Erişilebilirlik

Sandy Kasırgası’nın Etkileri Sürüyor


Amerika’da Sandy Kasırgası’ndan ölenlerin sayısı artmaya devam ediyor. Yetkililer, son rakamı 90 olarak açıklarken, bu rakamın artabileceği uyarısında bulundu. Ölü sayısı, ilk yardım ekipleri kasırgadan etkilenen yerlere ulaştıkça, buldukları cesetlerle birlikte artıyor.

Ölenlerden 59’unun New York kentiyle New Jersey’den olduğu bildirildi.

Bu arada New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg, tüm dünyadan koşucuların katıldığı ünlü New York maratonunun, planlandığı gibi Pazar günü yapılacağını açıkladı. Belediye Başkanı, maratonun Pazar günü olması nedeniyle trafiği olumsuz etkilemeyeceğini ve emniyet güçleri üzerinde ek bir yük oluşturmayacağını söyledi. Binlerce kişinin katıldığı ve kente mali gelir sağlayan maratonun iptali, kasırga nedeniyle maddi zarara uğrayan işyerlerini daha da güç durumda bırakabilir.

Sandy Kasırgası yüzünden New York’un Manhattan semti ile diğer bölgelerinde hala elektrik yok. Elektrik şirketi kente tamamen yeniden elektrik verilmesinin birkaç gün daha sürebileceğini bildirdi. Amerika’nın doğu yakasında 4 buçuk milyon kişiye elektrik verilemediği belirtiliyor.

Metro ve otobüsler, dört gün sonra, Perşembe günü sınırlı da olsa hizmet vermeye başladı. İlk yardım ekipleri sular altında kalan tünel ve binalardaki suyu temizlemeye çalışıyor. Trafik tıkanıklıklarını önlemek için halktan otomobilleri ortak olarak kullanmaları istendi, bu yüzden içinde üç kişiden az yolcunun bulunduğu otomobiller kente sokulmuyor.

New York’taki okullar ise hala kapalı. Yetkililer halkı, nehirlerde ve körfezde yüzmemeleri konusunda uyarıyor.

Benzin sıkıntısı nedeniyle de otomobillerin benzin istasyonları önünde oluşturdukları kuyruklar zaman zaman iki kilometreyi buluyor.

New Jersey eyaletinin New York’a komşu Hoboken bölgesindeki su baskınları yüzünden yaklaşık 20 bin kişi apartman dairelerinde mahsur kalmış durumda. Sel sularına sanayi atıkları ve kanalizasyon karışması yüzünden halktan bu sularla temas etmemesi isteniyor. Ordunun Ulusal Muhafızlar kanadına bağlı askerler, burada mahsur kalan halka içme suyu ve yiyecek dağıtıyor, aynı zamanda tahliyelere yardımcı oluyor.

Özellikle New Jersey’de halkın geceleri güvenlik kaygısı yaşadığı, güvenliği bölgede gönüllü ekiplerin sağladığı bildiriliyor.

Yalnızca New York’un güneyindeki Staten Adası’nda 19 kişi hayatını kaybetti.

Sandy Kasırgası, sadece Amerika’da değil, Bahamalar, Küba, Haiti ve Jamaika’da da can aldı. Bu ülkelerde ölenlerin sayısı 65 olarak açıklandı.

Sandy Kasırgası’nın Amerika’ya maliyetinin 50 milyar Dolar’ı aşması bekleniyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG