Erişilebilirlik

Samantha Power ABD'nin BM Büyükelçisi


Power Biden'ın huzurunda yemin ederken
Power Biden'ın huzurunda yemin ederken

42 yaşındaki eski gazeteci Beyaz Saray’da, Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın huzurunda yemin etti. Başkan Obama’nın seçimi olan Samantha Power’ın ataması Senato’da büyük çoğunlukla kabul edildi

Amerika’nın yeni Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Samantha Power, görevine başladı.

Power bugün Beyaz Saray’da, Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın huzurunda yemin etti. Tören fotoğrafı, Biden’ın Twitter sitesinde yayınlandı. Dün Senato, Samantha Power’ın atamasını 10’a karşı 87 oyla onaylamıştı.

Senato Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Robert Menendez, 42 yaşındaki eski gazeteci ve Ulusal Güvenlik Konseyi uzmanı Power’ı, “yılmaz bir insan hakları savunucusu” olarak tanımladı.

Samantha Power 2003 yılında yazdığı bir kitapla Amerika’nın en prestijli gazetecilik ödüllerinden biri olan Pulitzer’i kazanmıştı. Power, kitapta Amerika’yı 1990’larda Ruanda ve Bosna’daki insan hakları ihlallerine karşı izlediği çekingen politikalar yüzünden eleştiriyordu.

Power, son zamanlarda Suriye’deki iç savaştaki katliama karşı bir şey yapmadığı için, Birleşmiş Milletler’i de eleştirmiş, bu durumu “tarihin şiddetle yargılayacağı bir utanç örneği” olarak tanımlamıştı.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada da Samantha Power, “evrensel hakların ateşli bir savunucusu” ve Amerika’nın önde gelen dış politika düşünürlerinden biri olarak tanımlanıyor.

İrlanda doğumlu Samantha Power’ın ailesi, 1979 yılında Amerika’ya göç ederek Pittsburgh’e yerleşti. Power ilk gazetecilik deneyimini 1990’lı yıllarda Bosna iç savaşında yaşadı. Önce Yale Üniversitesi, Bosna dönüşünden sonra da Harvard Hukuk Fakültesi’nde okuyan Power, sözünü esirgemeyen bir kişi olarak tanınıyor. Samantha Power, Barack Obama’nın başkan adaylığı sırasında dış politika danışmanlığını yapıyordu ve o dönem Obama’nın rakibi olan eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton hakkında bir İskoç gazetesine verdiği demeçte, "seçimi kazanmak için her şeyi yapabilecek canavar" ifadesini kullandığı için istifa etmek zorunda kalmıştı.

Samantha Power, şimdi Başkan Obama’nın ulusal güvenlik danışmanlığı görevine getirilen Susan Rice’ın yerine BM daimi temsilciliği görevini devralıyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG