Erişilebilirlik

Sanders Başkanlık Yarışından Çekildi: Trump’ın Rakibi Biden


Bernie Sanders
Bernie Sanders

Amerika’da Demokrat Parti aday adayı Bernie Sanders, başkanlık yarışından çekildiğini açıkladı. Sanders’ın bu adımı, Kasım ayında yapılacak 2020 başkanlık seçimlerinde eski başkan yardımcısı Joe Biden’ı Trump karşısında tek rakip haline getiriyor.

Düzenlediği basın toplantısında 2020 kampanyasında görev alan gönüllülere ve kampanyasına bağış yapan 2 milyon Amerikalı’ya teşekkür eden Sanders, “kampanya sona ererken, adalet mücadelemiz devam ediyor,” dedi.

Sanders Başkanlık Yarışından Çekildi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:08:13 0:00

Bernie Sanders, ön seçim sürecinin ilk aylarında arkasında yoğun bir bağış desteğini de alarak anketlerde en yakın rakibi Joe Biden karşısında büyük başarı göstermişti. Ancak liberal ve genç seçmenlerin verdiği destek, daha sonra güney ve orta batı eyaletlerde Biden’ın özellikle siyah Amerikalılar’dan aldığı destek sonrası yeterli olmamıştı. Sanders'ın ilk baştaki ivmesini sürdürememesinde önemli bir etken de partinin gelenekçi kesiminin hızla Biden'ın arkasında birleşmesi oldu.

Bernie Sanders, 2016 seçimlerinde de başkanlık için yarışmıştı. Ancak o dönemde de Demokrat Parti'nin gelenekçi kanadı Hillary Clinton'ı desteklemiş, daha fazla delege toplayan Hillary Clinton 2016 başkanlık seçiminde Donald Trump’ın rakibi olmuştu.

''Zafer neredeyse imkansız hale geldi''

Bernie Sanders, aday adaylığını askıya aldığını duyurduğu açıklamasında, ''Zafere uzanan yol neredeyse imkansız hale geldi,'' ifadesini kullandı. Joe Biden'ı kutlayan Sanders, eski Başkan Yardımcısı için, ''İlerici fikirlerimizi ileriye taşımak için birlikte çalışacağım çok iyi bir insan,'' ifadesini kullandı.

Demokrat çevreler içerisinde önemli bir kesim, Sanders'ın ''demokrat sosyalist'' ideolojisinin partinin genel tabana hitap etmeyeceğini ve Kongre seçimlerinde de Demokrat adayları zor duruma düşüreceğini savunuyordu. Demokratlar son ara seçimlerde Temsilciler Meclisi'nde elde ettikleri çoğunluğu Kasım'da yapılacak seçimlerde de korumayı ve Senato'da da çoğunluğu Cumhuriyetçiler'in elinden almayı arzuluyor.

Kampanyasında güçlü anketler ve internet üzerinden küçük bağışlarla etkili bir sistemle yarışa hızlı başlayan Sanders, özellikle gençler ve Latin kökenlilerden aldığı destekle ilk iki eyalet Iowa ve News Hampshire'da en fazla oyu toplamış, Nevada'da da rahat bir zafer elde etmişti. Başlangıçta herkesin favorisi olan Joe Biden'ın ise yarışa kötü bir başlangıç yapmasıyla Bernie Sanders, favori konumuna yükselmişti.

Kongre içinden Biden'a kritik destek yarışın ivmesini değiştirdi

Ancak Joe Biden'ın Temsilciler Meclisi'nin özellikle siyahlar arasında nüfuz sahibi üyelerinden Güney Carolina'yı temsil eden siyah Demokrat Kongre üyesi Jim Clyburn'ün desteğini açıklaması ve South Carolina'yı beklenenin çok üzerinde bir oranla kazanması, belki de yarışın dönüm noktası oldu.

Biden, Güney Carolina'da yakaladığı ivmeyi Süper Salı'da da katlayarak sürdürdü ve 14 eyaletin 10'unda galip geldi. O dönemde Demokrat Parti'in diğer birçok aday adayı da kampanyalarını askıya alarak Biden'a desteklerini açıkladı. Sanders'ın 2016'da Clinton'a karşı kazandığı Michigan eyaletini de Biden'e kaybetmesi, artık Biden'ı kesin favori haline getirmişti.

O arada patlak veren Corona virüsü salgını da adayların kampanya etkinlikleri yürütmesini engelledi. Böylece Sanders'ın ibreyi tersine döndürme şansı da kalmadı.

Sanders, ''herkes için sağlık sigortası,'' devlet tarafından fonlanan sağlık sistemi, ücretsiz devlet okulları, asgari ücretin 15 dolara yükseltimesi, iklim değişikliğiyle mücadelede ''Yeni Yeşil Anlaşma'' gibi iddialı planlarla parti tabanı içinde belirli çevrelerden ciddi destek almayı başarmıştı.

Aday adayları arasında politikalar bakımından Sanders'a en yakın isim, Massachusetts Senatörü Elizabeth Warren'dı. Ancak geçen yaz anketlerde öne çıka Warren daha sonra bu ivmesini sürdürememiş, çizgisini de daha ortaya doğru kaydırmıştı.

Aslında aralarında uzun geçmişe dayanan bir müttefiklik ilişkisi olan Warren ve Sanders, Ocak ayında ufak bir tartışma da yaşamıştı. Warren, Sanders'ın 2018 yılında özel bir toplantıda bir kadının başkan seçilemeyeceğini söylediğini öne sürmüş, Sanders ise böyle bir söz söylemediğini savunarak iddiayı yalanlamıştı. Warren, Iowa'daki bir televizyon tartışmasından sonra Sanders'ın elini uzatmasına rağmen sıkmamıştı.

Trump Sanders destekçilerini Cumhuriyetçi Parti'ye davet etti

Bernie Sanders'ın yarıştan çekilmesi konusunda Başkan Donald Trump da hemen Twitter üzerinden yorumda bulundu ve bu durumun "Elizabeth Warren'ın eseri olduğu" görüşünü dile getirdi. Trump mesajında, ''Bernie Sanders çıktı. Elizabeth Warren'a teşekkürler. Eğer o olmasaydı Bernie Süper Salı'da hemen hemen her eyaleti kazanırdı. Bu, tam da Demokratlar'ın istediği gibi oldu. Sahtekar Hillary fiyaskosunda da olduğu gibi. Bernie destekçileri Cumhuriyetçi Parti'ye gelmeli, TAKAS!'' diye yazdı.

Bernie Sanders’ın şimdi Joe Biden’a destek verdiğini açıklayıp açıklamayacağı merak konusu. 2016 ön seçimlerinde Sanders ön seçimler bittikten sonra da kampanyasını devam ettirmiş ve partinin başkan adayının resmen ilan edileceği ulusal kurultayına iki hafta kala Hillary Clinton’a desteğini açıklamıştı. Şimdiyse Sanders’ın daha erken ayrılmasının, parti içinde birliği oluşturma yönünde bir adım olabileceği yorumları yapılıyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG