Erişilebilirlik

Şam'da Çatışmalar Sürüyor


Suriyeli eylemciler, Şam‘da hükümet kuvvetleri ile isyancılar arasındaki çatışmaların üçüncü gününe girdiğini ve tüm şiddetiyle devam ettiğini bildiriyor.

İnternetde yayınlanan bir amatör videoda Şam halkı panik halinde çatışmalardan kaçarken görülüyor.

Şam’da çatışmalar sürerken BM Güvenlik Konseyi iki farklı karar tasarısını ele aldı.

İngiltere, Fransa, Almanya ve Amerika BM gözlemcilerinin Suriye’deki görev süresini 45 gün daha uzatılmasının yanısıra Esad hükümetine yaptırım tehditi getirilmesini istiyor. Rusya ise görev süresinin daha da fazla uzatıymasını öneriyor ancak yaptırım tehditine karşı çıkıyor.

Bu arada BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon Çin’i ziyaret ederken BM özel temsilcisi Kofi Annan Moskova’da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüştü.

Rusya ve Çin daha önce Suriye’ye karşı sert önlemler alınmasını öngören karar tasarılarını veto etmişti.

Öteyandan Uluslararası Kızılhaç Örgütü Suriye’de iç savaş niteliğindeki çatışmaların daha geniş bölgeye yayıldığını bildirdi.

Örgüt daha önce hükümet kuvvetleri ile muhalif güçler arasındaki çatışmaların Humus, Hama ve İdlib kentlerine odaklandığını belirtmişti.

Ancak örgüt sözcüsü Hişam Hasan çatışmaların şimdi Suriye’nin diğer kesimlerine de yayıldığını, çatışma bölgelerine uluslararası insan hakları yasasının uygulanması gerektiğini açıkladı.

Yasa sivillerin saldırı hedef olmaması ve korunması gerektiğini, ihlal edenlerin savaş suçu işlemekten yargılanmalarını öngörüyor.

Suriye'de 17 ayı dolduran çatışmalarda 17 bini aşkın kişinin hayatını kaybettiği tahmin ediliyor. Tüm olaylardan "teröristleri" suçlayan Şam hükümeti, ölenlerin 4 bininin güvenlik görevlisi olduğunu savunuyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG