Erişilebilirlik

SDG’yle IŞİD Arasında Tahliye Anlaşması Yapıldı İddiası


ABD destekli Suriyeli güçler Suriye’nin doğusunda IŞİD’i son kalesinden de çıkartmaya çalışırken, ABD ordusu, IŞİD’in kontrol merkezi olduğunu söylediği bir camiyi vurduğunu bildirdi.

ABD liderliğindeki IŞİD karşıtı koalisyon savaş uçaklarının Suriye Demokratik Güçleri’ni (SDG) desteklemek için Pazartesi günü Baghouz kasabasındaki camiyi vurduğunu bildirdi.

ABD ordusu IŞİD’in camiyi saldırılarını yönetmek için kullandığını ve SDG’ye karşı intihar eylemi düzenleyecek araçları burada barındırdığını kaydetti.

Çoğu yabancı yüzlerce IŞİD savaşçısının Baghouz ve civarında olduğu sanılıyor.

Baghouz, Fırat Nehrinin doğu kıyısında Suriye sınırında bir köy.

SDG Cumartesi günü bu bölgeye son baskınını yaptı. IŞİD bombalı araçla düzenlediği saldırılar, keskin nişancılar, bubi tuzakları ve sivilleri canlı kalkan olarak kullanarak ABD destekli güçleri yavaşlatmaya çalışıyor.

Suriye devlet basını Baghouz sınırında ABD koalisyon güçlerinin düzenlediği hava saldırısında 70 kişinin hayatını kaybettiğini bildirdi. Haberde saldırının çatışmalardan kaçan yüzlerce sivilin bulunduğu bir yerleşim bölgesini hedef aldığı iddia edildi.

Son birkaç haftada IŞİD’in kontrol ettiği bu son bölgeden en az 20 bin kişi kaçtı. Kaçan binlerce kişi Suriye’nin kuzeydoğusunda Kürtler tarafından işletilen kampların dolup taşmasına neden oldu. Soğuk kış mevsimi ve kaynakların yetersizliği zaten insani koşulların kötü durumda olduğu bu kamplarda hayatı gittikçe zorlaştırıyor.

Bir zamanlar Suriye’de geniş bir bölgede ve Irak’ın bir kısmında halifeliğini ilan eden IŞİD, SDG kuvvetleri tarafından kuzeyden ve doğudan kuşatma altına alındı. Suriye hükümet güçleri ve müttefikleri Fırat Nehri’nin batı yakasından da IŞİD’i sıkıştırmaya devam ediyor.

Baghouz ve civarının ele geçirilmesi IŞİD’e karşı küresel düzeyde dört yıldır devam eden operasyonların sonu anlamına gelecek. ABD Başkanı Donald Trump, Aralık ayında IŞİD’in bozguna uğratıldığını açıklayarak ABD askerlerini Suriye’den çekeceğini belirtmişti.

Ancak aktivistler ve Suriye’nin doğusunda yaşayan halk koalisyon tarafından ele geçirilen bölgelerde IŞİD üyelerinin hala varlıklarını koruduğu ve gelecekte yapacakları bir isyan hareketi için gizlendikleri görüşünde.

Suriyeli aktivistler IŞİD’in üyelerini kuşatma altındaki bölgeden çıkartmak için SDG ile görüşmeler yürüttüğünü bildiriyor.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi Başkanı Rami Abdurrahman ve doğu vilayeti Deyrizor’daki gelişmeleri takip eden bir grubun başkanı Ömer Ebu Layla, planlananın IŞİD militanlarını Irak sınırına yakın bir bölgeye tahliye etmek olduğunu söyledi.

Yine Gözlemevi’ne göre IŞİD’in üst düzey isimleri 40 ton kadar altını ve milyonlarca dolar değerinde nakit parayı bu tahliye işlemi sırasında yanlarında taşımak istiyor.

IŞİD’in elindeki bölgelerde zulmü kayıt altına alan Ses ve Resim örgütü tahliye konusunda anlaşmaya varıldığını söyledi.

Açıklamaya göre IŞİD liderleri, grubun bir zamanlar ya da hala elinde tuttuğu yabancı rehinelerin akıbetini açıklayacak ve bazı üst düzey savaşçılarını teslim edecek.

Ancak planın bu ayrıntıları SDG tarafından henüz doğrulanmadı.

‘‘IŞİD’e karşı yavaş ve metodolojik ilerliyoruz’’

Kürt savaşçılar liderliğindeki ABD destekli koalisyon yaptığı açıklamada IŞİD’in son kalesine yönelik yavaş ve metodolojik şekilde ilerlediklerini bildirdi.

Koalisyon sözcüsü Sean Ryan operasyonun ne zaman sona ereceğiyle ilgili tarih vermek içinse henüz erken olduğunu söyledi.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Salı günü yaptığı açıklamada hava saldırılarının Baghouz’da sivillerin kaldığı bir kampı vurduğunu ve en az 70 sivilin hayatını kaybettiğini belirtti. Gözlemevi ayrıca gece düzenlenen hava saldırılarındaysa 16 sivilin öldüğünü kaydetti.

Suriye Dışişleri Bakanlığı, Birleşmiş Milletler’e (BM) yazdığı bir mektupta Baghouz’daki hava saldırılarının aralarında kadın ve çocukların olduğu 16 sivili öldürdüğünü belirterek saldırıları kınadı.

Mektupta ‘‘Suriye, BM Güvenlik Konseyi’ne bu suçları, saldırganlığı ve ABD ile diğer yabancı güçlerin yasa dışı varlığını sona erdirmesi için bir kez daha çağrı yapıyor’’ ifadeleri kullanıldı.

STÜDYO VOA

ABD Anayasa Mahkemesi Trump’ın dokunulmazlık iddialarını görüşüyor – 25 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG