Erişilebilirlik

Sarkozy’den Hollande’a: Savaştayız, Putin'le Anlaş


Fransa yaralarını sarmaya çalışırken Cumhurbaşkanı François Hollande, Paris’i sarsan kanlı saldırının ardından “ulusal birlik” çağrısı yapmak için tüm muhalefet liderleriyle Elysee Sarayı’nda görüşmeye başladı

İlk olarak ana muhalefet partisi Cumhuriyetçiler’in lideri eski cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile görüşen Hollande, saldırı karşısında tek vücut olma çağrısı yaptı. Sarkozy ise, “Fransa savaştadır, bunun artık kabul edilmesi gerekir. Bugün Fransızlar kendilerini güvende hissetmiyor. Önce bunu sağlamamız lazım. Terörle mücadele için herkesle, özellikle de Rusya ile işbirliği yapılmalıdır” dedi.

Fransa’nın eski ve yeni cumhurbaşkanının Elysee randevusu beklenenin üzerinde, 1 saat 15 dakika sürdü. Görüşmenin ardından Elysee Sarayı’nın girişinde bir açıklama yapan Sarkozy, “Fransa savaş halindedir. Artık bunu açıkça söylemekten çekinilmemelidir. Bize savaş ilan edildi. Ve biz de buna gerekli yanıtı vermeliyiz” dedi. Sarkozy, Fransa’nın iç güvenlikten dış politikaya kadar pek çok alanda bu yeni duruma uyum sağlayacak politikalar geliştirmesi gerektiğini belirterek şunları söyledi:

“Dış politikayı yeniden, yeni koşullara göre adapte etmek lazım. Terörle mücadelede iki koalisyon olmaz. Bunun için herkesle birlikte çalışmak lazım. Rusya ile de birlikte olmak lazım. IŞİD ile mücadelede iki koalisyon olmaz” dedi.

Sarkozy, Rusya ile beraber hareket eden yeni bir dış politikanın yanı sıra göç dalgasının da iyi yönetilmesi, bu dalga içinde yeni terör saldırılarına neden olacak bir boşluğa izin verilmemesi gerektiğini söyledi. Sarkozy dış politika alanında yapılması gerekenler arasında Avrupa Briliği ile geniş bir uyum içinde ortak terörle mücadele politikasının da oluşturulması gerektiğini vurguladı.

Fransa’da saldırının ardından 3 gün yas ilan edilirken, Elysee Sarayı’nda da bayraklar yarıya indirildi.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG