Erişilebilirlik

Ölenler Salgın Hastalığa Karşı Yakılıyor


'Ölenler Salgın Hastalığa Karşı Yakılıyor'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:28 0:00

Nepalli yetkililer geçen hafta meydana gelen ve 5 binden fazla kişinin ölümüne neden olan deprem sonrasında insani yardım ve arama-kurtarma operasyonlarını birarada yürütüyor. Buarada salgın hastalık tehlikesine karşı cesetler yakılıyor.

Nepal’de bulaşıcı hastalıkların yayılmasını önlemek için depremde hayatını kaybedenler topluca yakılıyor.

Kashinath Sashtri, Nepal hükümetinin talimatı üzerine yakım işlemlerinin 24 saat süreceğini, ordunun odun temin ettiğini ve cesetlerin oldukları yerde yakıldıklarını söylüyor.

Deprem Nepal’i son 80 yıldır vuran en şiddetli sarsıntı oldu. Artçı şokların sürmesinden kaygılanan Katmandulular kenti terk etmeye çalışıyor. Bu kişilerin arasında başka kentlerden gelip Katmandu’da eğitim gören öğrenciler de var.

Evlerini terkeden çok sayıda Katmandulu geceyi çadırlarda geçiriyor.

Mamata, hükümetin hiçbir şey yapmadığını, sadece Hindistan'ın yardım ettiğini söylüyor.

Hindistan afet bölgesine helikopterler, tıbbi yardım malzemeleri ve personel gönderdi. Hintli ekip, çok sayıda dağcıyı kurtardı.

Bir turist, “Beni kurtardılar. Üzerime kaya parçaları düşüyordu. Yanına gitmem gerektiğini söyledi ve beni kayaların düştüğü bölgeden uzaklaştırdı. Çok tehlikeliydi, çok korktum. Artçı sarsıntılar gece boyunca devam etti.” şeklinde konuşuyor.

Nepal’in diğer komşusu Çin de yardım gönderen ilk ülkelerden biri. Çinli gönüllülerden oluşan ekip Pazartesi günü Katmandu’ya vardı.

Hasan Ahmed, arama-kurtarma ekiplerinin bulduğu cesetler için torbalar, sağ kurtulanları taşımak içinse sedyeler getirdiklerini söylüyor.

Başka ülkelerden yardım ve kurtarma ekipleri de Katmandu’ya hareket etti ancak Katmandu Havaalanı’nda yaşanan yoğunluk nedeniyle bazı uçaklar kente iniş yapamadı. Toprak kayması nedeniyle kırsal kesimlerle olan bağlantının kesilmesi, ölü sayısının artmasına ilişkin kaygıları arttırıyor. Enkaz altında sağ olanları bulma umutlarıysa yavaş yavaş tükeniyor.

Sarsıntının yeryüzüne yakın olması, hasarı daha da arttırdı. Çok sayıda bina yıkılırken yollarda yarıklar oluştu. İlk depremde sarsılan binalarda artçı şokların etkisiyle daha büyük hasar meydana geldi. Onbinlerce Nepalli şimdi hayatta kalabilmek için yabancı ülkelerden gelecek yardıma muhtaç

STÜDYO VOA

ABD Anayasa Mahkemesi Trump’ın dokunulmazlık iddialarını görüşüyor – 25 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG