Erişilebilirlik

Hakan Atilla Davasında Savcılığın Delili Sorgulandı


​New York Güney Bölgesi Federal Mahkemesi'nde yargılanan Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla’nın avukatı, Cuma günü daha önce “delil olarak sunulmuş olan telefon konuşma kaydının sahte olabileceği” iddiasını gündeme getirdi.

Üç haftadır devam eden duruşmalarda, Cuma günü ilk kez tanık olarak ifade veren Mehmet Hakan Atilla’nın avukatı Cathy Fleming duruşmanın sonlarına doğru Rıza Sarraf’ın yapıldığını iddia ettiği bir telefon konuşmasını müvekkiline sordu.

Davanın kilit tanığı olan Rıza Sarraf, “Halkbank eski Genel Müdürü Süleyman Aslan, işleri halletmesi için yanımda Hakan'ı aradı” şeklinde itirafta bulunmuş ve bu itirafa istinaden savcılık bu konuşmanın yer aldığını söylediği 10 Nisan 2013 tarihli telefon görüşmesinin ses kaydını delil olarak sunmuştu.

Mehmet Hakan Atilla’nın avukatı Cathy Fleming, Cuma günü, duruşmada müvekkiline bu ses kaydını sordu. Atilla da ses kayıtlarındaki kişinin kendisi olmadığı, sesin aynı isimli başka birine ait olduğu cevabını verdi.

Atilla, avukatına telefon konuşmasının yapıldığı gün ve saatte ailesiyle tatil için Barselona'ya giden bir uçakta olduğunu ve uçakta da herhangi bir telefon görüşmesi yapmadığını, bunun mümkün olmadığını söyledi.

Atilla, avukatı Cathy Fleming’in “Uçuş sırasında telefonunuza bir arama geldi mi?” sorusuna da “Asla” cevabını verdi.

Savunma bu yanıtın üzerine Atilla’nın ailesi ile beraber o gün uçakta olduğuna dair delilleri de mahkemeye sundu. Önümüzdeki hafta bu iddiayı doğrulayacak bir bilirkişinin mahkemede tanıklık yapması bekleniyor.

Bu ifadelerin öncesinde, diğer önemli bir gelişme ise Cuma sabah seansında savunmanın davanın düşürülmesi için Yargıç Richard Berman’a verdiği talebin reddedilmesi oldu. Savunma avukatlarından Todd Harrison’un 11 ve 12 Aralık günleri mahkemede tanık olarak dinlenen eski İstanbul Mali Suçlarla Mücadele Şubesi Müdürü Komiser Yardımcısı Hüseyin Korkmaz'ın “aşırı beyanları, yorumları, soruşturma sırasında sadece mali şubedeki ofisinde olması, olay yerlerinde tanıklık yapmamış olması ve başsavcılığa verdiği delilleri Türkiye’den çaldığını kabul etmesi” gibi sebeplerden dolayı hatalı yargılamadan davanın düşmesini istemişlerdi.

Öğlen uzun bir ara vererek durumu inceleyen Yargıç Berman öğleden sonra başlayan seansın başında "Durum bunun tam tersi" oldu. “Korkmaz'ın ifadesi Sayın Atilla'nın savunmasına yardım edici nitelikte görünüyor" dedi ve davanın düşürülme isteğini reddetti. Yargıç ayrıca, Mehmet Hakan Atilla'nın avukatlarının beraat talebi konusundaki kararını erteledi ve savcılık makamına da talebe yanıt için bugün (Cumartesi) günü yerel saat ile 17:00’ye kadar süre verdi.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG