Erişilebilirlik

Şam IŞİD’le İşbirliği Yapıyor İddiası


Şam IŞİD’le İşbirliği Yapıyor İddiası
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:05:06 0:00

Şam IŞİD’le İşbirliği Yapıyor İddiası

Muhalefet grupları, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esat ile IŞİD’in saldırılarda işbirliği yaptığını iddia etse de, Suriye uçaklarının attığı varil bombalarından ikisinin IŞİD’in kontrolündeki El Bap kasabasına düşmesi sonucunda, aralarında çocukların da bulunduğu 71 kişi öldü.

Bir kısmı isyancılar tarafından yönetilen Halep kentine isabet eden başka bir varil bombası da 21 kişinin ölümüne yol açtı.

Ancak, muhalefet gruplarını paniğe sürükleyen esas olay IŞİD’in Halep’in kuzeyine ve Özgür Suriye Ordusu’nun kontrolündeki bölgeye düzenlediği beklenmedik saldırı oldu. Türkiye’nin isyancılara yardım yollarının IŞİD tarafından kesilme tehlikesi savaşan grupları korkutuyor.

Önce Savran kentine saldıran IŞİD savaşçıları, yoğun çatışmalardan sonra Em Havaş ve El Hasiye kentlerini de ele geçirdi. IŞİD militanları son olarak Marea ve Azaz’a saldırdı ancak isyancılar ve İslamcı milisler bu saldırıları geri püskürtmeyi başardı.

İsyancı grupların komutanları, Marea ve Azaz kentlerinin savunmasında Amerika’dan hava desteği istediklerini söylüyor. Bu iki kent, Kilis’teki Türkiye sınırına giden yardım yollarını kontrol ettiği için isyancılar açısından büyük önem taşıyor. Halep’teki çatışmaların içine çekilmemek için temkinli hareket eden Amerikalı yetkililer, hava saldırılarında Irak’ın batısı ve Suriye’nin doğusundaki IŞİD hedeflerine odaklanıyor. Ancak merkezi İngiltere’de bulunan Uluslararası Stratejik Araştırmalar Enstitüsü’nden Emile Hokayem, IŞİD’e karşı kurulan koalisyondaki Körfez Arap ülkelerinin Amerika’yı, Halep’in kuzeyine hava saldırısı düzenlemeye ikna etmesi gerektiğini söylüyor.

Bu arada, Halep’in batısındaki İdlib kentinde konuşlanan Fetih Ordusu’nun isyancıların yardımına yetişmesiyle Marea ve Azaz kentleri IŞİD’e karşı savunuldu. Brookings Enstitüsü’nün Doha Merkezi’nden uzman Charles Lister, Azaz’ın düşmesinin isyancılara çok büyük bir darbe olacağını söylüyor.

Azaz’ı IŞİD’e karşı savunan birlikler arasında, Amerika’nın desteklediği Nur El Din El Zenki, Bölük 13 ve Fursan El Hak milisleri de var. Bu milislere, IŞİD’in rakibi El Kaide ile bağlantılı El Nusra savaşçıları da katıldı. El Nusra, bombalı bir intihar saldırısı düzenleyerek IŞİD’in önünü kesmeye çalıştı.

İsyancıları destekleyen siyasi eylemci Yusuf Eysa “Ek birliklerin yardımıyla Kuzey’de durum biraz iyileşti. Tehlike hala sürse de ilerleme durduruldu” mesajını Twitter’da paylaştı. Eysa da diğer isyancılar gibi, Esat ve IŞİD’in Halep’in kuzeyindeki isyancı hedeflerini birlikte bombaladığını savunuyor. Ancak uzmanlara göre, çok taraflı iç savaşın yıllardır sürdüğü Suriye’de cepheler çok karmaşık ve taraflar her türlü açıktan yararlanmaya çalışıyor.

Suriye uçaklarının yoğun bombardımanı ve IŞİD’in kara saldırısından yorgun düşen Özgür Suriye Ordusu komutanları, Marea ve Azaz’ın düşmesinin, böylece de Türkiye sınırına giden yolların IŞİD kontroluna geçmesinin, isyancıların hedefine indirilen çok büyük bir darbe olacağı uyarısında bulundu. Bundan sonra da komşu İdlip’teki Fetih Ordusu’ndan yardım geldi.

İsyancıların Esat güçlerine karşı parlak zaferler kazandığı İdlip’teki Fetih Ordusu birliklerinin, Halep’in kuzeyinde isyancıların yardımına koşmasının, isyancıların stratejisini de değiştirmesi bekleniyor.

Geçtiğimiz Nisan ve Mayıs ayında İdlip’te askeri kazanımlar elde eden Fetih Ordusu komutanları, yeniden Halep’e odaklanma ve oradaki isyancı milislere destek olma konularında isteksiz davranıyor. Fetih Ordusu, onun yerine, güneydeki Hama ve Humus’a saldırılar düzenlemek, oradan da sahildeki Lazkiye’ye yönelmek istiyor. Komutanlardan bazıları da, Esat ailesinin de mensubu olduğu Alevi mezhebi üyelerinin yoğunlaştığı Latakya’ya saldırmanın, Suriye rejimi taraftarlarına sembolik ama sarsıcı bir mesaj göndereceğini savunuyor.

Ancak IŞİD’in Halep’in kuzeyindeki kentlerle kasabalara düzenlediği saldırıların,direnişçilerin en büyük müttefiki Fetih Ordusu’nun güneye veya batıya yönelme planlarını ertelemesine ve Halep bataklığına sürüklenmesine neden olması kaygı konusu.

Suriyeli muhalefet grupları, IŞİD’e karşı mevkilerini korumak için savaşırken, BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura Suriye hükümetinin Halep ve civarındaki hava saldırısını şiddetle kınadı.

Özel Temsilci, Suriye hava kuvvetlerinin Halep’te yaşandığı gibi kendi topraklarında gelişigüzel saldırılar düzenlemesinin ve kendi vatandaşlarını öldürmesinin kesinlikle kabul edilemez olduğunu söyledi.

Mistura, Suriye rejimine varil bombaları kullanmayı durdurması çağrısında bulunan De Mistura, Suriye’de ölümlerin büyük bölümünün gelişigüzel kullanılan hava silahlarından kaynakladığını bildirdi.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG