Erişilebilirlik

Sarraf’ın ‘Çıkar Çatışması’ Duruşmasında Karar Çıkmadı


Rıza Sarraf'ın çıkar çatışması yarattığı iddia edilen avukatları Michael Mukasey (solda) ve Rudolph Giuliani.
Rıza Sarraf'ın çıkar çatışması yarattığı iddia edilen avukatları Michael Mukasey (solda) ve Rudolph Giuliani.

14 aydır New York Güney Bölgesi Federal Mahkemesi’nde tutuklu yargılanan İran asıllı Türk işadamı Rıza Sarraf, avukatlarının ‘çıkar çatışması’ yarattığı iddiasıyla bugün yeniden hakim karşısına çıktı.

Sarraf’ın ‘çıkar çatışması’ yarattığı iddia edilen avukatlarından biri eski New York Belediye Başkanı Rudy Giuliani, diğeriyse George W. Bush dönemi Adalet Bakanı Michael Mukasey.

27 Mart’tan beri aynı davada tutuklu olarak yargılanan Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla ise Sarraf’ın duruşmasına katılmadı.

New York Güney Bölgesi Savcılığı, Giuliani ve Mukasey’nin bağlı bulundukları hukuk firmalarının davada adı geçen bazı finans kuruluşlarının da temsilcisi olduklarını belirterek, bu durumun çıkar çatışması yarattığını ve iki avukatın Sarraf’ı savunamayacağı iddia etmişti.

Savcılık ayrıca Giuliani’nin de ortakları arasında bulunduğu firmanın aynı zamanda Amerika’da Türkiye adına lobi yaptığı gerekçesiyle ikinci bir çıkar çatışması iddiasında bulunmuştu. Savcılık Giuliani’nin Sarraf’ın çıkarlarını korumak yerine lobiciliğini yaptığı Türkiye Cumhuriyeti’nin imajını ABD’de sarsmamak adına müvekkillerini doğru savunamayacağını iddia etmişti.

Sarraf’a yeni sorular

Sarraf, savcılığın bugünkü duruşma için hazırladığı çıkar çatışmasıyla ilgili on ayrı soruyu yanıtladı.

Avukatlarıyla ilgili çıkar çatışması iddialarının farkında olduğunu belirterek savcılığın kendisine yönelttiği soruları “anladım” diye yanıtladı.

Sarraf duruşmada sorulan sorulara verdiği cevaplarla, savcılığın avukatlarıyla ilgili çıkar çatışması iddialarını kabul etmeyip tüm sorumluluğu üzerine almış oldu.

Sarraf, Giuliani ve Mukasey'in savunmasını sürdürmesini istediğini belirterek, "Ortaya çıkabilecek çıkar çatışmaları konusunda bilinçli olarak haklarımdan feragat ediyorum" dedi

Yeni duruşma yapılmayacak

Hakim Richard Berman, bugün yapılan duruşmada da bir karara varamadı. Aylardır süren çıkar çatışması duruşmaları sürecinde kafasını kurcalayan birçok konuyu aydınlatması için savunma ve iddia makamına sorular yönelten hakim Berman, bu konuda yeni bir duruşma yapmayacağını söyledi.

Hakim Berman, eğer savunma veya iddia makamından yeni bir duruşma yapılması talebi gelirse bunu da değerlendirebileceğini söyledi.

Hakim Berman kararını yazılı olarak açıklayacak

Çıkar çatışmasıyla ilgili karar aşamasında hakim Berman, hem savunmaya hem de iddia makamına yazılı olarak yeni sorular da sorup ek deliller de isteyebilecek. Hakim Berman çıkar çatışması iddialarıyla ilgili kararını verdikten sonra bunu elektronik sistem aracılığıyla taraflara yazılı olarak iletecek.

Sarraf Atilla’nın duruşmasına katılmak istemedi

Sarraf’ın avukatı Benjamin Brafman, Hakim Berman’a Mehmet Hakan Atilla’nın 12 Haziran’da yapılacak duruşmasına katılmak istemediklerini söyledi. Hakim Berman, Brafman’ın duruşmaya katılmama talebini kabul etti.

Sarraf’, davanın esasının jürinin de katılımıyla görüşülmeye başlanacağı 30 Ekim tarihine kadar yeniden hakim karşısına çıkmayacak.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG