Erişilebilirlik

Sanatla Kanser Tedavisi


Sanatla Kanser Tedavisi
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:02:27 0:00
Linki indirmek için

Sanatla Kanser Tedavisi

Washington’daki Georgetown Üniversitesi Kanser Merkezi’nde hastalar, sanat terapisi yoluyla, kanser tedavisinin neden olduğu moral bozukluğu ve yorgunluğu gideriyor

Alesia Allen, geçen yıl Rusya’dan Amerika’ya geldiğinden bu yana merkeze devam ediyor. Kemoterapi seansları sona ermiş olsa da Georgetown Hastanesi’ne kontrolleri için geliyor.

Allen: “Burayı seviyorum.”

Alesia şimdi gülümsese de babası Larry Allen, Rusya’daki tedavisi sırasında kızının çok korktuğunu söylüyor.

“Alesia’yı yatağa bağlamışlar, kanserin kendi hatası olduğunu söylemişler. Buraya ilk geldiğimizden bu yana sanat terapisiyle huzur buldu. Terapiye hemen yanıt verdi. Ne zaman bir krizin yaklaştığını hissetsek Tracy, kızımızın sinirlerini yatıştırmayı başardı.”

Sanat terapisti Tracy Councill, Tracy’s Kids’in kurucusu.

“Bu ürkünç yerde sanat yapmak hastalar üzerinde son derece rahatlatıcı bir etki yaratıyor.”

Klinik korkutucu görünmüyor. Hastalar içeri ilk girdiklerinde sanatı fark edecekleri şekilde tasarlanmış. Resimlerin çoğu renkli ve neşeli bir ruh halini yansıtsa da daha karanlık eserler de var.

“Canavar resimlerini öfkenin simgesel anlatımı olarak görüyorum.”

Akele Carpentier, aplastik anemi tedavisi için kan alırken bir yandan da büyük bir parkın maketini yapıyor.

“Göğüs boşluğumda bir kateter olduğunu farketmemem mümkün değil.”

“Çocuklar sanatla meşgul oldukça kendilerine ait bir dünya yaratıyorlar. Hastane duvarlarının dışına çıkmak için hayal güçlerini kullanıyorlar.”

Georgetown Pediyatrik Onkoloji Bölümü Başkanı Doktor Azize Şad: “Tıbbi tedaviyi sanat terapisinin verdiği destekten ayrı düşünemiyorum. Duygusal destek alan, duygusal açıdan rahat çocukların hastanede geçirdikleri süre daha az. Buna gönülden inanıyorum. Kanser tedavisi sona erdikten sonra hayata daha kolay uyum sağlıyor.”

Sanat terapisinin hastaların hayat kalitesini yükselttiğine, hastalıkla mücadele ve tedavi sürecini daha kolay atlatmaya yardımcı olduğuna şüphe yok.

STÜDYO VOA

ABD’den İran Cumhurbaşkanı Reisi’nin ölümüyle ilgili taziye mesajı - 20 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG