Erişilebilirlik

Salgın Döneminde Yapbozlara Talep Arttı


Salgın Döneminde Yapbozlara Talep Arttı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:09:42 0:00

Corona virüsü salgını nedeniyle alınan önlemler kapsamında dünyada ve Türkiye’de kişisel bakım hizmetleri veren işyerleriyle kafe ve restoranlarda çalışma hayatı durdu. Bu dönemde talebin arttığı sektörler hijyen ve sağlık malzemeleriyle gıda sektörü oldu. Bunun yanı sıra boş zamanları değerlendirmeye yönelik ürünlere de talep arttı.

Ankara merkezli yapboz (puzzle) üreticisi Anatolian Puzzle, Nisan ayında hem yurtiçi satışlarında hem de uluslararası pazarda talep artışı olması nedeniyle personel sayısını arttırdı. Şirket sokağa çıkma yasağı uygulamasında da çift vardiyayla üretime devam ediyor.

Salgını günlerinde sosyal izolasyon ve sosyal mesafe en temel korunma yöntemi olarak işaret ediliyor. Bu da salgından korunmak için evde kalma dönemini başlattı.

İtalya gibi Avrupa ülkeleri hızlı vaka ve can kaybı artışını önleyebilmek amacıyla bütün nüfus için sokağa çıkma yasağı ilan ederken, Türkiye’de önce 22 Mart itibariyle 65 yaş üstüne, sonrasında 4 Nisan itibariyle 20 yaş altına sokağa çıkma yasağı uygulanmaya başlandı.

Türkiye’de 20 – 64 yaş grubu hafta içi çalışma hayatına devam ederken 10 Nisan itibariyle sadece hafta sonlarında tüm nüfus için sokağa çıkma yasağı uygulanıyor.

Sağlık Bakanlığı’nın “Evde Kal”, “Hayat Eve Sığar” çağrılarıyla; kafe ve restoran gibi sosyalleşme mekanları kapalı olduğu için mesai saatleri dışında hayat, önemli ölçüde evlerde yaşanıyor.

Öğrenciler de 16 Mart’taki uzaktan eğitim kararıyla evlerde olduğu için Türkiye’de zamanı değerlendirmeye yönelik yapbozlara olan ilgi arttı.

Benzer şekilde dünyada da yapbozlara yoğun talep olması nedeniyle Ankara’da OSTİM Organize Sanayi Bölgesi’nde, Corona salgınından olumsuz etkilenen sektörlerin aksine hummalı bir çalışma başladı.

Pek çok şirket çalışanlarını ücretsiz izne göndermeyi tercih ederken Anatolian Puzzle Şirketi tam tersine personel alımına gitti.

Yurtiçindeki satışlarının Nisan ayında en az 8 kat artış göstermesiyle birlikte fabrikasından 180 bin kutu yapboz satışı yapan Anatolian Puzzle, uluslararası piyasada da en az yüzde 30’larda talep artışıyla karşılaştı.

ABD’de 2018’den itibaren New Jersey kentinde oluşturduğu kendi ofisi ve deposuyla online perakende devi Amazon aracılığıyla yapboz meraklılarına ulaşan Anatolian Puzzle, bu platformda da ciddi talep artışı yaşıyor.

Anatolian Puzzle markasının yaratıcısı Perre Group Yönetim Kurulu üyesi Aydın Aytekin, Corona virüsü salgınında pek çok iş yerinin aksine nasıl hem istihdam yarattıklarını hem de merkezi Ankara’da bulunan bir markayı ABD ve dünyaya tanıttıklarını VOA Türkçe’ye anlattı.

‘‘İhracatta yüzde 30-40’larda artış yakalandı, yeni ülkelerden talep geldi’’

VOA: Corona virüsü salgını yapboz sektörünü nasıl etkiledi ve neden yapboz tercih ediliyor?

A.Aytekin: Çok etkiledi, müthiş etkiledi. Doğru kelime nedir bilemiyorum, ama ciddi anlamda insanlar evde oturuyor ve Türkiye’de bunun canlı şahidiyiz. Amerika’da bir ayağımız olduğu için oradaki hareketlenmeyi de görüyoruz. Medyadaki yorumlara, haberlere baktığınız zaman hakikaten şu anda belki maske, belki solunum cihazından sonra abartı olmazsa en çok ihtiyaç duyulan ürün haline geldi puzzle. İnsanlar evde oturduğu için kutu oyunlarında satış artışı oldu, ancak onlara kıyasla puzzle tek başınıza yapabileceğiniz bir şey veya 5-6 kişi beraber de yapabileceğiniz bir şey. Puzzle söz konusu olduğunda insanların tercihleri, tahmin ediyorum, biraz kendisine sıcak gelen görselle ilgili oluyor. Kimisi ben asla bin parçayı yapmam, 1.500, 2.000 3.000 yaparım diyor. Yeni başlayanlar için 500, 260 belki daha anlamlı.

VOA: Corona virüsü salgınında yapboza ilgideki artışla satışlarınızda nasıl bir değişim oldu?

A.Aytekin: Bizim normalde ihracatları çıkardığımız zaman iç pazar satışımız 40 bin-50 bin kutu civarında olurdu. Geçen ay Nisan sonu itibariyle 180 bin kutu fabrikadan satışımız oldu. Elbette ilaveten hali hazırda ürünlerimize sahip internet satış imkanı olan satıcılar tarafından da ürünlerimiz satılmaya devam etti. Yurt içi satışlarımız arttı, belki 8-10 kat arttı, ama tüm dünya evde oturduğu için 22-23 ülkeyle mevcut ihracatımız içinde var olan müşterilerden de siparişlerini arttırma talepleri geldi. Yüzde 30-40’lara varan artış talepleri var. Kim bu ülkeler derseniz? Avustralya, Meksika, Kanada, Avrupa ülkeleri, Uruguay. Bu dönemde yeni katılanlar da var, Romanya, Finlandiya ve Lübnan gibi. Tahmin ediyorum bu salgın süreciyle birlikte ihracat yaptığımız ülke sayısı 30 olacak.

‘‘İstihdam artışıyla çift vardiya üretim yapılmaya başlandı’’

VOA: Bu talebi karşılamak için üretim sürecinizde neler değişti?

A.Aytekin: Biz Amerika’ya 2018 senesinde operasyona başladığımızda Ankara OSTİM’deki üretim merkezimizde makine ekipmanlarımızı da eş zamanlı olarak çok geliştirdik. Dolayısıyla makine parkımız üretim kapasitemizi arttırmaya hazırdı. Corona virüsü salgını öncesinde 27-28 personelle tek vardiya çalışılmasıyla beş günlük mesaide 12-13 bin kutu üretim gerçekleştiriyorduk. Şu anda salgın süreciyle birlikte yaklaşık 9-10 yeni arkadaşımızı bünyemize kattık ve üretimdeki bazı işlemlerde çift vardiyaya geçtik. Şu anda haftalık 35 bini aşan bir üretim kapasitesine ulaştık. Yeni makine yatırımı yapmadık, çünkü mevcut ekipmanımız sadece 2 yıllık olduğu için sadece insan desteğiyle personel desteğiyle üretim kapasitemizi 3-4 kat arttırmış olduk. Şimdi biz 35 bin kutuyu bir haftada ürettiğimizde, depomuza çekme şansımız bile olmuyor, anında satılıyor. Depomuzda çok az ürün bulunuyor ve hepsi de zaten yola çıkmayı bekliyor. Talep, tahmin ediyorum satıştan aldığım verilerle, herhalde bir 10 kat artmış durumda. Şu anda elimizden geldiğince bu talep artışını karşılamaya çalışıyoruz.

“ABD’de Amazon’da ve kendi web satışımızda ciddi artış oldu”

VOA: ABD’de New Jersey’de ofisiniz olması ekstra bir avantaj sağlıyor mu?

A.Aytekin: 2018’den itibaren ABD’de olmayı planlamamızla birlikte bürokratik işlemler ardından Türkiye’de Ekonomi Bakanlığı’nın sağladığı destekle New Jersey’de şirketimizi açtık. Oradaki depomuza bu salgın öncesinde mal sevkiyatımız olmuştu ve 2020'nin Ocak ayı itibariyle ABD’de Amazon ve kendi web sitemiz üzerinden satışlarımız başlamıştı. Corona virüsü salgınının başlamasıyla birlikte bu dönemde 2012’den beri Amerika’ya ihracat yapan bir firma olarak Anatolian markamız kısmen biliniyordu. Ancak oradaki depomuzda ürün olmasıyla taleplere yanıt verebilmemiz ve fiyatlarda rekabetçi olabilmemiz bize Amazon aracılığıyla ve kendi web sitemiz üzerinden satışlarımızda ciddi artış sağladı.

“Hammadde kur artışı oldu, ancak üretici olarak fiyatlarımız değişmedi”

VOA: Corona virüsü salgını sürecinde hammadde temininde sıkıntı yaşıyor musunuz?

A.Aytekin: Puzzle’da esas olan üretim ve kesim kalitenizdir. Üretim açısından önemli unsur da kullandığınız mukavva ve bunun puzzle için belirlenmiş dünya standartlarına uygun olması. Bu bakımdan puzzle için kullanılabilecek mukavvanın üretimini, Avrupa’da iki firma yapıyor. Amerika’da bir üretici var ve Çin’de de belki birkaç kişi var, ama biz Avrupa’yla çalışıyoruz. Bu süreçte çalıştığımız Hollanda’daki mukavva üreticisi firmayla siparişlerimizde hiç aksama olmadan çalışmaya devam ediyoruz. Mukavva fiyatlarında da bir artış yaşamadık. Ancak mukavva dahil hammadde fiyatlarında döviz kuruna dayalı bir artış söz konusu maalesef. Bunu da Corona salgını içerisinde zaten kendi satış fiyatlarımıza yansıtmadık. Bu durum normalleşmeye gidene kadar da fiyatlarımıza döviz kuru artışını yansıtmayı düşünmüyoruz. Buna bir şekilde dayanacağız. Ama iç pazarda kullanmış olduğunuz bazı yan hammaddeler ve yarı mamüllerle ilgili fiyatlarda ciddi artışlar var. Bunu da bir şekilde absorbe etmeye çalışıyoruz. Biz üretici olarak nihai müşteriye ürün satmayan bir firmayız. Üretici olarak kullandığımız dağıtım kanalları zincir mağazalar, toptancılar, internet satıcıları. Maalesef bu süreçte çok afaki fiyatlar duyuyoruz, görüyoruz. Bazı tüketicilerimiz fiyatlar konusunda bizi suçluyorlar. Ama biz fiyatlarımızı hiç değiştirmedik. İki-üç ay daha dayanmaya çalışacağız. Bu konuda herkesten rica ediyorum doğru yerlerden alışveriş yapmaya çalışsınlar. Mağazalar, AVM’ler kapalı olduğu için o anlamda biraz sıkıntı çekiyorlar. Ama tahmin ediyorum bayram sonrası onlar açılacak. İnşallah hep beraber rahatlayacağız puzzle konusunda.

VOA: Peki yapboz üretiminizde mukavva kalitesi yanında neye dikkat ediyorsunuz?

A.Aytekin: Üretimde esas olan dediğim gibi kesim kaliteniz ve hammadde kaliteniz. Kesim kalitesini büyük oranda kullandığınız kesim kalıpları sağlıyor ve burada kullandığınız bıçaklar çok önemli. Biz bıçaklarımızı da İsveç’teki üreticiden temin ediyoruz. Puzzle için uygun, mavi mukavva kesebilecek nitelikte bıçak olması gerekiyor. Puzzle bıçaklarında dayanıklılık, tozsuz kesmesi, çapaksız kesmesi çok önemli. Biz bu konuda 2019’un sonunda kendi yatırımızı yaptık. Artık tüm puzzle bıçak kalıplarımızı kendimiz üretebilir hale geldik. Bu da bize müthiş bir avantaj sağladı. Eskiyen kalıplarımıza müdahale edebiliyoruz. Kaliteyi arttırmak için puzzle şeklini değiştirebilecek denemeler yapabiliyoruz.

“Sayenizde evde oturuyoruz diyenler var. Yeni başlayanlarsa zorlanıyorlar”

VOA: Yapbozlardaki en önemli mesele olan kayıp parça sorununu nasıl çözüyorsunuz? Salgın sürecinde bu konuda aksama yaşanıyor mu?

A.Aytekin: Kurulduğumuzdan beri kayıp parça konusunda hassas davranıyoruz. Firma politikası olarak bütün dünyaya makul sürede, maksimum 30 günü geçmeyecek şekilde, hem internet sitemiz üzerinden hem de sosyal medya üzerinden talep edilen kayıp parçayı müşterimize gönderiyoruz. Kayıp parça nedir diye baktığımızda, üretimde hassasiyetimize rağmen makine yaş ömrümüz de belli, elektronik ölçümlere rağmen yine de binde iki oranında kayıp parça söz konusu olabiliyor. Bu oran bize yapılan geri dönüşlerden yakaladığımız bir oran. Ama bunun kaçının müşteri kaynaklı olduğunu çok net bilemiyoruz ve bunun da tespitine asla girmiyoruz. Sonuçta biz eksik göndermişiz gibi düşünüyoruz. Bazen müşteri çay döküyor, kedisi zarar verebiliyor. Olabiliyor, her şey oluyor. Ama biz Corona salgını sürecinde de aynı şekilde bu kayıp parça desteğini vermeye devam ediyoruz. Sadece Türkiye için değil tüm dünyada da kayıp parça talepleri arttı, ama hepsini karşılamaya çalışıyoruz. Abartı olmasın ama Nisan ayında dünyada 500 bin kutu Anatolian Puzzle satılmıştır.

VOA: Salgın döneminde müşterilerinizden nasıl yorumlar alıyorsunuz?

A.Aytekin: ‘‘Sayenizde evde oturuyoruz’’ diyenler var. Puzzle ile yeni tanıştığı için ‘‘Ne kadar güzel bir şeymiş’’ diyenler var. 75 yaşında bir makine mühendisi yazdı mesela, ‘‘Yıllardır yapıyorum, Allah sizden razı olsun.’’ ‘‘Bugünleri ancak böyle geçireceğiz biliyorum’’ diyenler var. Tabii şikayetler de var. Özellikle bu salgın sürecinde yeni başlayanlar biraz işin tekniğini bilemedikleri için de yanlış yerleştirmelerden dolayı ‘Bu bozuk’ diyebiliyorlar. Ama hepsine elimizden geldiğince sosyal medyada dahil cevap vermek durumundayız ve veriyoruz.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG