Erişilebilirlik

Dünya 2022'ye Böyle Girdi


Corona virüsü salgını dünya genelinde yeni yıl kutlamalarını olumsuz etkiliyor. Birçok ülke özellikle etkili olmaya başlayan Omicron varyantı nedeniyle, toplu yeni yıl kutlamalarını iptal etti.

Omicron’un çok daha hızlı yayılan bir varyant olarak ortaya çıkmasıyla birlikte dünya genelinde son bir haftada, yeni vaka sayısı rekor düzeylere ulaştı. Bir günde görülen vaka sayısı, bir milyonu aştı. Bu durum dünya genelinde pek çok ülkenin, toplu yeni yıl kutlamalarını iptal etmesine neden oldu.

Almanya’nın başkenti Berlin’de Brandenburg Kapısı önünde televizyondan canlı yayınlanan bir yılbaşı gösterisi düzenlendi. Kentte geleneksel olarak düzenlenen en büyük yılbaşı kutlaması pandemi yüzünden iptal edildi, ancak kalabalıklar yine de sokaklarda toplandı.

Berlin
Berlin

Yunanistan’ın başkenti Atina’da da Akropolis tepesindeki Parthenon tapınağı havai fişeklerle aydınlandı. Sağlık Bakanı Çarşamba günü yaptığı açıklamada Covid-19 önlemleri kapsamında yılbaşı gecesi mekanlarda müzik çalınmasını yasaklamıştı.

Atina
Atina

Rusya’da Cumhurbaşkanı Vladimir Putin gece yarısından hemen önce televizyondan yayınlanan ulusa sesleniş konuşmasında Corona virüsünden hayatını kaybedenleri andı ve Ruslar’ın salgın karşısındaki güçlü duruşunu övdü. Putin, pandeminin heüz sona ermediği uyarısını yaptı. Rusya’da virüsle mücadele görev gücü 308 bin 860 Corona virüsü ölümü yaşandığını bildirdi. Ancak devlet istatistik dairesi rakamın bunun iki katından fazla olduğu görüşünde.

Moskova
Moskova

Paris sokaklarında Cuma günü maske takmak yeniden zorunlu hale geldi. Champs Elysee’de yapılması planlanan havai fişek gösterisi iptal edildi.

İtalya da havai fişek gösterilerinin ve sokak konserlerinin iptal edildiği ülkelerden oldu.

2021 yerini 2022’ye bırakırken Fransa, İngiltere, Portekiz ve Avustralya yeni Covid-19 vakalarında rekor kırılan yerlerden oldu. Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron mevcut döneminin son yeniyıl konuşmasında umutluydu. Macron, ‘‘2022 belki de pandemiden kurtulduğumuz yıl olacak. Sizinle birlikte buna inanmak istiyorum. Bu yıl belki de sizinle birlikte sonu gelmeyen bu günün sona erdiğini görürüz’’ dedi. Macron, aşısızları hızla aşı olmaya davet etti.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron. Paris
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron. Paris

Sırbistan’ın başkenti Belgrad’da ise Avrupa’nın diğer yerlerinin aksine yeniyıl kutlamalarına ve kalabalıkların toplanmasına izin verildi. Uzmanlar Omicron varyantıyla birlikte Sırbistan’ın Noel döneminin ardından Covid-19 vakalarında patlama yaşayabileceği uyarısında bulundu.

Dubai’deki Expo 2020 fuarında da havai fişekler eşliğinde yeniyıl kutlamaları yapıldı.

Dubai
Dubai

Birçok ülkede kutlamaların iptal edilmesine karşılık saat farkı nedeniyle her sene yeni yıla ilk giren ülke olan Avustralya da kutlamaların yapıldığı yerlerdendi. Avustralya yeni yılı, Sidney Opera Evi önünde geleneksel havai fişek gösterileriyle karşıladı.

Sidney'de geleneksel havai fişek gösterisi
Sidney'de geleneksel havai fişek gösterisi

Omicron varyantının ilk tespit edildiği ülke olan ancak ölenler ve hastaneye kaldırılanların sayısının düşmesiyle Omicron dalgasını geride bıraktığını açıklayarak yılı "iyi bir haberle" kapatan Güney Afrika ise ani bir kararla gece sokağa çıkma yasağını kaldırdı ve yeni yıl kutlamalarının önünü açtı.

Kapalı bir rejim olması nedeniyle, ülke içerisindeki faaliyetlerden pek haber alınamayan Kuzey Kore’de de yeni yıl kutlamaları için hazırlıklar yapıldığı belirtiliyor. Uydu fotoğrafları, başkent Pyongyang’daki meydanlarda, kutlamalara hazırlıklar yapıldığını gösteriyor. Kuzey Kore, kendi ülkelerinde COVID-19 salgını görülmediğini iddia ediyor. Ülke, dünya genelinde salgının başlamasıyla birlikte sınırlarını dış dünyaya tamamen kapattı.

Komşu ülke Güney Kore’deyse, salgın nedeniyle her yıl düzenlenen gece yarısı çan çalma etkinliği iptal edildi.

Çin’de de yeni vakaların ortaya çıkmasının ardından yetkililer, toplu yeni yıl etkinliklerinin iptal edildiğini açıkladı.

Endonezya ve Malezya da yine yeni yıl kutlamalarını, salgın nedeniyle iptal eden diğer Uzakdoğu ülkeleri oldu. Endonezya’nın başkenti Cakarta’da, her yıl halkın toplandığı 11 caddenin bu gece yaya girişi ve trafiğe kapalı olacağı açıklandı.

Japonya’da da etkinlikler iptal edilirken Başbakan Fumio Kishida, halktan evlerde verecekleri partilerde de dikkatli olmalarını ve çok büyük kalabalıkların biraraya gelmemesini istedi.

Salgını en iyi yöneten ülkelerden biri olan Yeni Zelanda’daysa, kutlamalar yapıldı. Başkent Auckland'da resmi havai fişek gösterisi olmadı ancak ülkede salgına karşı uygulamada olan bazı önlemler, halkın yeni yıl kutlamalarını rahatça yapabilmesi için bu hafta gevşetildi.

Salgın yönetiminde başarılı olduğu gözlenen Tayvan’da da kutlamalar yapıldı. Sokak konserleri ve havai fişek gösterileri, planlandığı şekilde gerçekleşti. Ancak kutlamalara katılacak kişilerin, maske takması ve isimlerini kaydettirmesi istendi.

Salgının en sert vurduğu ülkelerden biri olan Hindistan’da da toplu kutlamalar yasaklandı ve ayrıca restoran ve kafelere müşteri sınırlaması getirildi.

Hindistan
Hindistan

Dünyanın en ilgi çeken kutlamalarından birinin yapıldığı ABD'nin New York şehrindeki Times meydanındaki kutlamadaysa, bu yıl bazı kısıtlamalar olacak. Her yıl yaklaşık 58 bin kişinin yerinde takip ettiği kutlamalara, bu yıl sadece 15 bin kişi alınacak. Meydana girişler öğlen saat 3’ten itibaren kapatılacak. Geçen yıl Times Meydanı’nda sadece görevliler ve medya mensuplarının katılımıyla yeni yıl kutlaması yapılmıştı.

New York’ta bu sene de Omicron varyantıyla birlikte rekor düzeyde vaka sayıları görülmeye başlandı.

Dünyanın dört bir yanında yeni yıl kutlamalarla karşılandı.
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:51 0:00

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG