Erişilebilirlik

SDG’den Şam’a ‘Gerginliği Körükleme’ Suçlaması


Suriye’de ana omurgasını YPG’nin oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri’nin kontrolundaki Deyrizor’da son dönemde yaşanan protestolar hem ABD’nin hem de Esat rejiminin gündeminde. SDG, Şam yönetimini bu bölgedeki protesto dalgasından yararlanarak gerginlik çıkarmaya çalışmakla suçladı.

Suriye’nin Irak sınırı yakınlarındaki Deyrizor’da halk son haftalarda daha iyi hizmet, daha iyi siyasi temsil ve petrol zengini bölgenin kaynaklarına daha iyi erişim talebiyle sokaklara dökülmüştü.

Omurgasını YPG’nin oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri, ABD desteğiyle terör örgütü IŞİD’in yenilgiye uğratılmasının ardından Fırat Nehri boyunca bu bölgeyi kontrolu altında tutuyor.

Suriye Dışişleri Bakanlığı Pazartesi günü Birleşmiş Milletler’e mektup göndererek “SDG milislerinin saldırıları ve hainliğine son verilmesi” çağrısında bulunmuştu.

Hükümet, SDG’yi gösterileri bastırmakla suçlamış ve ülkenin her köşesindeki vatandaşlarını savunma sorumluluğuna dikkat çekmişti.

Suriye’nin kuzeyinin ve doğusunun büyük bölümünü elinde bulunduran ABD destekli Suriye Demokratik Güçleri ise iddiaları reddediyor. SDG, “devletin IŞİD’in uyuyan hücrelerini kovalayan güçleriyle çalışmasının daha iyi olacağı” açıklamasını yaptı.

SDG’nin sivil ayağı olarak nitelenen Suriye Demokratik Konseyi de bazılarının kamu hizmetleriyle ilgili sorunları suistimal etmeye çalıştığını savundu. Yapılan açıklamada “Rejimin Deyrizor’un bazı bölgelerinde gerginlik çıkarmayı amaçlayan gruplara destek vermesi Suriye’nin birliğine yönelik bir darbedir” ifadesi kullanıldı.

Suriye Demokratik Güçleri gerilimlerin aşılması amacıyla bir süredir Deyrizor’daki Arap aşiret liderleriyle görüşme halinde.

“Şu anda baskın tehdit IŞİD”

Deyrizor’daki gösteriler, Amerika’nın IŞİD‘le mücadele operasyonu (Doğal Kararlılık Operasyonu) sözcüsünün, Pentagon’da Bağdat’tan video konferans yöntemiyle gazetecilerin sorularını yanıtladığı basın toplantısında da gündeme geldi.

Sözcüye Suriye’nin kuzeydoğusunda özellikle Arap nüfusun yoğun olduğu bölgelerde dozu artan protestolar sonrası, YPG’nin bu bölgeleri terk etmesinin istenmesi yönünde bir planın olup olmadığı soruldu.

Sözcü protestoların takip edildiğini ve Suriye Demokratik Güçleri ve onun siyasi kanadı olarak nitelenen Suriye Demokratik Konseyi’nin Ayn İssa’ya giderek insanların endişelerini dinlediğini söyledi. Sözcü, bu gösterilerin çoğunun Suriye’nin kuzeydoğusunda IŞİD sonrası dönemde bölgedeki koşullar ve hayat kalitesi ile ilgili olduğunu vurguladı.

IŞİD ile mücadeleyi öne çıkaran sözcü şu anda herkesin baskın tehdidin IŞİD olduğunun farkında olduğunu ve bundan dikkatlerin kaymasının, örgütün yeniden büyümesine yol açacağı için faydalı olmayacağının altını çizdi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG