Erişilebilirlik

Sarı Yelekliler 6.Haftasında: Hedef Paris Sokaklarıydı


Sarı Yelekliler 6.Haftasında: Hedef Paris Sokaklarıydı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:04 0:00

Fransa’da akaryakıt vergilerine getirilen zamlarn ardından sokağa çıkan ve hükümete geri adım attırmayı başaran Sarı Yelekliler Hareketi, tüm çağrılara rağmen, "Noel molası" vermedi. Çağrıya uymayan bir grup Sarı Yelekli, 6. haftada strateji değiştirerek bir alanda eylem yapmak yerine Paris sokalarında polis ile adeta köşe kapmaca oynadı. Gösterilerde, hareketin önde gelen isimlerinden Eric Drouet’nin da aralarında olduğu 220 kişi gözaltına alındı. Fransa genelindeki eylemlere İçişleri Bakanlığı rakamlarına göre 38 bin 600 kişi katıldı.

Fransa’da 6’ıncı haftayı geride bırakan Sarı Yelekliler, her Cumartesi günü olduğu gibi, yine başkent Paris’te ve ülke genelindeki eylemlerini sürdürdü. Ancak şiddet olaylarının ardından hükümetin geri adım atması ve Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un 10 Milyar Euro’luk ek ödeme paketi açıklamasının ardından bir grup Sarı Yelekli "Bu hafta eylem yapmama ve Noel molası verilmesi" çağrısı yaptı.

Ancak Sarı Yelekliler hareketinin ilk başlatıcıları Eric Drouet ve Priscilla Ludosky eylemlere devam edilmesi gerektiğini savunarak, Sarı Yelekliler’i sokağa çağırdı.

Başkent Paris’te Fransız Devrimi’nin sembol mekanı Versailles Sarayı’nda eylem çağrısı yapan Eric Drouet, sabah saat09.00’da sosyal medya hesabı üzerinden "Herkes Monmartre Meydanı’na" diyerek eylem alanını değiştirdi. Bütün önlemini Versailles Sarayı’nda alan polis Monmartre meydanına geldiğinde 500 kadar kişi meydanda toplanmıştı bile.

Fransa'da Polisler Protestoculardan Güçlükle Kurtulabildi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:27 0:00

Polis ile Paris sokaklarında köşe kapmaca

Ancak polisin girişleri kapatması üzerine buradaki göstericiler, Paris sokaklarında Pigalle, Place de Clichy, Madeleine, Opera ve en büyük alışveriş merkezlerinin bulunduğu Grands Magasins caddelerinde gün boyu yürüyüş düzenledi. Bu yürüyüş sırasında geçişlerine izin verilmeyen yüzlerce gösterici de gruba katılınca, göstericilerin sayısı öğlen saatlerinde 3 ila 5 bine yükseldi. Gün boyu polisle adeta köşe kapmaca oynayan göstericilersivillerin de bulunduğu yolları kapattıkları için polis uzun süre müdahale edemedi. Paris’te görev yapan 1225 polis her yeni eylem mekanı için yeniden önlem almak zorunda kaldı.

Sarı Yeleklier’in lideri Eric Drouet’ye gözaltı

Ancak saatler 14.00’ü geçtiğinde Madeleine meydanına gelen göstericilere polis müdahale etti. Göstericileri geriletmek için gaz bombası kullanan polis, Sarı Yelekliler Hareketi’nin önemli ismi 33 yaşındaki nakliye şoförü Eric Drouet’yi burada gözaltına aldı. Drouet hakkında daha önce de Elysee Sarayı’na yürünmesi çağrısı yaptığı için adli soruşturma başlatılmıştı.Gösterilerde akşam saatlerinde toplam 220 kişi gözaltına alındı.

Öğleden sonra Paris Belediye binası ve Rivoli sokağında yürüyen Sarı Yelekliler, burada polisin gaz bombası ile yaptığı müdahale sonrası dağıldı.

Akşam havanın kararmasıyla son beş haftadır temel eylem alanı olarak seçtikleri Champs Elysees caddesine gelen bir grup Sarı Yelekli trafiği durdurdu.Aynı eylem Bastille Meydanı’nda da gerçekleşti.

Fransa genelinde eylemler de sürdü

Başkent Paris’in yanısıra, Bordeaux, Toulouse, Marsilya, Nantes, Lille ve Starsbourg kentleri ile küçük yerleşim birimlerinde de eylemler devam etti. Ayrıca Belçika, İspanya ve Almanya sınırlarında da trafiği tıkama eylemleri de gerçekleşti. Küçük bir grup sarı yelekli de Touquet kentinde Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve eşi Brigitte Macron’a ait evin önünde eylem yaptı.

Ölü sayısı 10’a yükseldi

Bu arada eylemlerin başladığı 17 Aralık tarihinden bu yana otoyolu tıkama eylemlerinde yaşanan trafik kazaları sonucu yaşamını yitirenlerin sayısı 10’a yükseldi.

Katılım sayısı her hafta düşen eylemlere ilk Cumartesi eyleminin yapıldığı 17 Kasım’da 282 bin kişi, 24 Kasım’da 166 bin, 24 Kasım’da 136 bin, 1 ve 8 Aralık’ta 86 bin, 15 Aralık’ta ise 66 bin 500 kişi katılmıştı. Gün boyu süren son eylemlere 25 bin civarında katılım yaşandı. Noel tatili ve hükümetin ilk tavizleri sayının azalmasında etkili oldu.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG