Erişilebilirlik

'Sanal Silahlar Modern Hayatı Tehdit Ediyor'


'Sanal Silahlar Modern Hayatı Tehdit Ediyor'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:09 0:00

Bilgisayar virüsü WannaCry, kısa süre önce 150’yı aşkın ülkede 230 binden fazla bilgisayara bulaşmıştı. Dünya çapında çok sayıda kuruluşu, hastaneyi, telekomünikasyon şirketini etkileyen korsan yazılım saldırısının ardında kimlerin olduğu henüz netlik kazanmadı. Ancak böylesi büyük çapta bir saldırı, beklenmedik değildi. Ödüllü film yönetmeni Alex Gibney, saldırıdan aylar önce “Zero Days” “Sıfır Gün Açığı” adını verdiği belgeselini yayınlamış ve dev siber saldırılar ve bunların hayat tarzımız üzerindeki yıkıcı etkisi hakkında uyarılarda bulunmuştu.

“Flash sürücü kadar masum bir araç, kritik önem taşıyan altyapı sistemimizi korumada hepimiz için büyük bir sorun haline geliyor.”

Stuxnet, kimi kaynaklara göre İran’ın nükleer santrifüjlerini kullanılmaz hale getirmek için Amerika’nın İsrail’le işbirliği içinde geliştirdiği bir bilgisayar virüsü. Belgesel, virüsün sanal korsanların eline geçtiğini ve artık kendisini geliştirenlere karşı kullanılır hale getirildiğini öne sürüyor. Yönetmen Alex Gibney, filmde işlediği konuyla ilgili bilgileri Ulusal Güvenlik Dairesi’nde çalışanlardan gizlice aldığını söylüyor.

“Ulusal Güvenlik Dairesi çalışanlarına, kimliklerini ele vermeden konuşma olanağı tanımanın yollarını aradık. Bu mekanizmayı oluşturmak, onların daha rahat konuşmalarını sağladı.”

“Ulusal Güvenlik Dairesi’ndeydim. Bu kuruma inandığım için size ancak kısıtlı bilgi verebilirim. Bu yeni silahları anlamamız gerekiyor. Kaybedeceğimiz çok şey var. Stuxnet’i biz yarattık. Gerçek bu. Felaketin kıyısından döndük. Ve faciaya hala çok yakınız.”

Yazılım firması Symantec’in Küresel Siber Güvenlik sorumlusu Eric Chien, Stuxnet virüsünün dev bir kentin elektrik ağını felç edecek kadar güçlü olduğunu söylüyor:

“Stuxnet, adeta Pandora’nın kutusunu açtı. Birçok ulus devlet, dünyanın dört bir yanında siber saldırılar düzenliyor. Bir gün şalteri indirmek zorunda kalabilir ve birçok sistemi sabote edebilirler.”

Alex Gibney’ye göre siber savaşların kuralları ya da sınırları yok. Herkes, her zaman, her yere saldırabilir.

“İnsanlar trenlere, uçaklara, elektrik sistemine muhtaç. Modern yaşam tarzından bahsediyoruz. Filmde bu sanal silahların bildiğimiz anlamda modern hayatı tehdit ettiğini anlatıyoruz.”

Stuxnet virüsü ve WannaCry korsan yazılımı arasında açık bir bağ bulunmuyor. Ancak Eric Chien gibi uzmanlara göre siber saldırılar arasında benzerlikler var. Saldırıların, bilgisayarlara bağımlı modern toplumları sabote edip felce uğratma amacıyla, tespit edilemeyen noktalardan, bilinmeyen gruplar tarafından düzenlenmesi, bu benzerliklerin başında geliyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG