Erişilebilirlik

‘Savaşın Bedelini Çocuklar Ödememeli‘


Üç yaşındaki Suriyeli mülteci Aylan Kurdi’nin Bodrum'da sahile vuran küçük cansız bedeninin fotoğrafı, savaştan kaçan milyonlarca mültecinin dramını bir kez daha dünyanın gözleri önüne serdi. Fotoğrafı çeken Doğan Haber Ajansı (DHA) Bodrum muhabiri Nilüfer Demir, büyük yankı uyandıran fotoğrafı sonrasında “Yapabileceğim tek şey o çığlığı duyurmaktı” dedi.

O tarihi fotoğrafı çeken Nilüfer Demir’in söylediği de oldu. Suriyeli mültecilerin çığlığı o fotoğrafla dünyada yeniden güçlü bir şekilde yankılandı. Suriyeli mültecilerin dramını duymayanlar da duydu. Mültecilerin dramı için sessiz kalanlar konuşmaya, mültecilerin dramına sessiz kalmayanlar da seslerini daha da yükseltmeye başladı.

Suriyeli mültecilerin dramına sessiz kalmayıp sesini yükseltenlerden biri de pop sanatçısı Shakira oldu. Ünlü Colombiyalı şarkıcı, Aylan Kurdi’nin trajik fotoğrafını hatırlatıp ‘ Savaşın bedelini çocuklar ödememeli ’ dedi. BM’de bir basın toplantısı düzenleyen Birleşmiş Milletler Çocuk Fonu (UNICEF) İyi Niyet Elçisi ünlü pop yıldızı Shakira, dünya liderlerine soruna acil olarak çözüm bulmaları için çağrı yaptı.

O Fotoğrafı İnkar Edemeyiz

Basın mensuplarının konuyla ilgili çeşitli sorularını da yanıtlayan ünlü sanatçı Shakira, ‘’Hiç kuşkusuz zamanımızın en trajik ve en insani krizini yaşıyoruz. O küçük çocuğun fotoğrafını unutamayız, unutturamayız, inkar edemeyiz. Bugün, liderlerin, sıradan insanların, hepimizin bu trajedi karşısında sorumlulukları var ve bu sorumluluklardan hiç birimiz kaçamayız. Mülteciler bir yuva sahibi olmayı hak ediyor. Bazen insani ihtiyaçların ve insan haklarının, sınırların, bayrakların, sayıların, ırkçılığın ve bencilliğin üstüne çıktığı bir dünya olsun diye ümit ediyorum’’ dedi.

Akıllı Bir Çözüm Bulunabilir

Pop yıldızı Shakira, ‘’ Suriyeli mülteciler konusunda ırkçı yaklaşımların önemli bir sorun olduğunu biliyorum, her ülkenin kendi ekonomileri için endişeleri olabilir. Mülteciler konusunun kolayca çözümlenecek bir sorun olmadığını da biliyorum. Eğer, liderler, ülkeler akıllı bir şekilde bir araya gelirse hayatlarını kaybeden iki erkek çocuk Aylan Kurdi ve Galip Kurdi adına, bu soruna acil olarak akılcı bir çözüm bulacaklarına inanıyorum " dedi.

John Lennon’un Imagine Şarkısını Söyledi

Ünlü sanatçı Shakira, iki çocuğunu gece yataklarına götürdüğünde John Lennon’un “Imagine” şarkısını söylediğini belirterek ‘’ Kurdi kardeşleri her düşündüğümde, John Lennon'un 'Imagine' şarkısı aklıma geliyor. Şarkının ‘insanların tüm dünyayı paylaştığını hayal et' dizeleri aklıma geliyor. Neden bütün dünyayı paylaşamıyoruz? Bizi bunu yapma konusunda ne engelliyor?" Shakira, basın toplantısında katılanların istekleri doğrultusunda John Lennon’un ‘ Imagine’ şarkısının bir dizesini Suriyeli mülteci çocuklar için söyledi.

Yayını Tartışma Yaratmıştı

3 yaşındaki Suriyeli mülteci Aylan Kurdi’nin cansız bedeninin Bodrum'da sahile vurmasının fotoğrafını yayınlamak cesaret işiydi. Dünyanın önde gelen medya kuruluşlarının haber toplantılarında fotoğrafın yayını konusunda çok büyük tartışmalar yaşandı, bazı yayın kuruluşları fotoğrafı mozaikleyerek bazıları da olduğu gibi yayınladı. Wall Street Journal gazetesi, minik Aylan’ın fotoğrafını tarihi değiştirecek fotoğraf başlığıyla verdi.

Bir çok medya kuruluşu fotoğrafın Suriyeli mültecilerin dramını ve yaşanan sorunun acımasızlığını anlatacağını düşünerek büyük ve mozaiklemeden yayınladı. Yaklaşık 200 gazete, manşette o fotoğrafı kullandı. Küçük Aylan’ın cansız bedeni sosyal medyada patlama yarattı, milyonlar tarafnıdan paylaşıldı. O fotoğraf mültecilerin yaşadıkları dramın seyrini değiştirdi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG