Erişilebilirlik

SDG: ‘Rakka’yı IŞİD’den Kurtardık’


SDG: ‘Rakka’yı IŞİD’den Kurtardık’
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:53 0:00

ABD desteğindeki Suriye Demokratik Güçleri (SDG) Rakka’nın IŞİD militanlarından geri alındığını açıkladı. Kürt ve Arap güçlerden oluşan grubun üst düzey bir komutanı, kentte şu anda mayın temizleme ve örgütün uyuyan hücrelerini aramaya yönelik operasyonların yürütüldüğünü bildirdi.

Tuğgeneral Talal Silo, Associated Press’e yaptığı açıklamada, IŞİD’in üç yıl önce sözde “halifeliğinin” başkenti olarak ilan ettiği kentte artık çatışma olmadığını belirtti.

Temizlik operasyonlarının sona ermesinin ardından, Rakka’nın IŞİD’den kurtarıldığına yönelik resmi bir açıklama yapılacağı bildiriliyor. Silo, Rakka’nın mayınlarla dolu olduğunu, ancak kentin kontrolunun şu anda tamamen SDG savaşçılarının elinde bulunduğunu söyledi.

Merkezi İngiltere’de olan Suriye İnsan Hakları Gözlemevi de Rakka’nın kurtarıldığını doğruladı.

SDG savaşçıları, IŞİD’in komuta merkezi olarak da kullandığı bir hastaneyi ele geçirmelerinin ardından, örgütün kentteki son üssü olan bir stadyuma da baskın düzenledi.

Militanların Rakka’dan çıkarılmasına yönelik operasyon geçen Haziran ayında başlatılmıştı ve ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerince hava operasyonları ve diğer yollarla destekleniyordu.

ABD ordusu: 'Rakka'nın Yüzde 90'ı IŞİD'den temizlendi'

Koalisyon Sözcüsü Albay Ryan Dillon, Twitter üzerinden paylaştığı mesajda, IŞİD’in infazlar için kullandığı meşhur meydan dahil Rakka’nın yüzde 90’ının SDG’nin kontrolu altında olduğunu yazdı.

Dillon, Bağdat’tan telekonferans yoluyla Pentagon’da gazetecilere verdiği brifingde de, IŞİD’e karşı üç yıldır sürdürülen savaşta sağlanan başarılara değinerek, “Ortaklarımız IŞİD’s bir zamanlar elinde bulundurduğu toprakların yüzde 87’sinden atarak, 6.5 milyonun üzerinde kişiyi özgürleştirdi” dedi.

Sözcü Dillon, Irak ve Suriye’de 6 bin 500 civarında IŞİD militanın kaldığını, bunların da “belki 100 kadarının” hala Rakka’da olabileceğini tahmin ettiklerini kaydetti. Dillon, kentte temizlik operasyonlarının sürdüğünü ve SDG’nin son kalan IŞİD militanlarını da etkisiz hale getirmesini beklediklerini söyledi.

Rakka, IŞİD’in dünya genelindeki terör saldırılarını planladığı, Irak ve Suriye’deki zaferlerini kutladığı ve infazlar yaptığı yerdi. Rakka’nın düşmesi, Irak’ın ikinci büyük kenti Musul dahil Irak ve Suriye’de sürekli toprak kaybeden örgüt için büyük darbe oldu.

IŞİD hala Suriye’de Deyr ez Zor çevresi ve Fırat nehri vadisinin güneyindeki bazı bölgeleri elinde tutuyor.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG