Erişilebilirlik

ABD Afganistan'daki Askerlerini Planlanandan Erken Çekiyor


Amerika, Taleban'la vardığı anlaşma uyarınca askerlerini Afganistan'dan çekmeye devam ediyor. Ancak Amerikalı yetkililer ve NATO yetkilileri, çekilmenin planlanan takvimin de ilerisinde seyrettiğine dikkat çekti.

Yetkililer, Corona virüsü salgını nedeniyle, belirlenen takvimin dışında hareket edildiğini kaydetti.

Uzun süre devam eden görüşmelerin ardından 29 Şubat'ta Amerika ve Taleban arasında imzalanan anlaşma uyarınca Amerika, Afganistan’daki yaklaşık 13 bin askerini Temmuz ayının ortasında 8.600’e düşürecek, 2021 yılının Mayıs ayındaysa askerlerin tamamını ülkeden çekmiş olacak.

Ancak Mayıs ayının son haftasında Amerika’nın Afganistan’daki asker sayısının 8.600’e indiği, Haziran ayının başında bu sayının daha da düşeceği belirtiliyor.

Reuters haber ajansına açıklamalarda bulunan ancak adının açıklanmasını istemeyen iki Amerikalı yetkiliden biri, “Corona virüsü salgını nedeniyle planlanan ve beklenenden daha hızlı hareket ediyoruz” şeklinde konuşarak konuya açıklık getirdi.

Diğer yetkili de özellikle zorunlu görevi olmayan ve virus bulaşma riski yüksek olan personelin Afganistan’dan süratle tahliye edildiğini belirtti.

Amerika ve Taleban arasında imzalanan anlaşmada Taleban’ın itirazı nedeniyle Afganistan hükümeti bulunmuyor. Taleban, mevcut Afgan yönetimini Amerika’nın kuklası olmakla suçluyor.

Öte yandan anlaşma uyarınca Amerika’nın Afganistan’dan askerlerini çekmesi, Taleban’ın ise Afganistan topraklarında terör örgütlerinin barınma ve yapılanmasına izin vermemesi gerekiyor.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG