Erişilebilirlik

Savaştan Kaçan Suriyeli Ailenin Peşini ‘Engeller’ Bırakmıyor


Savaştan Kaçan Suriyeli Ailenin Peşini ‘Engeller’ Bırakmıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:56 0:00

Suriye’nin Halep şehrinden kaçarak Türkiye’ye sığınan Hassan ailesi, İstanbul’da zor şartlarda yaşama tutunmaya çalışıyor. 3 kızı ve bir oğlu olduğunu anlatan Ahmad Abu Hassan, eşi ve çocuklarıyla 2014 yılında Türkiye’ye sığınmış. Kızlarından birinin engelli olması nedeniyle sıkıntılarının katlandığını söyleyen Ahmad Abu Hassan, yaşadıklarını Amerika’nın Sesi’ne anlattı:

“Suriye’deyken hayatımız, işimiz, her şeyimiz yolundaydı. Ben devlet memuruydum ama çıkan savaş her şeyi alt üst etti. Çocuklarım oradayken çok korkuyorlardı, bu yüzden Türkiye’ye sığındık. Şu anda sadece bir kızım tekstil işinde çalışıyor. Ben de çok defa işe girmek için uğraştım ama yaşımdan dolayı iş bulamadım. En küçük kızım yürüme engelli ve ben de evde onunla ilgilenmeye çalışıyorum. Kızım yürümek istiyor ama yürüyemiyor. Ona en azından bir tekerlekli sandalye almam gerekiyor ancak onu bile alabilecek durumumuz yok.”

Hassan ailesinin büyük kızı olan Rana, evdeki tek çalışan. Rana, işe gitmenin yanısıra, ailesine ev işlerinde de yardımcı oluyor. Türkiye’de yaşamın zor olduğuna değinen Rana, maddi olarak çok zorluk çekmelerine rağmen güvende oldukları için Türkiye’de bulunmaktan mutlu olduğunu söylüyor:

“Biz Suriye’den Türkiye’ye geldik. Anneme, babama ve küçük kız kardeşime tek başıma çalışarak bakmaya çalışıyorum çünkü babam yaşlı olduğu için çalışamıyor. Ailemin ihtiyaçlarını karşılayabilmek için çalışmaktan başka çarem yok. Burada yaşamak çok zor, kiralar çok yüksek. Ne almaya çalışsak çok pahalı. İşten döndükten sonra da evde kardeşime bakmam gerekiyor. Yürüyemediği için banyosunu yaptırıyorum, yemeğini hazırlıyorum. Annem, babam küçük kardeşime bakmaya çalışıyorlar ama yaşlı oldukları için benim de onlara yardımcı olmam gerekiyor. Burada yaşamak gerçekten çok zor ama yine de mutluyuz. Suriye’de yaşanan savaştan dolayı oraya dönmemiz artık imkansız.”

Evin en küçük üyesi Emine, doğuştan yürüme engelli. Elindeki sopa yardımıyla yürümeye çalışan küçük kız, maddi imkansızlıklar sebebiyle okula da gidemiyor. Türkiye’de arkadaşı olmamasından şikayetçi olan Emine, Suriye’deki arkadaşlarını ve oynadığı oyunları çok özlediğini söylüyor.

Engelli olduğu için sopa yardımıyla yürüyebildiğini anlatan küçük Emine, yürümek için kullandığı sopayı, arkadaşlarının almaya çalıştığını ve kendisiyle alay ettiklerini söylüyor. Bu duruma çok üzüldüğünü anlatan küçük kız, tek hayalinin arkadaşları gibi yürümek olduğunu söylüyor. Yürürken çok yorulduğunu belirten Emine, tedavi edilmek istediğini anlatıyor. Küçük kız, tedavi edilmezse bile en azından bir tekerlekli sandalyesinin olmasını arzuladığını sözlerine ekliyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG