Erişilebilirlik

‘Sarraf Davasının Bedelini Türk Milleti Ödememeli’


New York Güney Bölgesi Federal mahkemesinde 1,5 yıldır devam eden Rıza Sarraf davasına eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın da eklenmesi davaya yeni bir boyut kazandırdı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdal Aksünger dava sürecinde yaşanan gelişmeleri yerinde izlemek için önceki gün New York’a geldi.

17 Aralık operasyonu sonrasında dört eski bakanın yüce divana gönderilmesi konusunda TBMM’de açılan soruşturma komisyonu üyesi de olan Aksünger New York temaslarıyla ilgili Amerika’nın Sesi’nin sorularını yanıtladı.

Aksünger, Sarraf davasının bedelini Türk milletinin değil suçu işleyenlerin ödemesi gerektiğini belirtti. Aksünger, Sarraf davası nedeniyle Türk bankacılık sistemi ve bazı kamu bankalarının çok ağır cezalarla karşı karşıya kalabileceğini, bu bedeli de hiç bir suçu olmayan Türk milletinin ödeyeceğini öne sürdü.

Aksünger, “Zafer Çağlayan’ın dosyasının açılmasıyla işin yönü tamamen değişti. Bu dava Türkiye açısından gelecekte neler getirecek? Biz aslında daha önceden bunun bu noktalarına gelme ihtimalini gördüğümüz için belli zamanlarda düzenlediğimiz basın toplantılarıyla bunu anlatmaya çalıştık. Bu davanın bu duruma gelmesini önleyecek hiç bir şey yapılmadı. Hukuksal yolların hiç birisi denenmedi. Çok basit bir şekilde bizi ilgilendirmez denilen hikayeler bir kamu bankası ve eski bir bakanında devreye sokulmasıyla çok farklı yerlere doğru gittiğini görüyoruz. Bu sıkıntının sonuçlanması için içeride suçluların cezalandırılması gerekiyordu. Bununla birlikte de şöyle bir durum oluştu eğer kendileri bedel ödemekten imtina edenler bunu Türk milletinin bedel ödemesine götürürlerse burada sıkıntı doğar. Bu davanın nereye kadar gidebileceğini, Türkiye’ye ne sıkıntılar verebileceğikonusunu yerinde izlemek istedik. Rıza Sarraf ve Mehmet Hakan Atilla’nın 25 Eylül’de yapılacak duruşmasını da izleyeceğim” dedi.

‘Türkiye açısından çok tehlikeli sonuçlar olur’

CHP Başkan Yardımcısı Aksünger, New York’ta davayı izleyen bazı hukukçular ve vatandaşlarla görüşeceğini belirterek, “Hep beraber Sarraf davasında yaşanan bu süreci masaya yatırıp bir değerlendirme yapacağız ve bundan sonra yaşanacak tüm süreci takip etmeye çalışacağız. Önümüzdeki süreci doğru okumaya çalışacağız. Tarihe not düşme açısından söylüyorum hatalar yapılırsa dönülmez yollara gidilebilir. Bu durum Türkiye açısından çok tehlikeli sonuçlara neden olur. Bir buçuk yıl önce anlattığım gibi hem bankacılık sisteminde hem de dava sürecinde ekonomik olarak Türkiye’nin bedel ödememesi için çok dikkatli olunması gerekiyor. Sarraf davasının uluslararası bir davaya dönmesinin tek nedeni içeride hukukun işletilememesi. Biz önce milleti düşüneceğiz. Bedeli önce ödemesi gerekenler ödemeli Türk milleti değil” dedi.

‘Cemaat sulandırıyor’

Sarraf davası dışında Gülen Cemaati’nin ABD’deki bağlantılarını da araştırcağını belirten Aksünger, “Sarraf davasında yanlış haber ve yanlış bilgilerle cemaatin sulandırdığını görüyoruz. Biz öyle bir konumdayız ki daha önce Ergenekon, Balyoz, KCK, Odatv gibi davaları ve bunları gerçekleştiren bir cemaat var. Ama bunları cemaat tek başına yapmadı. Gülen’in buradaki bazı bağlantılarını da araştıracağız” diye konuştu.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG