Erişilebilirlik

Sandy Kasırgası Amerika’da Hayatı Askıya Aldı


Kasırga nedeniyle, New York borsası, Washington’daki federal daireler, okullar kapatıldı, tren, metro, otobüs ve uçak seferleri askıya alındı. Kasırganın rotasını bu haber linkinden canlı olarak takip edebilirsiniz

Amerika’nın Doğu kıyılarını tehdit eden Sandy Kasırgası Amerika’da hayatı olumsuz etkiliyor.

Sandy’nin etkili olması beklenen yerlerde okullar, yerel yönetimler tatil edildi, toplu taşımacılık askıya alındı, tren seferleri ve uçuşlar iptal edildi.

New York Borsası’nda bugün işlemler askıya alındı ve borsa kapalı kalacak. New York Borsası’nın yarın da kapalı kalma ihtimali var. Borsa yetkilileri başlangıçta elektronik işlemlerin yapılacağını duyurmuştu, ancak bu karar daha sonra borsanın tamamen kapatılması şeklinde değiştirildi.

Başkent Washington’da da federal daireler tatil edildi.
New York Belediyesi dün itibariyle yaklaşık 375 bin kişinin tahliyesi yönünde karar aldı. New York’ta da Pazar gecesi itibariyle metro kapatıldı, hem şehir içi hem de şehirlerarası otobüs seferleri hizmetten kaldırıldı.

Kasırganın rotasını haritadan canlı olarak takip edebilirsiniz. Haberin Devamı ↓




Türk Hava Yolları seferleri iptal

Sandy kasırgası nedeniyle binlerce uçak seferi iptal edildi, Türk Hava Yolları da New York ve başkent Washington’a karşılıklı uçak seferlerini iptal etti.

Kasırgadan 50 milyon kişiyi ve Amerika’nın doğu kıyılarından Kanada’ya kadar uzanan 1600 kilometrelik bir alanı etkilemesi bekleniyor. Kasırga nedeniyle sel baskınları ve binalarda hasar, elektrik kesintileri olmasından kaygı duyuluyor.

Amerika Ulusal Kasırga Dairesi Birinci Kategori düzeyindeki kasırganın güçlenerek, saatte 24 km hızla ilerlediğini bildirdi. Sandy Kasırgası’nın aynı zamanda Appalachian Dağları’nda kar ve tipiye neden olması da bekleniyor.

Şu ana kadar dokuz eyalet “afet bölgesi” olarak ilan edildi. Bir eyaletin afet bölgesi ilan edilmesi, federal hükümetten maddi yardım almasına olanak tanıyor.

Başkan Barack Obama da halkı hazırlıklı olmaya çağırdı, “Kasırganın tam olarak hangi noktada karaya vuracağını bilmiyoruz, ancak etkisinin büyük olacağından eminiz,” dedi.
Sandy şu ana kadar Karayipler’de 66 kişinin ölmesine neden oldu. Meteoroloji yetkilileri Sandy Kasırgası’nın bu akşam geç saatlerde New Jersey kıyılarına vurabileceği tahmininde bulunuyor.

Kasırga seçimleri de etkiliyor

Sandy Kasırgası nedeniyle Başkan Barack Obama ve Cumhuriyetçi rakibi Mitt Romney, bazı seçim gezilerini iptal ettiler. Bu arada Maryland gibi kasırgadan etkilenmesi beklenen yerlerde erken oy verme işlemleri askıya alındı.

New York’ta Birleşmiş Milletler, Broadway tiyatroları, New Jersey’deki turistik kumarhaneler kapatıldı.

Yetkililer kıyı kentlerinde yaşayanları evlerini tahliye etmeleri konusunda uyarıyor. Evlerini boşaltmayanların sadece kendi hayatlarını değil acil yardım ekiplerinin yaşamlarını da tehlikeye attığını söylüyor.

Meteoroloji uzmanları Sandy Kasırgası’nın daha önce bir benzerinin daha olmadığına dikkati çekiyor. Bunun nedeni de Sandy’nin, kutuplardan gelen soğuk hava dalgası ile tropik bir fırtınanın çarpışması sonucu oluşuyor olması.

Bu yüzden kıyı kesimlerinde 30 santimetreye kadar yağmur dağlarda ise 90 santimetre kar bekleniyor.

Kasırgaya hazırlık amacıyla haftasonunda Amerikalılar mağazalara akın etti ve bozulmayacak gıda, jeneratör, fener, pil ve su stoğu yaptı. Yaklaşık 88 milyar değerinde 284 bin adet evin kasırgadan hasar görmesinden korkuluyor.

STÜDYO VOA

ABD Maliye Bakanı Yellen'dan İran'a yeni yaptırım sinyali – 16 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG