Erişilebilirlik

Savaş Ortamına Düşen Sivillere Hayatta Kalma Dersleri


Savaş alanlarında sadece askerler değil, o bölgede yaşayan siviller de mücadelenin içindedir. İnsani yardım grupları da savaş riskiyle karşı karşıya kalan sivillere destek olmak için çatışma ortamlarının içine girer. Asker olmayanlar için de savaş alanları çok tehlikeli ortamlardır. İşte hem bu siviller, hem de yardım grupları savaşın getirdiği risklere karşı nasıl hazırlanır? Bu konuda yapılan çalışmalardan bir örnek.

Eğitim alanındaki görüntü gerçek değil. Gerçek savaş çok farklıdır. Tehlike yanıbaşınızdadır. Her an, her yerde, her şey olabilir. Başka bir ülkede kaçırılmanız mümkün.

Diplomatik Koruma Eğitim Enstitüsü'nden Edwin Lard, “Düşman Çevre Bilinçlenme Eğitimi adlı bu kursun amacı, askeri geçmişi olmayan kişilere çatışma ortamlarına düştüklerinde kurtulma teknikleri öğretmek,” diyor.

Ohio eyaletindeki bu programı Diplomatik Koruma Eğitim Enstitüsü yürütüyor. Programı, Direktör Edwin Lard hazırlamış.

Kursta eski askerler ders veriyor. Sivillere hayatta kalma becerileri öğretiyorlar.

Edwin Lard, “Çok tehlikeli bir senaryo hazırlıyor ve bu durumdan kurtulma yolları öğretiyoruz,” şeklinde konuşuyor.

Lard, Deniz Kuvvetleri hastanesinde görev yapmış. Seyahat eden bir sivilin en önemli silahının kendi ekipmanı olduğunu vurguluyor.

Çünkü kimi zaman birşey olur. Ve yanınızdaki alet hayatınızı kurtarır.

Ekip, öğrencilere, tehlikeli noktadan son sürat kaçmayı öğretiyor. Bu hız bazen 170km’nin üzeine bile çıkabiliyor.

Diplomatik Koruma Eğitim Enstitüsü'den Aaron Washington, “Eğer uygun şekilde hazırlanırsanız, bir aracı kapasitesinin en üst düzeyinde kullanabilirsiniz. Bu da size, takip edenlerle aranızdaki mesafeyi açma şansı sağlar,” diyor.

Bazen en beklenmedik anlara hazırlanmak, daha önce hiç silah kullanmamış bir sivilin eline bir silah vermek olabilir.

Diplomatik Koruma Eğitim Enstitüsü'nden Josh Doran, “Bu, ateş etmenizi gerektirmez. Sadece size tehlikeli bir durumda işinize yarayacak bir seçenek vermektir.”

Diyelim ki, başka bir ülkede rehin alındınız, kursta kurtarma ekipleri geldiği zaman nasıl davranmanız gerektiği de öğretiliyor.

Edwin Lard, “Kursa katılanların çoğu asker değil. Büyük patlamalara, silah seslerine alışık değiller,” diyor.

Kursta amaç, sivilleri bunlara alıştırmak.

Diplomatik Koruma Eğitim Enstitüsü'nden Lance W. Burton, “Bu kursun amacı, düşmanlarla dolu bir ortamda yaşamlarını nasıl sürdüreceklerini öğretmek,” diyor.

Savaş yerlerinde görev yapan yabancı ve sivil yardım görevlileri için bu tür bir kurs, tehlikeli koşullarda hayatta kalmanın yollarını en kısa yoldan öğrenme şansı sunuyor.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG