Erişilebilirlik

Sarkozy Fransız Yahudilerinden İnkar Yasasına Destek İstedi


Sarkozy Fransız Yahudilerinden İnkar Yasasına Destek İstedi
Sarkozy Fransız Yahudilerinden İnkar Yasasına Destek İstedi

"Bir gün yahudi soykırımı da reddedilebilir"

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Fransa’daki yahudi toplumundan, kendi desteğiyle Meclis’ten geçen ancak Anayasa Mahkemesi’ne götürülen Ermeni soykırımını inkar edenlere para ve hapis cezası öngören yasaya destek vermelerini istedi. Sarkozy, "Eğer bugün bu soykırım reddedilirse, yarın Shoah (yahudi soykırımı) da reddedilebilir," dedi.

Fransa Yahudi Kurumları Temsil Konseyi CRIF’in yıllık geleneksel yemeğine onur konuğu olarak katılan Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, geceye Hamas’ın elinde 5 yıl boyunca esir tutulduktan sonra kendi girişimleri ile 1000 Hamaslı esire karşı değiş tokuş yapılarak kurtarılan Franco-İsrailli asker Gilad Shalit’in ailesiyle katıldı. Sarkozy, cumhurbaşkanlığı yarışındaki en güçlü rakibi sosyalistlerin adayı François Hollande ile de ilk kez bu yemekte karşılaşarak kameralar önünde el sıkıştı.

CRIF Başkanı Richard Prasquier, yahudi karşıtlığının giderek dünyada yayılmaya başladığından endişe duyduklarını, islam dünyasında yahudilere karşı nefretin körüklendiğini dile getirdi. Prasquier, « Yahudi soykırımı reddediliyor ya da küçümseniyor, gerçek soykırımın Filistinliler’e yapıldığını söylüyorlar. Aladin Vakfı nefret eğitiminin yaratacağı geleceğe karşı durmuyor. Umarım Shoah ile ilgili Türk televizyonlarında gösterilen film yeni bir atmosfer yaratır. İşimiz zor » dedi. Prasquier, Arap devriminin endişe yaratmaya devam ettiğini, Tunus’ta « Yahudilere ölüm » sloganları atıldığını, salafistlerin bu ülkelerde giderek daha da güçlendiğini dile getirdi. Prasquier, ‘Çingeneler, Afrikalılar, Berberler, hafıza kardeşliğimizi tüm duygularımla vurgulamak istediğim Ermeniler, kölelik kurbanı Antil ve Guadeloup halkı ve Hristiyanlarla’ diyalog kurmak için çalıştıklarını vurguladı.

Sarkozy : "Oportünist değiliz"

Prasquier’nin ardından söz alan Sarkozy, Fransız topraklarında yahudilere yapılan her türlü saldırının 65 milyon Fransız’a yapılacağını belirterek, buna izin vermeyeceklerini söyledi. Sarkozy, "Ermeniler hakkında söylediklerinize gelince, Türkiye büyük bir ülke, büyük bir medeniyet. Ama tam anlamıyla büyük olabilmek için herkes kendi tarihinin güneşli ve karanlık yönlerine bakabilmeli. Fransa, kölelikle, Shoah ile, Vel d’hiv baskını ile ilgili rolünü kabul etti. Türkiye tarihini yeniden ziyaret ederek kendi kendini onurlandırır. Bunu dost bir ülkeye söylüyoruz. Ama söylüyoruz. Şunun üzerinde düşünmenizi istiyorum. Eğer bu topraklarda bir başka soykırımın varlığına karşı çıkılabiliyorsa, bir gün bir başkası da yahudi soykırımına karşı çıkabilir. Biz bu yasayı bir oportünizm meselesi olarak değil, bir inanç meselesi olarak savunuyoruz," dedi.

Fransa politika kulislerinde, Anayasa Mahkemesi’nde görüşülmeyi bekleyen inkar yasasının reddedileceği ve aynı yönde hazırlanan ve yahudi soykırımını inkar edenlerin cezalandırılmasını içeren’ Gayssot Yasası’nın da iptal edilebileceği konuşuluyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG