Erişilebilirlik

Sarkozy: 'İsrail Aşırı Güç Kullandı'


İsrail’in insani yardım filosuna yaptığı saldırı Fransa tarafından da kınandı. Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, İsrail ordusunu aşırı güç kullanmakla suçlarken, Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner, nedeni ne olursa olsun saldırının kabul edilemeyeceğini dile getirdi. İsrail’in Paris Büyükelçisi ise “Biz savaşıyoruz, bölgede savaş hali var ve müdahale etmek zorunda kaldık,” dedi.

İsrail’in Filistin’e insani yardım taşıyan Türk bandralı Mavi Marmara gemisine gerçekleştirdiği operasyon, Fransa’da da kınandı. Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy İsrasil’in abartılı güç kullanmasını eleştirdi ve saldırının mutlaka aydınlatılacağını dile getirdi. Nice kentinde toplanan 25’inci France-Afrique zirvesine katılan Sarkozy, yazılı bir açıklama yaparak, saldırıyı kınadı ve olayın aydınlığa kavuşturulmasını istedi. Sarkozy, “Olanlar, barış sürecinin acilen yeniden başlatılması gerektiğini gösteriyor” dedi.

Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner de saldırıyı kınayarak “Olay karşısında inanılmaz sarsıldım ve şok oldum. Hiçbir gerekçe saldırıyı haklı gösteremez. Gazze’deki durum böyle devam edemez ve artık buna acil politik bir yanıt verilmelidir. Bu olayın, yeni şiddet olaylarının yayılmasına neden olmasını önlemek için her türlü inisiyatifi alacağız,” dedi.

Bu arada İsrail’in Fransa Büyükelçisi Daniel Shek Fransız Dışişlerine çağrılarak saldırı hakkında açıklama yapması istendi. Shek, Mavi Marmara’nın insani yardım gemisi olduğuna inanmadıklarını, Gazze’de bir savaş hali olduğunu belirterek “Savaşı başlatan da biz değiliz. Gazze’deki İsrail varlıklarının tepesine binlerce roket yağdırılarak savaş başlatıldı. Savaş’ta olduğumuza göre bazı durumlar söz konusu. Uluslararası sularda blokaj ilan edilmişti. Herkes de bunu biliyordu. Ve onlar da bu gemiyle gelemeyeceklerini biliyorlardı. Kabul edersiniz etmezsiniz o ayrı, ama bu savaşın kuralları” diye konuştu.

Saldırı, Avrupa’da yaşayan Yahudi diyasporasının da tepkilerine yol açtı. Brüksel’de bir ay kadar önce Avrupa’da yaşayan yahudi entellektüelleri tarafndan kurulan “J Call” adlı barış hareketi de saldırıyı eleştirdi. “J Call”un Fransa’daki Başkanı David Shemla, aylardır barış ve sağduyu çağrısı yaptıklarını ancak çağrılarının dikkate alınmadığını belirterek, “Sonunda korkulan oldu. Geminin oraya zorla girmesi bir hata. Askerlere bıçak ve sopalarla saldırıldığı da görülüyor. Diğer taraftan geminin üzerine ordu gönderen İsrail Hükümeti de çatışmanın üzerine üzerine gitti. Dolayısıyla bir tarafta provokasyon, diğer tarafta İsrail Hükümeti’nin sorumsuzluğu nedeniyle yeniden insanlar hayatlarını kaybettiler” dedi. Shemla tarafları sağ duyulu olmaya ve bir an evvel barış sürecini başlatmaya çağırdı.

Bu arada Fransa’nın İsrail Büyükelçiliği önünde de gösteriler düzenlendi Akşam saatlerinde toplanan kalabalık, “Katil İsrail” diye sloganlar atarak, insanlığa karşı suç işleyen İsrail Hükümeti’nin durdurulmasını istediler.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG