınma Partisi Ankara adayı Melih Gökçek'in gerisinde kaldı. Ancak başta Mansur Yavaş olmak üzere CHP genel merkezi ve Ankara İl Başkanlığı seçimlerde usülsüzlük yapıldığını iddia ediyor. CHP'liler özellikle Çankaya, Yenimahalle ve Etimesgut'taki sonuçlar üzerinde oynama yapıldığını belirtiyor.

Bugün beraberinde Denizli milletvekili İlhan Cihaner ve Tunceli milletvekili Hüseyin Aygün'le birlikte Yüksek Seçim Kurulu'na giden Ankara milletvekili Aylin Nazlıaka, ilçe seçim kurullarına itirazların yapıldığını söyledi.

Nazlıaka: Ankara’nin seçim sonucu 9 Nisan’da belli olur

Nazlıaka, 'ilçe seçim kurullarındaki tutanakların, birleştirilmiş olarak il seçim kurullarına asılmış olması gerekirdi. Buna itiraz dilekçemizi YSK'ya verdik. 48 saat içinde değerlendirilecek Daha sonra il seçim kuruluna itirazda bulunacağız. Ankara'da kimin belediye başkanı olacağı ancak 9 Nisan'da belli olur' dedi.

İlhan Cihaner ise seçim sonuçları hakkında bir şey söylenemeyeceğini sonuçların bıçak sırtında gittiğini belirtti. Denizli milletvekili, ' ancak şunu söylemek gerekir ki Melih Gökçek lehine kaydırmalar olmuş . Normal olmayacak seçmen davranışları var. İnsanın gözünden sürmeyi çalabilecek siyasi iktidar her şeyi yapabilir. Güvencemiz yargıdır, YSK'dır' diye konuştu.

Yavaş: Tek bir oyumuzu çaldırmayacağız

Ankara’da ilçe seçim kurullarına yaptığı itiraz sonrası bir basın toplantısı düzenleyen Mansur Yavaş, ‘dün geceden beri çalışan 500 gencimiz tutanaklarımız üzerinde çalışıyor. Ankaralılar YSK önünde toplanarak oylarına sahip çıkıyor. Ancak şu an için YSK da yapılacak bir şey yok. Önce il ve ilçe kurullarına itiraz ediyoruz. Herkes bilsin ki her bir oya sahip çıkacağız, tek bir oyumuzu çaldırmayacağız’ dedi.

Sarıgül, oyların yeniden sayılmasını istedi

CHP İstanbul'da da seçim sonuçlarına itiraz etti. İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı'yla birlikte düzenlediği basın toplantısıyla 2 günlük sessizliğini bozan CHP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mustafa Sarıgül, İstanbul oylarının tümünün yeniden sayılmasını istedi. Sarıgül, ' oylarımızın 100'er 100'er AKP'ye kaydırıldığını gösteren çok sayıda seçim tutanağı elimizde. İktidar partisi de tartışmalı bir seçim kazanmak istemez. Şaibenin kalkması için yeniden sayım yapılmalı' dedi.

Antalya'da da itirazlar değerlendiriliyor

Adalet ve Kalkınma Partisi en önemli seçim zaferlerinden biri Antalya'da gerçekleşti. 2009'da belediye başkanlığını CHP'li Mustafa Akaydın'a kaybeden Menderes Türel, kesin olmayan ilk sonuçlara göre rakibinin 22 bin oy önünden seçimi kazandı. Ancak CHP, bu kentte de oy sayımında usulsüzlük yapıldığı iddiasıyla İl Seçim Kurulu'na başvurdu.

Seçim güvenilirliğine gölge düşürüldüğüne iddia eden CHP Antalya Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mustafa Akaydın, ' AKP'yle aradaki farkın iki katından fazla geçersiz oy var. AKP de bu konuda itirazda bulunmuş. Islak imzalı tutanaklarının tamamının değerlendirilmesi mümkün değil. ciddi tutarsızlıklar var. il genelinde seçimin iptal edilip yeniden yapılması gerekir' dedi. CHP'liler AB Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun oy sayım sırasında İl Seçim Kurulu'nda bulunduğu bir fotoğrafı göstererek seçimlerin tarafsızlığının bozulduğunu savundular.

Yalova'da İl Seçim Kurulu kararı bekleniyor

AKP'nin bir oy farkla kazandığı Yalova'da ise İl Seçim Kurulu itiraz edilen sandıklarda oyları yeniden sayıyor. CHP'nin itirazını haksız bulan AKP Yalova milletvekili, asıl haksızlığa uğrayanın kendilerini olduğunu ve 2300 AKP oyunun geçersiz sayıldığını iddia etti. CHP Yalova milletvekili Muharrem İnce ise oyların yeniden sayılması halinde seçimleri CHP adayı Vefa Salman'ın kazanacağını söyledi.
  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG