Erişilebilirlik

Sarı Yelekliler 20'nci Defa Sokağa Çıkıyor


Fransa siyaset sahnesini 4 aydır alt üst eden Sarı Yelekliler hareketi, polis yasağına rağmen 20'nci eylemine hazırlanıyor. Cumartesi günü Paris başta olmak üzere, Bordeaux, Toulouse, Lyon, Strasbourg gibi büyük şehirlerde ve tüm taşra birimlerinde eylem çağrısı yapan hareketin 20'nci eylem teması "Evsizler." İçişleri Bakanlığı ise başkent Paris'in ünlü Champs Elysees bulvarı, Bordeaux, Rennes ve Toulouse kent meydanlarını eylemlere yasakladı; orduyu ikinci defa Paris'te göreve çağırdı.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Sarı Yelekliler'in taleplerini dinlemek için oluşturduğu "Büyük Ulusal Tartışma" programının süresini uzatırken, Sarı Yelekliler de 20'nci büyük eyleme hazırlanıyor. Bir önceki haftaya oranla geçen hafta katılımın artarak 40 bin 500 kişiye ulaştığı açıklanan eylemlere, daha geniş katılım çağrısı yapıldı.

Geçen hafta, Nice kentindeki eylemlerde ağır yaralanan 73 yaşındaki küreselleşme karşıtı gösterici Genvieve Legay'in, savcılık tarafından yürütülen soruşturma sonunda, polisin itmesiyle düştüğünün tespit edilmesi üzerine, Sarı Yelekliler Legay için de protesto eylemlerinin düzenlenmesini istedi. Macron'un, tepki çeken, nereye varacağı henüz belli olmayan ve uzayan tartışma toplantılarını sona erdirmemesi de eylemlere katılım çağrılarını güçlendirdi.

Sophie Tissier: "Güvenlik önlemleri aşırı orantısız"

VOA Türkçe'nin sorularını yanıtlayan Sarı Yelekliler hareketinin liderlerinden Sophie Tissier, iki hafta önce yaşanan şiddet olayları ve hükümetin bütün baskılarına rağmen, insanların 19'uncu eylemde barışçıl gösteriler gerçekleştirdiğini belirterek, 20'nci eylemde de sokaklarda olacaklarını söyledi. Alınan güvenlik önlemlerinin "aşırı orantısız" olduğunu dile getiren Sophie Tissier, "Herkes için sosyal adalet istemek, vergi adaleti için, iklim sorunlarının çözümü için, ta ki bu sorularımıza yanıt bulana kadar her hafta sokağa inmeye devam edeceğiz" dedi.

Cumhurbaşkanı Macron'un aylar süren tartışma toplantılarının "büyük bir maskaralık" olduğunu dile getiren Tissier, "Üstelik öngörülen süreyi de uzatıyorlar şimdi. Bu toplantılardan halk için olumlu tek bir satır çıkmayacak" dedi.

Şiddet olaylarını kınadığı ancak "artan öfke nedeniyle, şiddet eylemlerini gerçekleştirenleri kınamadığını" söylediği için eleştirilen Sophie Tissier, "Biz burada barışçıl bir eylem gerçekleştirmek için varız. Son gösterilerde polis göstericilerle karşı karşıya gelmediği için, tam bir şölen havasında eylemlerimizi tamamladık. Sacre-coeur Kilisesi'nin önündeki büyük alan tümüyle doldu vee insanlar olaysız dağıldı. Hepimiz devam etmeye kararlıyız" dedi.

Tissier, "Gösterileri izinli yaptığımızda ve polis bizim gösteri yapmamıza izin verdiğinde her şey yolunda gidiyor. Burada bizi çerçevelemek için polise ihtiyacımız yok" diyerek alınan polis tedbirlerinin aşırı orantısız olduğundan şikayet etti.

Yirminci eylemi evsizlere adadıklarını dile getiren Tissier, "Gelir adaletsizliğinden, o vahşi kapitalist düzenden en çok acı çeken evsizler. Başlarını sokacak bir çatıları bile yok. Evleri olanlar, kötü evlerde yaşayanlardan alınan yüksek kiraların düşmesi için, elektrik faturasını ödeyemediği için elektriği kesilenler, kirasını ödeyemeyince atılanlar için yürüyeceğiz" dedi.

Yeni eylem evsizlere adandı

Harekete ait sosyal medya adreslerinden, "Evden atmalara, yüksek kiralara, elektrik faturası sebebiyle kesintilere" karşı, evsizlere destek olmak için eylem çağrısı yapıldı.

Paris'teki yasaklara rağmen devam kararı alan Sarı Yelekliler, iki eylem gerçekleştirecek. Bunlardan birincisi Doğu Garı'ndan başlayacak, yine ülkenin en önemli sembollerinden Eyfel Kulesi'nin bulunduğu Trocadero Meydanı'nda son bulacak. İzin alınmayan bir başka eylem çağrısında da toplanma adresi Bastille Meydanı olarak belirlendi.

Bordeaux'da 'ağır şiddet' riski

Aylardır süren eylemlerin merkez üssünün bu sefer Bordeaux kenti olması bekleniyor. Hareketin liderlerinden Maxime Nicolle ve polisin attığı plastik mermi nedeniyle tek gözünü kaybeden Jerome Rodriguez, Bordeaux kentindeki eylemlere katılacaklarını açıkladı. Toulouse kentindeki bazı radikal grupların da, Bordeaux'daki eylemlere katılma çağrısı polisi ve yerel yönetimleri alarma geçirdi.

Bordeaux Belediye Başkanı Nicolas Florian, kent halkı ve dükkan sahiplerine, Cumartesi günü “ağır şiddet riski nedeniyle evlerinden çıkmamaları” uyarısında bulundu.

Kentin tümüyle boş kalması anlamına gelen “ölü kent” çağrısı yapan Florian, "Halktan evlerinde kalmalarını, dükkan sahiplerinden de kepenk kapatmalarını istedim. Polisin işini rahat yapabilmesi ve bir kaza çıkmaması için bu çağrıyı yapıyorum. Maddi dramların arkasından, insani dramlar yaşanmasını da istemiyorum" dedi.

Sarı Yelekliler, Bordeaux'nun yanı sıra, Lyon, Strasbourg, Toulouse, Rennes, Rouen kentlerinde de büyük eylem çağrısı yaptı.

"Adam adama" koruma

İçişleri Bakanlığı da, özellikle eylemlerin şiddetli geçtiği büyük kentler Bordeux, Toulouse, Rennes ve başkent Paris'te geniş güvenlik önlemleri aldı. Son eylemi neredeyse “gösterici başına 1 polis” koyarak izleyen İçişleri Bakanı Christophe Castaner, bu hafta da aynı sayıda güvenlik görevlisinin kentleri şiddet olaylarına karşı koruyacağını bildirdi.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG