Erişilebilirlik

Sarraf’ın Avukatı Giuliani’nin Ortağı Bharara’nın Yerine mi Getiriliyor?


Eski New York Güney Bölgesi Başsavcısı Preet Bharara’nın yerine atanacak isimlerle ilgili çeşitli iddialar Amerikan medyasında yer almaya devam ediyor. New York Times gazetesi geçen Ağustos’ta yayınladığı haberlerde Bharara’nın yerine Geoffrey S. Berman’ın geçeceğini iddia etmişti.

Geçen hafta New York Times’ın bu iddiasını haklı çıkartabilecek gelişmeler yaşandı. Amerikan medyasına konuyla ilgili yansıyan haberlerde Başkan Donald Trump’ın Başsavcı adayı Berman'la Beyaz Saray’da özel bir görüşme düzenlediği öne sürüldü.

Politico internet sitesinde yer alan haberde, Başkan Trump’ın başsavcı adaylarıyla görüştüğüyle ilgili iddiaların Beyaz Saray tarafından yalanlanmadığına dikkat çekildi. Beyaz Saray’dan da konuyla ilgili Başkan Trump’ın başsavcı adaylarının anayasaya göre ABD Senatosu'nda onaylanması gerektiğinin hatırlatıldığı ifade edildi.

Trump'ın, New York Doğu Bölgesi Başsavcılığı için de, uzun yıllar önce bölgede başsavcılık görevinde bulunan, bir dönem eski New York Belediye Başkanı Rudolph Giuliani’nin yardımcılığını yapan Edward McNally ile de görüştüğü belirtildi.

Başkan Trump’ın bu girişimi medyada sert eleştiri aldı. Trump’ın New York'un iki bölgesine de kontrol edebileceği iki başsavcıyı getirmek istediği iddia edildi.

Aralarında Sarraf davasının da bulunduğu çok önemli yolsuzluk dosyalarının soruşturulduğu New York Güney Bölgesi Başsavcılığı için düşünülen Berman da eleştirilen bir isim.

Geoffrey Berman
Geoffrey Berman

Yeni başsavcı adayı da Greenberg Taurig firmasının ortağı

Trump’ın Bharara’nın yerine düşündüğü başsavcı adayı Berman, Sarraf'ın da avukatı olan Giuliani'yle birlikte ortağı olduğu Greenberg Traurig firmasında çalışıyor ve halen firmanın New Jersey eyaleti temsilciliğini yapıyor.

Greenberg Traurig firması aynı zamanda Türkiye’nin de ABD’deki lobicilik faaliyetlerini yürütüyor.

The Mother Jones internet sitesi konuyla ilgili yayınladığı haberde Giuliani’nin şahsen Sarraf’ın güçlü savunma ekibinde çalıştığını, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la geçen Şubat ayında Türkiye’de buluşup davayla ilgili konuştuğunu yazdı.

Rudolph Giuliani
Rudolph Giuliani

‘Erdoğan davanın düşürülmesi için girişimlerde bulundu’

Konuyla ilgili haberde Greenberg Traurig firmasının Türkiye’nin ABD’deki lobi faaliyetlerini yürüttüğü belirtilerek, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Sarraf davasında belirtilen suç şebekesiyle bağlantısı henüz kanıtlanmamış olsa da, Erdoğan, Sarraf'la birlikte aralarında eski bakan Zafer Çağlayan'ın da bulunduğu 9 sanıklı davanın seyriyle ilgili çeşitli girişimlerde bulundu. Erdoğan Bharara’nın kovulmasını istedi. Trump’ın seçilmesinin ardından Amerikan hükümetine davanın düşürülmesi yönünde baskılar yaptı. Beyaz Saray, Trump'ın başsavcı adaylarıyla görüşmesini başkanlık ayrıcalığı olarak savunsa da, Berman'la görüşmesi muhtemelen Trump’ın Sarraf davasıyla ilgili bir çıkar çatışmasına girmesi anlamına gelir.”

Tuttuğu güçlü savunma avukatlarıyla bilinen Sarraf, Bharara’nın kovulması sonrasında yerine adı geçen isimlerden biri olan Marc Mukasey’in babası Michael B. Mukasey’i de avukatı olarak tutmuştu.

Sarraf davasını hakimi Richard Berman, savcılığın Giuliani ve Mukasey avukatlıklarına yaptığı itiraz sonrasında görülen ara duruşmalarda savcılığın iddia ettiği gibi bir çıkar çatışması olmadığı kararını almıştı. İki avukat Sarraf’ın duruşmalarına katılmayacaklarını ancak Sarraf davasıyla ilgili Türkiye ve ABD hükümetleri arasında üst düzey temaslarda bulunacaklarını ifade etmişlerdi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG