Erişilebilirlik

Mavi Marmara'da 'Bir Çeşit Özür' Arayışı


Mavi Marmara'da 'Bir Çeşit Özür' Arayışı
Mavi Marmara'da 'Bir Çeşit Özür' Arayışı

Washington’daki S. Daniel Abraham Ortadoğu Barış Merkezi Başkanı – eski Kongre üyesi – Robert Wexler Türkiye’yle İsrail arasında ilişkilerin düzeltilmesi için bir formül arandığını söyledi. Birleşmiş Milletler Mavi Marmara raporunun yayınlanması taraflar arasında müzakerelere ek süre tanınması için yeniden ertelendi. Wexler, Türkiye ve İsrail için karar vakti geldiğini kaydetti. Eski Kongre üyesi Wexler, Amerikan yönetiminin de iki müttefikini yeniden bir araya getirmek için büyük gayret gösterdiğini söyledi.

Türk hükümeti ilişkileri geliştirmek için İsrail hükümetinin Mavi Marmara baskınından dolayı özür dilemesini; hayatını kaybeden eylemcilerin ailelerine tazminat ödemesini ve Gazze ablukasına son vermesini şart koşuyor. İsraillerin özür konusunda direnmesi de ilişkileri tıkamış görünüyor. S. Daniel Abraham Ortadoğu Barış Merkezi Başkanı Robert Wexler, İsrail tarafının “bir çeşit özür” üzerinde çalıştığını düşündüğünü söyledi:

Wexler şöyle konuştu: "İsrailliler bir şekilde özür dilemeyi düşündüklerini gösterdiler. Bence İsrailliler Başbakan Erdoğan'ın taleplerini karşılamak için ciddi bir çaba gösterecekler. Bu çabalar yeterli olur mu veya taraflar birbirlerinin yaklaşımını kabul edecek esnekliği gösterebilir mi, bunu zaman gösterecek. Ancak orta yol bulmak için geçmişte hiç olmadığı kadar samimi bir isteklilik söz konusu."

Amerika’nın Sesi Türkçe Servisi’nin sorularını yanıtlayan Wexler, Amerikan yönetiminin de İsrail’le Türkiye arasındaki gerginliği geride bırakmak için “özel dilin bulunması, gizli formülün bulunmasına yardım ediyor, aracı oluyor” dedi ve ilişkilerin geliştirilmesinin önemine dikkati çekti.

Gazze’ye uygulanan ablukanın kaldırılması konusundaysa Wexler, İsrail’in Gazze’nin tüm sınırlarını (Mısır sınırını) kontrol etmediğini ve insani kriz yaşandığı iddialarının büyük ölçüde abartıldığını savundu. Wexler bununla beraber, Gazze’de yaşayan insanların çektiği sıkıntıları küçümsemediğini, ancak bu sıkıntıların çoğunun Hamas yönetiminden kaynaklandığını söyledi ve Hamas’ı terör örgütü olarak niteledi.

Yedi dönem Amerika Temsilciler Meclisi’nde Florida eyaletini temsil eden Wexler, 2010 yılında emekli oldu ve Washington’daki S. Daniel Abraham Ortadoğu Barış Merkezi’nin başına geçti. Wexler, Kongre’de Türk Amerikan dostluk grubunun kurucu başkanlarından ve Türkiye’nin Washington’daki en büyük destekçilerinden biri olarak tanınıyor. Wexler, Türk Amerikan ilişkilerinin güçlü ve önemli olduğunu vurguladı.

Söyleşinin tümünü izlemek için:



XS
SM
MD
LG