Erişilebilirlik

Salih Müslim Finlandiya’ya mı Gönderilecek Türkiye’ye mi?


Çek Cumhuriyeti’nde gözaltına alınan Suriye Demokratik Birlik Partisi (PYD) Eski Eş Başkanı Salih Müslim’in yargılanmak üzere Türkiye’ye iade talebi gündemde olmasına rağmen oturma iznine sahip olduğu Finlandiya’ya gönderilebileceği konuşuluyor.

Türkiye’nin terör saldırıları nedeniyle hakkında yakalama kararı verdiği Salih Müslim’in, 24 Şubat’ta Çek Cumhuriyeti’nin başkenti Prag’da gözaltına alınmasıyla birlikte iade süreci tartışılıyor. Türkiye, kendisi gibi Çek Cumhuriyeti’nin de “Suçluların İadesine Dair Avrupa Sözleşmesi” imzacısı olması nedeniyle Müslim’in iadesini talep ediyor. Ancak Türkiye ile Çek Cumhuriyeti arasında suçlu iadesine ilişkin ikili/doğrudan anlaşma bulunmaması nedeniyle Müslim’in “siyasi suçlu” olarak değerlendirilebileceği ifade ediliyor. Müslim’in, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmaması ve Finlandiya’da oturma iznine sahip olması nedeniyle Ankara’nın talebinin reddedileceği kaydediliyor. PYD tarafı da, Müslim’in Çek Cumhuriyeti’nden diğer Avrupa ülkelerine gönderilebileceğini iddia ediyor.

Türkiye: Yarın hakimden iade kararı bekliyoruz

Türkiye’nin Prag Büyükelçisi Ahmet Necati Bigalı, Müslim’in Salı günü Prag’da hakim karşısına çıkacağını kamuoyuna duyurdu. Bigalı, Habertürk TV kanalındaki canlı yayında, “Mahkeme yarın iade ya da hiç düşünmek istemediğimiz serbest bırakılma kararını verecek. Bu kişinin geçici tutuklanması talebimizi dün Çek yetkili makamlarına ilettik. Her iki ülke de suçluların iadesi anlaşmasına taraf olduğu için, iadesini bekliyoruz” açıklaması yaptı.

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, NTV yayınındaki açıklamasında, Müslim’in iadesini değerlendirdi. Bozdağ, “Salih Müslim'in son Avrupa seyahati sırasında Çekya’da bir otelde kaldığına dair bilgiler bize intikal edince Türk İnterpol’ü Çekya’dan talep etti. Geçici tutuklama talebini ve iade talebini içeren dosyayı Adalet Bakanlığı’nın iletmesi gerekiyordu. Dün itibariyle dosya iletildi. Salih Müslim yargı önüne çıkarılacak ve karar verilecektir. Türkiye’ye iade edilmesi, beklentimiz o yöndedir” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da, Esenboğa Havalimanı’ndaki açıklamasında, “Konuyla ilgili olarak gerek Dışişleri Bakanımız gerek Adalet Bakanımız yakın takipte. Konuyu adım adım izliyorlar. Konunun İnterpol ayağı var, bütün bu çalışmaları bakanlarımız takip ediyorlar. Gerekli görüşmeler yapılıyor” ifadesini kullandı.

Çek vatandaşları meselesi

Bu arada Çek Cumhuriyeti medyasında yayımlanan haberler itibariyle Müslim’in Türkiye’ye iadesi karşılığında iki Çek vatandaşı da gündeme taşındı.

Çek gazetesi Hospodarske Noviny’de yer alan habere göre; Çek Cumhuriyeti yönetimi ile Ankara arasında iki Çek vatandaşı karşılığında Müslim’in iade edilebileceği pazarlığı yapıldığı iddia edildi. Haberde, Kasım 2016’da terör örgütü PKK – PYD –YPG bağlantıları nedeniyle Çek Cumhuriyeti vatandaşları Miroslav Farkas ve Markéta Všelichová’nın Türkiye’de tutuklu bulunduğu anımsatılıyor. Bu iki Çek vatandaşına karşılık Müslim’in Türkiye’ye gönderilebileceği öne sürülüyor.

CHP Müslim hakkında AKP’ye tepkili

CHP Genel Başkan Yardımıcısı Öztürk Yılmaz ise, TBMM’deki açıklamasında, Müslim hakkında mahkemelerce yakalama kararı verilmesine karşın AKP Hükümeti’nin PYD’yi terör örgütü olarak ilan etmekte geciktiğini ve konuyu yasal çerçeveye taşımadığını söyledi. Yılmaz, İçişleri Bakanlığı’nın, CHP’nin ısrarlı soruları ve girişimleri üzerine Müslim’i 12 Şubat’ta kırmızı listeye aldığını belirterek, “Ancak konuyu alttan alma nedeniyle İnterpol henüz daha PYD lideri ve yöneticileri hakkında kırmızı bülten çıkarmamıştır” dedi.

CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç da, TBMM’deki basın toplantısında, Müslim’in Ankara’da geçmişte yürüttüğü diplomatik temasları anımsatarak tepki gösterdi. Özkoç, Müslim’in önüne kırmızı halılar serilerek Türkiye’de karşılandığını ve bugünkü durumdan AKP’nin sorumlu olduğunu söyledi.

CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç'un Müslim Tepkisi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:19 0:00

Müslim Ankara’daki terör saldırılarıyla suçlanıyor

PYD Eski Eş Başkanı Salih Müslim hakkında Ankara’da gerçekleşen Merasim Sokak ve Güvenpark terör saldırıları nedeniyle hali hazırda yakalama kararı bulunuyor. Müslim, her iki olayda da terör saldırıları nedeniyle terör örgütü yöneticiliği kapsamında suçlanıyor.

Ankara Merasim Sokak’ta 17 Şubat 2016’da askeri servis araçlarını hedef alan saldırıda 29 kişi hayatını kaybetmişti. Bu saldırıyı Kürdistan Özgürlük Şahinleri kısa adıyla TAK adlı terör örgütü üstlenmişti. Ankara Güvenpark’ta sivil toplu taşıma araçlarını hedef alan 13 Mart 2016’taki saldırıda ise 36 kişi yaşamını yitirmişti. Bu saldırıyı da TAK üstlenmişti. Ancak Türkiye, Suriye’den giriş yapmış saldırganlarca gerçekleştirilen her iki terör saldırısı arkasında asli örgüt olarak PKK ve Suriye kolu PYD-YPG’nin bulunduğunu duyurmuştu. Bu nedenle Müslim hakkında Merasim Sokak saldırısı nedeniyle 22 Kasım 2016’da ve Güvenpark saldırısı nedeniyle de 28 Mart 2017’de yakalama kararı çıkartılmıştı. Türkiye, Müslim’in Çek Cumhuriyeti’nden iadesini de söz konusu terör saldırıları çerçevesinde talep etti.

Son olarak Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 1 Şubat’ta Ankara–Çukurambar semtindeki Ankara Vergi Dairesi Başkanlığı’nda yaşanan bombalı saldırı nedeniyle Müslim hakkında yakalama kararı çıkarttı. Başsavcılık’ın, vergi dairesi saldırısı gerekçesiyle Müslim’in yakalanması talebini Ankara 2. Sulh Ceza Hakimliği’nin 21 Şubat’ta kabul ettiği duyuruldu.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG