Erişilebilirlik

Şarkılarını Suriyeliler İçin Söylüyorlar


Şarkılarını Suriyeliler İçin Söylüyorlar
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:05:35 0:00

Suriyeli, Türk, Çek, Fransız, Amerikalı ve İngiliz müzisyenler, dünyada yaşanan mülteci krizine dikkat çekmek için Country for Syria müzik grubunu kurmuş. Grup üyelerinden Amerikalı Owen Harris, müziklerini Suriyeli ve diğer milletlerden yardıma muhtaç mülteciler için yaptıklarını anlatıyor: “İstanbul’a yerleşmeden önce, kendi ülkesinde de Suriye’deki krizi yakından takip ettiğini söylüyor. Harris, şu an çalıştığı organizasyonda, Amerika’da, Kanada’da ve Avrupa’da yaşayan, Suriyelilere yardım etmek isteyen insanlarla iletişime geçtiklerini, onlardan gelen bağışları ihtiyaç sahiplerine ulaştırdıklarını anlatıyor. Aynı zamanda Country for Syria grubunda müzisyen olan olan Harris, yaptıkları müziği dinleyen seyircilerden, kafasındaki kovboy şapkasıyla bağış topladıklarını ve bunları ihtiyaç sahiplerine ulaştırdıklarını anlatıyor. Harris, bu grubunun bir üyesi olduğu için çok mutlu olduğunu söylüyor.”

İnsani yardım kuruluşunda çalışmak üzere Türkiye’ye taşınmadan önce de Suriyeli mülteci krizi beni endişelendiriyordu. İstanbul’a taşınmak ve müzik yapmak ve mültecilere yardım etmek istediğimi biliyordum ama bu isteklerimin biraraya geleceğini tahmin edemezdim.

Grup üyelerinin kimi çalışmak için İstanbul’a gelmiş, kimi ise savaştan kaçarak kendine sığınacak bir yer bulmak için İstanbul’u seçmiş. Farklı amaçlarla, farklı ülkelerden gelen bu insanlar, şu an ortak bir amaç için yolarına birlikte devam ediyorlar. Ülkelerini terk etmek zorunda kalan mültecilerin yaralarını biraz olsun sarabilmek için kolları sıvayan grup, mülteci krizine dikkat çekmek ve farkındalık yaratmak için Türkiye’nin farklı illerinde konserler veriyorlar. Başak Oktay, grubun Türk üyesi. Oktay, insanların göçmen veya mülteci olarak etiketlendiğini, aslında her şeyden önce herkesin insan olduğunu göstermek için bu projeyi yürüttüklerini ifade etti.

Yolları müzik sayesinde kesişen grup üyeleri, yaptıkları müzikten elde ettikleri kazançla mültecilere yardım ediyorlar.

Country müzikle Arap ezgilerini birleştiren grup, bağış ve konserler aracılığıyla elde ettikleri paralarla şimdiye kadar 60 mülteci aileye yardım ettiklerini ifade ediyor. Basel Sh Alkar grubun Suriyeli üyesi. 23 yasındaki Alkar, 2014 yılında savaş yüzünden Suriye’den kaçarak ailesiyle birlikte İstanbul’a gelmiş.

Male Basel el Akar, “Suriye’nin Halep kentinden geldim. Halep Üniversitesi’nde Matematik ve İstatistik bölümü okuyordum ama savaş yüzünden okulumu tamamlayamadım. Ailemle birlikte Suriye’deki savaştan kaçtım. Orada yaşam şartları çok zordu, bu yüzden daha fazla orada yaşayamazdık. Daha iyi, daha güvenli bir yaşam için Türkiye’ye geldik. Suriye’de müzik yapıyordum ve İstanbu’da da müzik yapmaya başladım. Burada müziğe devam ettiğim için çok mutluyum. Taksim İstiklal Caddesi’nde Suriyeli ve Arap müzisyenlerle tanıştım ve burada birlikte müzik yapmaya başladık. Daha sonra Country for Syria üyelerinden Bashar’la tanıştım. Bashar, bana onlarla müzik yapmam için teklifte bulundu. Onlarla müzik yaptığım için çok mutluyum çünkü grubumuz sadece müzik yapmıyor, aynı zamanda ihtihac sahibi olan her milletten mülteciye yardım etmeye çalışıyor” şeklinde konuşuyor.

Country for Syria’nın diğer Suriyeli üyesi Bashar Balleh bir yıl önce katıldığı ekiple farklı hayatlara dokunmak istediklerini söylüyor: "Jazz müziği yapıyorduk. Bir gün repertuarımızda çalacak parça kalmadı ve bir arkadaşımız Country müziğine Arap ezgileri karıştırdı. Sadece Suriyeli değil tüm mültecilere para toplamaya çalışıyoruz. Bu nedenle Avrupa çapında daha fazla tura çıkmak istiyoruz."

Grubun konserlerde topladıkları paralar kimi zaman acil bir sağlık müdahalesine ihtiyaç duyan, kimi zaman yaşadıkları evden atılmak üzere olan, kimi zaman da sadece çocuğunu okula göndermek isteyen birilerine ama mutlaka mültecilere veriliyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG