Erişilebilirlik

Suriye'den Bir Başka Belgesel: 'Halep'te Son Kalanlar'


Savaşın Yakıp Yıktığı Suriye'den Bir Başka Belgesel: 'Halep'te Son Kalanlar'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:43 0:00

Esat rejimi Halep’i varil bombaları ve hava saldırılarıyla tahrip etmeyi sürdürürken çok sayıda sivil, enkaz altındaki cesetleri çıkarmak ve yaralılara yardım etmek için kenti hayatlarını tehlikeye atıyor. Bu gönüllüler 2013’te tüm dünyanın “Beyaz Miğferler” olarak bildiği Suriye sivil savunma grubunu kurdu. Suriyeli sinemacı Feras Fayyad, bu gönüllülerin gösterdikleri cesareti yeni bir belgeselde yansıtıyor.

İki çocuk babası Beyaz Miğferli Hamit, Esat rejimi, Rusya ve IŞİD’in bitmek bilmeyen bombardımanı nedeniyle yıkılan binaların enkazı altında kalanları kurtarmak için zamana karşı yarışıyor.

Suriyeli ödüllü yönetmen Feras Fayyad, savaş kurbanlarının çoğunun çocuklar olduğunu söylüyor: “Ailelerin yaşadığı evler, pazar yerleri, ortak değerler için savaşan insanlar bombalanıyor. Herkes seyirci kalıyor. Suriyeliler hayalkırıklığı içinde.”

“Last Men in Aleppo- Halep’te Son Kalanlar” kentte kalmayı seçenleri anlatıyor.

Film, insanlık suçlarını belgeliyor. Ancak film aynı zamanda insanlık, azim ve dayanıklılıkla da ilgili. İnsanlar savaşın ortasında bile yakınlarıyla hayatın tadını çıkarmaya çalışıyor. Halit, çocukları için bir havuz yapmış.

Halep Medya Merkezi’yle işbirliği içinde olan Fayyad, vatandaş muhabirlerin katkılarından da yararlanarak Beyaz Miğferler'in Halep’teki çalışmalarını yakından izledi: “Savaşın, insanların hem en kötü hem de en iyi yanlarını açığa vurduğu düşüncesiyle yola çıktım.”

Esat rejimi tarafından iki kez hapse atılan ve Suriye’ye döndüğü takdirde ölüm riskiyle karşı karşıya olan Fayyad şu anda sürgünde yaşıyor.

“Rusya’ya karşı elbette öfke duyuyorum. Her gün kendi halkını öldüren rejime karşı da aynı hisleri besliyorum. Şu anda bu stüdyodayım ama Suriye’de ailemin yaşadığı yer her gün bombalanıyor. Ailemi her an kaybedebilirim.”

Film, savaşa rağmen Suriye’de kalanlara odaklansa da izleyicilerin ülkeyi terk etmeyi tercih edenlere karşı sempati duymalarını da teşvik ediyor. Belgeselin çekimleri sırasında Halit dahil çok sayıda gönüllü, komşularını kurtarmaya çalışırken can verdi.

STÜDYO VOA

Biden Yönetimi ve İsrail arasında ilişkiler geriliyor mu? – 9 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG