Erişilebilirlik

Savaş Suçlusu Sırp General Çok Hasta imiş


Savaş Suçlusu Sırp General Çok Hasta imiş
Savaş Suçlusu Sırp General Çok Hasta imiş

Belgrat hükümeti, binlerce kişinin ölümünden sorumlu Bosnalı eski generali yargılanması için Lahey’deki Yugoslavya Savaş Suçları mahkemesine gönderecek.

Avukatları 16 yıl gizlendikten sonra geçen hafta yakalanan 69 yaşındaki Mladiç’in en az iki kez kalb krizi geçirdiğini öne sürdü.

Belgrat’ta bir mahkeme Mladiç’in hasta olduğu iddiasını reddetmiş ve Lahey’e gönderilmesinde bir sakınca bulunmadığına karar vermişti.

Dün, Belgrat’ta toplanan binlerce Sırp milliyetçisi savaş kahramanı olarak gördükleri Mladiç’in tutuklanmasını protesto etti.

Aşırı milliyetçi Radikal Parti ve diğer aşırı sağcı örgütlerin düzenlediği gösteriye Mladiç’in eşi ve oğlu da katıldı. Şiddet olaylarının meydana geldiği gösteride 32’si polis olmak üzere 43 kişi yaralandı, 180 kişi tutuklandı.

Mladiç's doğum yeri Kalinovik’de yapılan yürüyüşe ise, aralarında silah arkadaşlarının da bulundugu en az 3 bin kişi katıldı.

1995 yılında Srebrenitza’da 8 bin Boşnak erkeğin öldürülmesinden Mladiç ile iki yıl önce yakalanan Radovan Karaziç sorumlu tutuluyor.

Birleşmiş Milletler’e bağlı Yugoslavya Savaş Suçları Mahkemesi, Bosna’nın başkenti Saraybosna’nın üç yıl kuşatılma altında tutulması ve yüzlerce kişinin ölümünden de iki lideri sorumlu tutuyor.

Avrupa Birliği, Sırbistan’ın üyeliğini, Mladiç ve halen kaçak olan Goran Hadziç adlı başka bir savaş suçlusunun yakalanmasına bağlamıştı.

XS
SM
MD
LG