Erişilebilirlik

SDG’den Sınırdan Çekilme Açıklaması


YPG’nin çoğunluğunu oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri, Türkiye-Suriye sınırı boyunca 5 ila 14 kilometre genişliğindeki hatta geri çekileceğini açıkladı.

Çekilmeyi duyuran Suriye Demokratik Güçleri sözcüsü Mustafa Bali, çekilme genişliğinin bölgelere göre değişeceğini bildirdi.

Bali haber ajansı Reuters’a yaptığı açıklamada, ABD ile Türkiye arasındaki görüşmeler gereğince geri çekilmenin kentlerden ya da kasabalardan olmayacağını, askeri noktalardan ve kırsal alanlardan yapılacağını kaydetti.

Sözcü, YPG ve Suriye Demokratik Güçleri'nin bölgedeki "savunma amaçlı" barikatları sökeceğini ve kontrolu yerel savaşçılardan oluşan askeri konseylere teslim edeceğini belirtti.

Türkiye ve ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin sınır şeridinde devriye gezeceğini ancak Türkiye içerisinde üsleneceklerini kaydeden Bali, anlaşmanın "güvenli bölge değil, Türkiye'nin ulusal güvenliğiyle ilgili korkularını yatıştıracak bir güvenlik mekanizması yaratacağını" söyledi.

Bir süre önce Ankara ve Washington Türkiye'de Suriye'nin kuzeydoğusunda atılacak adımlarla ilgili olarak bir harekat merkezi kurulması konusunda anlaşmaya varmış ve merkez Şanlıurfa'da kurulmuştu.

Türkiye YPG'yi PKK'nın uzantısı olarak niteliyor. Amerika ise Suriye'de IŞİD'e karşı mücadelede Suriye Demokratik Güçleri'yle birlikte hareket ediyor.

Türkiye daha önce Amerika'yla uzlaşma sağlanamaması durumunda Suriye'nin kuzeydoğusunda tek taraflı harekete geçeceğinin mesajını vermişti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG