Erişilebilirlik

Sarraf Davasında Tarih Tartışması


İran asıllı Türk işadamı Rıza Sarraf’ın 19 Mart 2016 tarihinde Miami’de tutuklanmasının ardından dava süreciyle ilgili çeşitli kaynaklara dayandırılan farklı iddialar ortaya atılıyor. Gözler 27 Kasım’da başlayacak duruşmaya çevrilmiş olsa da iddia makamıyla savunma arasında başta duruşma tarihi olmak üzere, tanıklar, delillerdeki gizlilik kararı ve usul ile ilgili tartışmalar sürüyor.

Daha önce 30 Ekim’de başlayacağı belirtilen davanın asıldan görüleceği ve karar alınana kadar sürecek olan duruşmalar mahkemenin hakimi Richard Berman tarafından belirlenen takvimle 27 Kasım’a ertelenmişti.

Aynı davada Zarraf ile birlikte yargılanan Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla’nın avukatları önceki gün mahkemeye yaptıkları yazılı başvuruda 27 Kasım’da yapılacağı açıklanan duruşmaların Ocak 2018 tarihine ertelenmesini istedi. Atilla’nın avukatları erteleme talepleriyle ilgili gerekçelerini de şöyle açıkladı:“Mahkemeye sunacağımız tanıkların ifadelerini almak için daha fazla süreye ihtiyacımız var. Delillerdeki gizlilik kararının kalkmaması bizi engelliyor. Süre azaldı incelememiz gereken çok sayıda belge var. Jurinin 20 -21 Kasımda belirlenmesi çok zor” gibi çok sayıda gerekçe gösterdi ve “Bu duruşma takvimi gerçekçi değil” yorumunu yaptı.

Mehmet Hakan Atilla’nın başvurularını değerlendiren hakim Berman, avukatlara bildirdiği kararında, “Bu duruşma takvimi gerçekçi olmasa da gerçek“ diye öncelikle mahkemenin duruşmayla ilgili kararına uyulması gerekliliğini belirten kendi yorumunu ekledi. Duruşmaların 27 Kasım’da başlaması konusunda kesin kararını yazılı emrinde belirtmeyen Berman, tarafların son dakikada bazı önerilerle ortaya çıkmaktan kaçınmaları konusunda tavsiyede bulundu. Duruşmaların başlayacağı tarihle ilgili kesin hükmünü kararında belirtmeyen hakim Berman, Atilla’nın avukatlarından gelen erteleme isteğiyle ilgili de açık kapı bırakarak, tarafları uzlaşamadıkları konularda iyi niyetle anlaşmaya davet etti.

Berman, Pazartesi Mehmet Hakan ile ilgili yapılacak duruşma öncesinde yazılı taleplerinin sunulmasının görüş ayrılıklarının çözülmesi için yapıcı olacağını belirtti.

Pazartesi günü New York Güney Bölgesi Federal Mahkemesi'nde yapılacak duruşmada veya sonrasında hakim Berman’ın, Atilla'nın davanın düşürülmesi, veya ayrılması talebi ve savunma ve iddia makamı arasındaki usul ile görüş ayrılıklarıyla ilgili kararını vermesi bekleniyor.

Hakim Berman'ın daha önce belirlediği takvime göre, 27 Kasım'da başlayağı açıklanan duruşmalar öncesi taraflar, son kez 16 Kasım'da yapılacak ara duruşmada bir araya gelip davanın aslıyla ilgili görüşlerini belirtecekti.

Atilla'nın davanın asıldan görülmesinin Ocak 2018 tarihine ertelenmesi talebinin tarafların uzlaşması halinde, hakim Berman tarafından kabul edilebileceği belirtiliyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG