Erişilebilirlik

Sarkozy ve Cameron Libya'da, Yeni Hükümete Bağlı Kuvvetler Sirte'de


Sarkozy ve Cameron Libya'da, Yeni Hükümete Bağlı Kuvvetler Sirte'de
Sarkozy ve Cameron Libya'da, Yeni Hükümete Bağlı Kuvvetler Sirte'de

Trablus'ta sevgi gösterileriyle karşılanan İngiltere Başbakanı David Cameron ve Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy Libya Ulusual Geçiş Konseyi Başkanı Mustafa Abdül Celil ile görüştü.

Cameron ve Sarkozy, Kaddafi sonrası Libya'yı ziyaret eden ilk yabancı ülke liderleri oldu.

İngiltere ve Fransa geçici yönetimi tanıyan ilk ülkeler olmuştu.

Başbakan Cameron Sarkozy ile birlikte Trablus'ta düzenlediği basın toplantısında Kaddafi'nin yakalanması için yardım sözü verdi

Sarkozy de Libya'yı "barış, demokrasi, ve uzlaşma " umuduyla ziyaret ettiğini söyledi.

Orta Doğu gezisini sürdüren Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da bugün Libya’da olması bekleniyor.

Kaddafi Karşıtı Kuvvetler Sirte'ye Girdi

Bu arada Kaddafi karşıtı kuvvetler Trablusgarp’ın 450 kilometre doğusundaki Sirte’ye girdi. Misrata’dan gelen yeni hükümet yanlısı savaşçılar yoğun direnişe ve keskin nişancılara rağmen Kaddafi’nin memleketinin merkezine girmeyi başardı.

Öte yandan Dışişleri Bakan Yardımcılarından Jeffrey Feltman, iç savaştan sonra Trablusgarb’ı ziyaret eden en üst düzey Amerikalı diplomat oldu.

Geçici yönetimin lideri Mustafa Abdül Celil ile görüşen Feltman, Amerika’nın Libya'nın egemenliğine her zaman saygı göstereceğini söyledi ve Libya’nın geleceğini Libyalıların belirleyeceğini vurguladı.

İkili ilişkilerin Libya’nın ihtiyaçlarına göre şekilleneceğini belirten Felteman, Libya’da Amerika askeri bulunmadığına ve askeri gücünü sadece NATO operasyonunu desteklemek için kullandığına dikkati çekti.

Dışişleri Bakan Yardımcısı, Trablusgarp’taki Amerikan büyükelçiliğinin en kısa zamanda yeniden açılacağını da bildirdi.

Dünya Bankası da, dün, üye ülkelerin isteği doğrultusunda, Geçici Konsey’i Libya’nın meşru temsilcisi olarak tanımış ve geçiş sürecine yardımcı olacağını duyurmuştu. Dünya Bankası, Uluslararası Para Fonu ile birlikte Libya’da iç savaşta ağır zarar gören alt yapı tesislerinin onarımına ve bankacılık sektörünün yeniden devreye germesine destek sağlayacak.

Bu arada Amerika Dışişleri Bakanlığı, Muammer Kaddafi’nin oğullarından Sadi’nin, Nijer’de, bir konuk evinde gözaltında tutulduğunu açıkladı.

Nijerli yetkililer 2 Eylül’den bu yana Kaddafi rejiminin ileri gelen yetkililerinden 32’sinin ülkeye sığındığını açıkladı.

Obama yönetimi bu kişilerin durumuna Nijer ve Libya hükümetlerinin karar vermesi gerektiği görüşünde.


XS
SM
MD
LG