Erişilebilirlik

Sarraf’ın Kefalet Duruşması Öncesinde Son Hamleler


Yarın New York’ ta kefalet duruşması için hakim karşısına çıkacak Rıza Sarraf için iddia ve savunma makamı son hamlelerini yapıyor.

İddia makamının kefalete sunduğu yeni delillerle itiraz etmesinin ardından Sarraf’ın avukatı Benjamin Brafman mahkemeye yeni bir dilekçe sundu.

Dilekçede, Savcı Preet Bharara’nın geçtiğimiz hafta Sarraf’ın yalancı olduğunu ve Türkiye’de bazı bakan ve üst düzey bürokratlara verdiği rüşvetle bir suç ağı oluşturduğu iddialarının doğru olmadığını ifade edildi.

Avukat Brafman, 19 Mart günü Miami’de tutuklanan Sarraf’ ın ilk ifadesinde yalan söylediği iddiasına da karşı çıktı. Brafman, müvekkilinin tam 36 Saat uykusuz kaldıktan sonra ifadesinin alındığı belirterek, Sarraf’ ın ilk ifadesinde ısrarla Türkçe bilen bir tercüman istediği ancak bu talebin yerine getirilmediği, müvekkilinin İngilizce olarak sorulan soruların bir çoğunu anlamadığı vurguladı. İddia makamının ifadenin alındığı şartlar göz önüne alındığında sunmuş olduğu raporlar gerçekler bağdaşmıyor dedi.

‘Rüşvet iddiaları ispat edilmedi’



Avukat Brafman, mahkemeye sunduğu dilekçede, Sarraf’ın tutuklandığı 17/25 Aralık soruşturmasını Türkiye’de ispatlanmamış bazı iddialar olarak nitelendirdi. Rüşvet, iddialarının hükümete karşı yapılmış siyasi bir hamle olarak değerlendirdi. Müvekkili hakkında iddia makamının rüşvet iddialarını da kabul etmedi. Bu yönde hazırlanan polis raporlarının mahkeme tarafından kabul edilmediğini ayrıca TBMM’nin de hazırladığı raporda bu iddiaların kabul edilmediğine vurgu yaptı.

Bharara’dan kefalet duruşması öncesi son hamle

Avukat Brafman’ın mahkemeye sunduğu yeni dilekçenin ardından New York Güney Bölgesi Başsavcısı Preet Bharara’dan da yeni bir hamle geldi.

Bharara, mahkemenin hakimi Richard Berman’a yaptığı başvuruda yarın yapılacak kefalet duruşması öncesinde mahkemeye yeni belgeler sunacaklarını ifade etti. Avukat Brafman’ın kefalet duruşmasıyla ilgili yaptığı başvurunun ardından gözler bugün Bharara’nın mahkemeye sunacağı belgelere çevrildi.

Ev hapsi ve 50 milyon dolar teminat

Sarraf’ın avukatları Benjamin Brafman, Marc Agnifilo, Joshua Krishner aracılığıyla mahkemeye kefaletle serbest bırakılma talebinde bulunmuştu.

Avukatlar, 10 milyon doları nakit olarak sağlanmak koşuluyla 50 milyon dolarlık teminat karşılığında müvekkillerinin tutuksuz yargılanmasını talep etmişti.

Ayrıca mahkemenin müvekkillerinin ev hapsine çıkartılması yönünde karar alması durumunda, evin en az iki federal güvenlikle devamlı korunacağını ve bunun bedelinin de Sarraf tarafından ödeneceğini belirtmişlerdi. New York’ta elektronik prangalı ev hapsi sırasında Sarraf’ın GPS aracılığıyla takip edilip New York bölgesi sınırları içerisinde kalacağı taahhüt etmişlerdi.

Mahkemeye sunulan kefalet başvurusunda Rıza Sarraf’ın sağlık durumuyla ilgili bilgilere de yer verildi. Sarraf’ın ciddi sağlık sorunlarıyla boğuştuğu, böbreğinde tümör, midesinde ülser ve bağırsaklarında da hastalık olduğu belirtildi. Ciddi sağlık sorunlarıyla boğuştuğu iddia edilen Rıza Sarraf’ın kefaletle serbest bırakılarsa tedavisinin de yapılacağı vurgulanmıştı.

Rıza Sarraf’ın avukatı Benjamin Brafman mahkemeye yeni dilekçeye aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

http://docs.voanews.eu/tr-TR/2016/06/01/279da537-3ec5-4a62-893c-7742c1e19a73.pdf

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG