Erişilebilirlik

California Saldırganlarının Arkadaşı Tutuklandı


Saldırganların arkadaşı Enrique Marquez'in evine 9 Aralık'ta baskın düzenleyen FBI ajanları, evin garaj kapısını kırmıştı.
Saldırganların arkadaşı Enrique Marquez'in evine 9 Aralık'ta baskın düzenleyen FBI ajanları, evin garaj kapısını kırmıştı.

California eyaletinin San Bernardino kentinde bu ayın başında IŞİD adına silahlı saldırı düzenleyerek 14 kişiyi öldüren çifte silah sağlayan bir arkadaşları teröristlere destek, yalan gerekçeyle silah alımı ve göçmenlik yasalarını ihlal etme suçlarından tutuklandı.

Federal Soruşturma Bürosu (FBI) tarafından tutuklanan Enrique Marquez tüm suçlardan hüküm giymesi durumunda 35 yıla kadar hapisle cezalandırılabilir.

Savcı Eileen Decker, Marquez’in 2 Aralık’taki saldırıya karıştığı ya da saldırıdan önceden haberdar olduğu yönünde kanıt olmasa da, olaylarda kullanılan silahları satın alması ve arkadaşı Faruk Syed’in kitle katliamı yapma niyeti konusunda yetkilileri uyarmamasının, kanlı sonuçlara yol açtığını söyledi.

Syed Rızvan Faruk’la Pakistanlı eşi Teşfin Malik’in San Bernardino katliamında kullandığı silahları Marquez yasal yollardan satın almıştı. Soruşturmacılar Marquez’in silahları terör saldırısı amacıyla aldığını ortaya çıkardı. Yapılan soruşturmada Marquez’le Faruk’un, 2012 yılında bir üniversitenin kafesine ya da kütüphanesine boru tipi bombalarla saldırmayı, kaçanları da silahla vurarak öldürmeyi planladığı öğrenildi.

Marquez’le Faruk’un ayrıca California’da bir otobana bombalı saldırı düzenlemek istediği, ayrıca Faruk’un arabadan çıkarak bir tepeden sürücülerle polislere ateş açmayı planladığı da soruşturmada ortaya çıkan bilgilerden biri oldu.

Ancak ikili, Afganistan’a giderek Amerikalı askerleri öldürmeyi planladığı iddia edilen başka zanlıların tutuklanmasının ardından kendi cinayet planlarından vazgeçmiş.

Marquez ayrıca silahları alırken niyeti hakkında yalan beyan vermek ve Faruk’un akrabalarından biriyle düzmece evlilik yaparak Amerika’ya gelmesini sağlamakla suçlanıyor. Amerika Adalet Bakanlığı, kadının sahte evlilik karşılığında Marquez’e ayda 200 dolar ödediğini ortaya çıkardı.

Marquez’le Faruk’un Riverside, California’da arkadaş olduğu, ikilinin saatlerini araba tamir ederek ya da İslam üzerine konuşarak geçirdiği bildiriliyor. Önceleri Müslüman olan Marquez’in daha sonra dine ilgisini kaybettiği, bar fedailiği yaptığı ve Faruk’un işlediği cinayetin hemen ardından tedavi amacıyla akıl ve ruh sağlığı kliniğine kayıt yaptırdığı öğrenildi.

Faruk ve eşi Malik, San Bernardino’da engellilere eğitim verilen bir tesiste 14 kişiyi öldürdü, 22 kişiyi de yaraladı. Saldırganların attıkları boru tipi bombalarsa infilak etmedi. İkili, polisle geçen çatışmada ölü ele geçirildi. Çiftin evinde binlerce mermi ve bomba yapım malzemesi bulundu.

Evli çiftin IŞİD sempatizanı olduğu anlaşıldı. FBI Başkanı James Comey, çiftin daha tanışmadan iki yıl önce saldırı planı yaptığını söyledi. Ancak ikilinin dış kaynaklı bir terör örgütüne ya da bir terör hücresine üye olup olmadıkları anlaşılamadı.

Amerika’ya nişanlı vizesiyle giriş yapan Malik ise üç kez güvenlik taramasından geçirildi.

Faruk ve Malik’in ailelerinin avukatları, çiftin cesetlerinin bu hafta müvekkillerine teslim edildiğini ve Salı günü California’nın güneyinde toprağa verildiklerini açıkladı.

Başkan Barack Obama, bugün San Bernardino’ya giderek, kurban aileleriyle özel görüşme yapacak.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG