Erişilebilirlik

Sarkozy L’Oreal Soruşturmasını Atlattı


Fransa eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Fransız kozmetik devi L’Oreal’in patronu Liliane Bettencourt’tan zarf içinde, yasa dışı, yüklü miktarda paralar alarak, 2007’deki seçim kampanyasında kullandığı iddiasıyla açılan soruşturmada 12 saat ifade verdi. Bordeaux soruşturma hakimi Jean Michel Gentil, 12 saatlik ifade maratonunun ardından Sarkozy hakkında ‘soruşturma açılmasına gerek olmadığına’ karar verdi.
Siyasi geleceği bu karara bağlı olan Sarkozy, hakkında açılan en ciddi yolsuzluk soruşturmasından böylece kurtulmuş oldu. Üç haftadır ifade vermesi beklenen Sarkozy, Perşembe günü sabah 09.00’da Bordeaux Soruşturma Hakimi Jean-Michel Gentil’ye ifade vermeye başladı. Tam 12 saat süren maraton duruşmada, Hakim Gentil, Sarkozy’nin Liliane Bettencourt’un yaşlılığından faydalanarak seçim kampanyası için para sızdırıp sızdırmadığı sorusuna yanıt aradı. Ancak Sarkozy’nin L’Oreal’in patronundan para aldığına dair, eski muhasebeci Claire Thibault dışında bir tanık ifadesi olmaması nedeniyle elinde yeterli delil bulunmayan hakim Gentil Sarkozy’nin soruşturmaya ‘katılımlı şahit’ sıfatıyla yani, avukatı aracılığı ile dosyalara ulaşabilecek tanık sıfatıyla devam etmesine karar verdi.

Adaylığa bir adım daha yaklaştı

Sarkozy hakkında soruşturma açılmaması, geçtiğimiz Pazar günü yapılan Genel Kurul’da bir türlü liderini seçemeyen ve iki lider adayı arasında parçalanan partisi UMP’yi rahatlattı. Karar, bir türlü liderini seçemeyen UMP’den cumhurbaşkanı adayı olmayı planlayan Sarkozy’yi bu plana bir adım daha yaklaştı. UMP’deki liderlik krizinin ardından gözlerin çevrildiği mahkemede, Sarkozy hakkında soruşturma açılsaydı, 2017 cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olması zorlaşacaktı.

L’Oreal dosyası hakkında açılan en ağır soruşturmayı kapsıyordu. Sarkozy hakkında, Karaçi’ye denizaltı satımından alınan komisyonu eski Başbakan Edouard Balladur’un seçim kampanyasında kullandığı iddiasına ilişkin ‘Karaçi skandalıyla’ ilgili de bir soruşturma dosyası bulunuyor. Ancak bu dosyada da yeterli delil bulunmadığı için Sarkozy hakkında soruşturma açılması beklenmiyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG