Erişilebilirlik

Sarkozy'ye Türkiye Ziyaretinde AB Mesajı Verilecek


Sarkozy'ye Türkiye Ziyaretinde AB Mesajı Verilecek
Sarkozy'ye Türkiye Ziyaretinde AB Mesajı Verilecek

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy bugün Türkiye’ye bir ziyaret gerçekleştiriyor. 20’ler grubu dönem başkanlığını yürüten Sarkozy’nin Türkiye ziyareti zorlu geçecek. Fransa Cumhurbaşkanı Türkiye’nin AB üyeliğine karşı çıkıyor. Sarkozy’nin ziyaretinde ana gündem maddesini AB konusu oluşturacak.

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin Türkiye ziyareti, iki ülke arasındaki ilişkilerin en kötü olduğu zamana rastladı. Bunun birinci nedeni Cumhurbaşkanı Sarkozy’nin Türkiye’nin AB üyeliğine karşı çıkıyor olması.

Sarkozy Türkiye’yi G20 lideri olarak ziyaret ediyor ancak ziyaretin öncelikli gündem maddesinin AB olması bekleniyor. Diplomasi muhabiri Semih İdiz ziyaretin sadece bir iki saat sürecek olmasının iki ülke arasındaki ilişkilerin ne kadar kötü olduğunun işareti olduğunu söylüyor:

"Ziyaretin kısalığı Sarkozy’nin Türkiye’de fazla kalmak istemediğini Türkler’e kanıtlamış oluyor. Sarkozy AB sorularıyla muhatap olmak istemiyor. Cumhurbaşkanı ve Başbakan ile görüşecek ve bu görüşmelerde Türk tarafı rahatsızlığını dile getirecek. Sarkozy baktığımızda köprüleri yakmaya hazır birini görüyoruz.

Fransa Türkiye’nin üyelik müzakerelerini tamamlamak için gerekli 35 başlıktan beşini askıya aldı. Gözlemcilere göre ikili ilişkilerin kötü olmasının ana nedeni bu. Kıbrıs konusu işleri daha da sarpa sarıyor. Türkiye’nin AB üyelik müzakereleri durma noktasına gelmek üzere. Avrupa Parlamentosu Türkiye komitesi üyesi Richard Howitt Türkiye’nin üyeliğinin kritik bir noktada olduğunu söyledi:

Konuşacak konular tükenebilir ve Türk tarafı görüşmelerde ilerleme sağlanamamasından bıktı. Avrupa başkentlerinde de durum aynı.

Kaygılara rağmen uzmanlar Fransa Cumhurbaşkanının tavrını değiştirmediğini ve Türkiye’nin bir Avrupa ülkesi olmadığında ısrar ettiğini söylüyor. Fransa ve Almanya’nın Türklere AB vizesi kolaylığı sağlanması kararını veto edecek olması Ankara’yı iyice kızdırıyor. AB İşlerinden Sorumlu Bakan Egemen Bağış AB’nin de en az Türkiye kadar çok kaybedeceği şey olduğunu söylüyor:

Süreç bazı liderlerin tavrı yüzünden aksıyor. Biz medeniyetler, dinler, kıtalar, enerji ve ticaret kaynakları arasında bir köprüyüz. Türkiye bu köprüyü sağlamlaştırıyor.

Bu mesajın, ziyareti sırasında Sarkozy’e iletilmesi bekleniyor. Sarkozy Fransız iş çevrelerinin de baskısı altında. İş adamları Türkiye ile ilişkilerin iyileştirilmesini istiyor. Türkiye’nin ekonomisi gelişiyor ve Ankara, Orta Asya ve Ortadoğu ile siyasi ve ekonomik ilişkileri sağlamlaştırıyor. Gelişen ekonomik ilişkilerin yanısıra Ortadoğu’da yaşanan gelişmeler de Sarkozy ziyareti sırasında tartışılacak. Semih İdiz Türkiye’nin Fransa için önemli olduğunu söylüyor:

Şartlar Türkiye ve Fransa’yı Ortadoğu’da işbirliği yapmaya zorlayabilir. Fransa tabii ki Türkiye’deki pazarın bir parçası olmak istiyor. Yani Fransa’nın şu anda Türkiye’ye daha fazla ihtiyacı var.

Uzmanlar Türkiye’nin güçlü ekonomisi ve bölgesel güç olarak yükselmesiyle birlikte, halk arasında AB’ye desteğin düştüğü görüşünde. Sarkozy’e de Türkiye’nin AB üyesi olmaması halinde Fransa’nın daha fazla kaybedeceği mesajı verilecek.

XS
SM
MD
LG