Erişilebilirlik

Sarraf'ın Kefalet Kararı Ertelendi


New York’ta görülen kefalet duruşmasında hakim karşısına çıkan Rıza Sarraf’ın 50 milyon kefaletle ev hapsi talebinde karar çıkmadı.

Mahkemenin hakimi Richard Berman, Sarraf’ın avukatı Benjamin Brafman ve New York Güney Bölgesi Savcılarını dinledi. Hakim Berman, iddia ve savunma makamlarıyla görüşmelerini sürdüreceğini ve bir hafta içerisinde Sarraf’ın kefalet talebi konusunda kararını vereceğini açıkladı.

Savunma avukatı Brafman, aynı zamanda Rıza Sarraf'ın tutuksuz yargılanması için 50 milyon dolar kefalet başvurusunda bulunmuştu. Bugünkü duruşma Sarraf'ın 16 Haziran'da başlayacak asıl duruşmalarına tutuklu mu, yoksa tutuksuz mu katılacağı konusundaki kararı belirleyecekti. Brafman, Sarraf'ın kefaletinin 10 milyon dolarını nakit, kalan 40 milyon dolarını da hükümet bonosu satın alarak ödemesi yönünde başvuruda bulunmuştu. Kefalet başvurusu çerçevesinde Brafman, müvekkilinin ev hapsinde kalacağı ve elektronik kelepçeyle izleneceği vaadinde bulunmuştu.

Ancak davaya bakan savcı, New York Güney Bölgesi Başsavcısı Preet Bharara, Sarraf'ın kefalet talebini kabul etmiyor ve sanığın kaçma tehlikesi bulunduğunun altını çiziyor.

Dün son dakikaya kadar mahkemeye savunma ve iddia makamları arasında Sarraf hakkında karşılıklı belge ve dilekçeler sunulmuştu.

İran asıllı Türk işadamı Rıza Sarraf (Zarrab), birkaç yıl önce Amerika'nın nükleer programında ısrar eden İran'a yönelik mali ambargolarını delmekle suçlanıyor. 17-25 Aralık soruşturmaları sırasında Türkiye'de bakanlara rüşvet vermekle suçlanan Sarraf, bir süre tutuklu kalmış, ardından davaya yeni atanan savcının davayı sonlandırması üzerine serbest kalmıştı. Rıza Sarraf aynı zamanda ambargo döneminde İran'a kaçak yollardan Türkiye üzerinden altın sokmakla suçlanıyordu.

Başsavcı Preet Bharara, Sarraf'ın suç dosyasına 17-25 Aralık soruşturmalarından belgeler de eklemişti.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG