Erişilebilirlik

Sarkozy’nin Bakanına ‘Kaddafi Yardımı’ İddiası


Claude Gueant (soldan ikinci) 2007 yılında Trablusgarp'ta Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve eski Libya lideri Muammer Kaddafi'yle
Claude Gueant (soldan ikinci) 2007 yılında Trablusgarp'ta Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve eski Libya lideri Muammer Kaddafi'yle
Fransa’da eski Cumhurbaşkanı ‘Nicolas Sarkozy’ye yasadışı Kaddafi yardımlarını’ araştıran Paris soruşturma hakimleri, Sarkozy’nin uzun yıllar içişleri bakanlığını yapan Claude Gueant’ın evinde açıklanmayan banka transferlerine ait belgeler ele geçirdi. Guent’ın evinde yurtdışından hesabına transfer edilen 500 bin Euroluk bildirimde bulunulmayan hesaba ilişkin belgeler tespit edildi. Eski bakanın çok sayıda ve önemli miktarlarla nakit alışveriş yaptığı da ortaya çıktı.

Fransa’nın yolsuzlukların üzerine giden haftalık hiciv gazetesi Canard Enchaine (Zincirli Ördek)’ye göre, Bakan Gueant’ın hesabına aktarılan paraların Libya skandalı ile bağlantısı var. Eski Bakan Gueant ise iddialara, “500 bin Euro, iki tablo satışından geliyor. Belgeleyebilirim. Libya ya da seçim kampanyası ile ilgisi yok. Nakit harcamalar ise Sarkozy’nin İçişleri Bakanlığı döneminde onun yanında çalışırken aldığım açıktan primlerdir” dedi. Gazetecilerin, “Açıktan prim normal mi?” sorusuna Gueant, “Pek normal olduğu söylenemez. Ama İçişleri Bakanlığı böyle çalışıyordu. Biz de normal bulmadık ve daha sonra iptal ettik zaten” diye yanıt verdi.

Ancak Gueant’ın ‘Açıktan prim alıyorum’ açıklamasını kendi kabine arkadaşları yalanladı. Eski Sağlık Bakanı Roselyne Bachelot, “Böyle bir prim uygulaması yoktur. 2001 yılında kaldırılmıştı. Gueant ya yalan söylüyor ya da hırsız” diye konuştu. İçişleri Bakanı Manuel Valls, açıktan prim uygulaması hakkında iç soruşturma başlattı.

'Aktif ve pasif yolsuzluk'

Fransız Soruşturma hakimi Renaud Van Ruymbeke, Sarkozy hakkında, Libya dosyasından, “aktif ve pasif yolsuzluk, sahtecilik, nüfuzunu kullanmak ve kamu malını zimmetine geçirmek” iddialarıyla 19 Nisan’da soruşturma açılmasına karar vermişti. Eski Libya lideri Kaddafi ile Sarkozy ilişkisinde aracılık eden Lübnan asıllı işadamı Ziyad Takiyeddin de, Kaddafi’nin, 2007 seçimlerinden önce Gueant aracılığı ile Sarkozy’ye 50 milyon euro’nun üzerinde seçim yardımı yaptığını açıklamıştı.

Fabius’un oğlu da hedefte

Öte yandan, malvarlıklarını kamuoyuna açıklayınca kabinenin en zengin bakanı olduğu ortaya çıkan Dışişleri Bakanı Laurent Fabius’un oğlu Thomas Fabius’un adı da ‘şaibeli malvarlığı’ iddialarına karıştı. Haftalık Le Point Dergisi, Thomas Fabius’un vergi ödemediği halde, 2012 yılında Paris’in lüks semtleriden birinde 7 milyon Euro’luk bir apartman sahibi olduğunu ortaya çıkardı. Yalnızca 31 yaşındaki Thomas Fabius, 2011 yılında da ‘güveni kötüye kullanmak ve yolsuzluk’ suçlamasıyla yargılanmıştı. Oğul Fabius, bankadan kredi çekerek daireyi aldığını,- bir başka kaynak ise kumardan kazandığı para ile aldığını açıklıyor.

Aşırı sağın korkutan yükselişi

Yolsuzluk iddialarının birbiri ardına patlak verdiği bir ortamda Elysee Sarayı’nda birinci yılını dolduran Cumhurbaşkanı Hollande hakkında yapılan son anketten şok sonuçlar çıktı. BFM TV tarafından yaptırılan ankete göre, popülaritesi sürekli düşen Hollande, bugün seçim olsaydı koltuğu Sarkozy’ye kaptırıyor. Bugün seçim olsaydı katılmcıların yüzde 34’ü Sarkozy’ye, yüzde 23’ü Avrupa’nın ve Fransa’nın korkulu rüyası aşırı sağ parti Milliyetçi Cephe’nin (FN) lideri Marine Le Pen’e oy vereceğini açıklıyor. Hollande’a ise katılanların yalnızca yüzde 19’u destek veriyor. Hollande geçtiğimiz yıl ilk turda, yüzde 28,7 oy oranı ile birinci gelmiş, Sarkozy yüzde 27 ile ikinci, Le Pen ise yüzde 17 oy almıştı. Anketlerde oy oranını tarihi seviyeye çeken Le Pen’in yükselişi ise yalnızca Fransa’yı değil, domino etkisi yüzünden bütün AB’yi korkutuyor. Marine Le Pen Fransa’nın tek para sisteminden ve AB’den çıkarak Frank’a geri dönmesini savunuyor. Kriz nedeniyle artan işsizlik rakamları, alım gücünün düşmesi ve buna karşın ülkeyi sarsan yolsuzluk iddiaları halkın FN’e desteğini artırıyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG