Erişilebilirlik

Sarı Yeleklilerin 23'üncü Eylemi Yine Şiddete Sahne Oldu


Fransa'da 5 aydır devam eden Sarı Yelekliler eylemi, 23'üncü kez "İkinci ültimatom" sloganıyla sokaklara çıkarak hükümeti ve Cumhurbaşkanı Emmauel Macron'u protesto etti. Eylemlerin merkezi olan başkent Paris'te, göstericilerle polis arasında yaşanan gergin saatler ve çatışmaların ardından 227'nin üzerinde gösterici tutuklandı. Paris ve diğer illerde düzenlenen eylemlere İçişleri Bakanlığı verilerine göre Fransa genelinde 101 bin gösterici katıldı.

Sarı Yelekliler, Cumhurbaşkanı Macron'un taleplerine geçtiğimiz hafta yanıt vermesini beklediği 'ulusa sesleniş' konuşmasının ardından, ses getiren bir eylem organize edeceklerini duyurmuştu. Ancak Paris'in önemli tarihi mekanlarından Notre Dame Katedrali'nde meydana gelen yangın planları alt üst etti. Macron, Sarı Yelekliler'in taleplerine vereceği radikal reform yanıtını önümüzdeki haftaya erteledi. Ancak aylardır hükümete karşı eylem düzenleyen Sarı Yelekliler, "ikinci ültimatom" eyleminden vazgeçmedi.

Sarı Yeleklilerin 23'üncü Eylemi Yine Şiddete Sahne Oldu
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:04 0:00

Eylem organizatörleri, Notre Dame'da meydana gelen yangın nedeniyle eylem güzergahına bu noktayı da eklemek istedi. Ancak hükümet, Notre Dame, Champs Elysees ve hassas noktalarda eylem yapılmasını yasakladı. Parlamentoda çıkarılan yeni ve sert gösteri yasasından aldığı yetkilerle donatılan 60 bin polis, gösterilerin güvenliğini sağladı. Hükümete karşı giderek daha da öfkelenerek radikalleşen Sarı Yelekliler'e, Black Block adlı anarşist gruba mensup militanların da katılması nedeniyle, bu hafta gösteriler yine şiddet olaylarına sahne oldu.

Paris'te eylemler Bercy meydanından yürüyüşle başladı. Kortejin Notre Dame Katedrali'nden geçişi yasaklansa da, bazı göstericilerin, "Ben Notre Dame'ım" pankartları taşıdığı görüldü. Öğleden sonra Republique meydanına yaklaşan grup, meydan girişinde çok sayıda aracı ve çöp bidonlarını ateşe verdi. Polise sert cisimler atan göstericilere, polis de göz yaşartıcı gaz ve plastik mermi ile yanıt verdi. Meydan girişinde bir şantiyeye ait bariyerleri ateşe veren göstericiler polisle çatıştı.

Republique meydanında bir grup Go Sport adlı mağazanın vitrinlerini kırarak içerideki malzemeleri dışarı attı. Meydanın etrafını tümüyle kapatan polisle dağılmak istemeyen gruplar arasında yer yer şiddetli çatışmalar yaşandı. Son eylemde taktik değiştiren polis doğrudan göstericilerin arasına girerek, şiddet kullanan eylemcileri gözaltına aldı.

İçişleri Bakanlığı Fransa genelindeki gösterilere 27 bin 900 kişinin katıldığını açıkladı. Paris'te bu rakam 9 bini aştı. Paris'te polisin önlem amaçlı olarak başlattığı üst arama işleminde 20 bin 500 kişinin üzeri arandı. Yalnızca Paris'teki olaylarda 227 kişi gözaltına alındı. Bakan Christophe Castaner, olaylarda 14 polisin de yaralandığını açıkladı.

Sık sık şiddet olaylarının yaşandığı Toulouse kentinde de yer yer polisle çatışmalar oldu. Olaylarda, 17 kişi gözaltına alındı.

Taraflar sertleşiyor

Aylardır süren eylemlerde, bir taraftan Sarı Yelekliler giderek daha da radikalleşirken, polis de daha sert önlemlerle müdahale etmeye başladı. Polis tarafından atılan gaz bombalarından kaynaklanan ağır gaz bulutuna maruz kalan ve bayılan göstericilere, eylemlerde gönüllü görev yapan doktorlar 'Street Medic Grubu' müdahale etti. Göstericiler, meydandaki bir binaya sığınarak gazdan korunmaya çalıştı.

Polise 'intihar edin' sloganı

Öte yandan 5 aydır her hafta sonu süren eylemler ve yaşanan şiddet olayları, eylemciler kadar polis teşkilatında da tansiyonu yükseltiyor. Bu hafta polis memurları arasındaki intihar olaylarının artması nedeniyle, Fransa genelindeki karakollarda polis sendikaları genel eylem düzenledi. BFM TV'de yayınlanan bir videoda, bir grup Sarı Yelekli, bu eylemlere atıfta bulunarak, polise "İntihar edin, intihar edin" diye bağırdı. İçişleri Bakanı Castaner, "Bu mide bulandırıcı eylemi gerçekleştirenleri kınadığını" açıkladı.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG