Erişilebilirlik

'Savaştan En Büyük Zararı Çocuklar Gördü'


“Suriyeli çocukların %80’den fazlası savaştan zarar gördü.” Bu tespit Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu’na (UNICEF) ait. UNICEF’e göre çocuklar artan bir şekilde çalışmaya zorlanıyor. Bir kısmı silahlı gruplara katılmış durumda, bir kısmı da artan yoksulluk nedeniyle genç yaşta evlenmek zorunda kaldı.

UNICEF bölgesel şefi Peter Salama, geçen ay Londra’daki konferansta Suriye’ye yardım taahhüt eden ülkelere yeterli miktarda yardım yapmaları çağrısında bulundu. UNICEF, aralarında 3 milyon okula gitmeyen çocuğun da bulunduğu Suriyeli çocuklara yardım edebilmek için 2016’da 1,16 milyar dolara ihtiyacı olduğunu belirtiyor.

UNICEF, bu yıl ihtiyacı olan paranın sadece %6’sını alabilmiş durumda. Salama, ülkelerin para yardımını erken göndermelerinin önemine vurgu yaptı.

Salama, bu kuşağı hala kurtarabilme fırsatı olduğunu belirtiyor.

UNICEF’e göre Suriyeli çocukların 7 milyonu yoksulluk içinde yaşıyor. Bu nedenle birçoğu okulunu bırakıp çalışmak zorunda kalıyor, genç yaşta evleniyor ya da silahlı gruplara katılıyor.

2015’te silahlı gruplara katılan çocukların yarısından fazlasının 15 yaşından küçük olduğu belirtiliyor.

UNICEF, 2015’te 354 çocuğun, 2014’te de 278 çocuğun silahlı gruplara katıldığını teyit etmiş durumda.

Salama, çocukların haklarına yönelik yeni ve rahatsız edici bir döneme girildiğini belirtti ve bunun savaş zamanlarından bile daha kötü olduğunu vurguladı.

UNICEF, 2015’te çocuklara yönelik 1500 saldırı tespit etti. Bu saldırılarda 400 çocuk hayatını kaybetti, 500’ü sakat kaldı. Saldırılar çocukları ya okulda ya da okulun yanında yakaladı.

Salama, Suriye’de çocuklar için güvenli bir bölge olmadığını söylüyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG